18 septembrie – Noaptea Albă a Filmului Românesc

12 September 2015

Îmi place că viaţa de noapte a căpătat de ceva timp valenţe culturale. În urmă cu mai mulţi ani, păşeam pentru prima dată într-o sală de spectacole unde timp de câteva ore din noapte aveam să urmăresc nenumărate reclame. Era „Noaptea devoratorilor de publicitate”. Apoi, a urmat deja tradiţionala „Noapte Albă a Muzeelor”, iar acum, nu mai departe de săptămâna viitoare, în noaptea de vineri, 18 septembrie, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca, se desfăşoară a șasea ediție a maratonului dedicat cinematografiei, Noaptea Albă a Filmului Românesc. Organizatorii (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei) promit o noapte memorabilă, selectând pentru acest an filme recente, inclusiv premiere şi avanpremiere, drame şi documentare.

Afis NAFR 2015_Bucuresti

O astfel de premieră este şi filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, prezentat şi la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, film pe care bucureştenii ar putea să-l vizioneze într-una dintre cele 8 locaţii ale maratonului cinematografic: Cinema Studio, Cinemapro, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Arcub, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, iar clujenii la Cinema Victoria și Casa Tiff.

Un alt film tentant este lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, Comoara, decorat cu distincția Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes şi recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Dintre documentare, aş menţiona Reţeaua, realizat de Claudiu Mitcu în baza investigaţiei jurnalistice semnată de Vlad Mixich referitoare la o reţea umană care îi ajută pe bolnavii de cancer să aibă acces la medicamente, documentarul lui Alexander Nanau, Toto și surorile lui, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film documentar la Gala Premiile Gopo 2015 şi documentarul Omul pasăre, regizat de Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea.

Detalii despre program găsiți pe site-ul Romanian Film Promotion.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Câștigătorii Premiilor GOPO 2018

O femeie disperată oferă prea multe șanse

S-au pus în vânzare biletele pentru Les Films de Cannes à Bucarest

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
416 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro