Această mlaștină intelectuală

29 January 2018

Cristina StihiPlin de însemnătăți mi se pare momentul istoric pe care îl trăim: atîta risipă de ironie s-a făcut pe seama imposturii elenei ceaușescu, savant chimist. Sîntem acum în situația de a ne fi năpădit impostorii de acest fel, cu larga noastră adeziune. Sub aspectul recunoașterii formale, nu există nicio diferență între ei și cei cu adevărat merituoși. Toți prezintă diplome și atestate, număr de publicații și articole, recomandări și aprecieri, nu mai spun de participări la forumuri, conferințe și luări de cuvînt în public. De nicăieri, nicio frînă. Nu este că de la unii publicul iese complet din sală și de la alții nu.

Această mlaștină intelectuală s-a creat cu concursul a două forțe degrabă coruptibile: autoritatea academică și publicul larg, orientat și parvenit.

Într-unul dintre studiile sale, forumul economic mondial arată că primele trei calități pentru a fi sigur de un job, în următorii ani (2020 +/-), sînt:

  • capacitatea de a rezolva probleme complexe,
  • gîndirea critică,
  • creativitatea.

Așadar, specialiștii și practicienii utili ai momentului (iar intelectualii se includ) ar avea aceste atribute. Cu ele ar trebui să prezinte mesaje și – obligatoriu! – fapte care să redea încrederea și integritatea în jurul lor. Avem? Îi știm? Lucrează pentru noi? Îi propunem? Îi putem evalua, avem cum? Ne interesează?

political fight

Păi, să ne uităm la validarea unui nou guvern, în adeziunea vocilor academice cu acte-n regulă. Toată gașca lor s-a decantat în timp și a făcut față, fără piedici. Succesul, azi, arată așa. E adevărat, e un succes eminamente local și neaoș, cum sînt micul, berea și nunta cu claxoane dintre blocuri. Trăim să vedem cum personajele din bancurile noastre vechi și atît de reușite o duc mult mai bine decît noi. Ce, nu-i fain?!Citiţi şi

Trebuia să aleagă

În orice relație, există un singur moment în care poți da înapoi

Mi-am asumat riscul ca lumea să creadă că mi-e amant

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
305 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro