Alexander McQueen – Savage Beauty

Ana Maria Lebădă

12 May 2011

Muzeul Metropolitan din New York a inaugurat pe 4 mai expoziţia Savage Beauty, care cuprinde aproximativ o sută de creaţii emblematice pentru opera designerului Alexander McQueen, alese pentru a reflecta celebra dialectică “frumuseţe – groază” pe care creatorul britanic o explora cu voluptate şi rafinament în prezentările sale.

Din rai în iad şi înapoi, viaţa e amuzantă. Frumuseţea poate fi găsită până şi în cele mai ciudate şi dezgustătoare locuri.

Alexander McQueen – Twitter, câteva zile înainte să moară

Pe 11 februarie 2010, Alexander McQueen este găsit spânzurat în apartamentul său din Londra. Se sinucise în ajunul înmormântării mamei sale, de care fusese foarte apropiat, la aproape trei ani de la sinuciderea Isabellei Blow, prietenă intimă şi cea care l-a descoperit şi propulsat în lumea modei internaţionale. Atârnând în “cureaua sa preferată”, după ce-şi administrase o supradoză de stupefiante, Alexander McQueen părăseşte scena modei, pe care o dominase, în stilul macabru, întunecat şi şocant care îi devenise marcă identitară şi ca designer. Şi nu doar atât.

Controversatul britanic ajunge, astfel, în panteonul strălucitor, însă tulburător de trist, al creatorilor de geniu care au ales să moară, încheindu-şi singuri socotelile cu lumea (artistică) în care străluciseră şi pe care o schimbaseră. Vincent Van Gogh, Ernest Hemingway, Virginia Woolf, Sylvia Plath, Dalida…

Cumva, se pare că sensibilitatea profundă, inerentă actului creaţiei, se întoarce uneori împotriva celor care-i dăduseră până atunci forme artistice atât de frumoase:

Strălucire. Moarte. Frumuseţe. Primitivism. Descompunere. Întuneric. Femei fatale. Piraţi. Tâlhari. Anglia. Epoca victoriană. Japonia. Orient. Triburi africane. Gotic. Jack Spintecătorul. Putere. Fragilitate. Senzualitate. Emoţii profunde. Energii primare. Pene sângerii. Flori uscate. Structuri metalice. Scoici gălăgioase. Nobleţe. Insolit. Fantastic.

Un cocktail molotov marca Alexander McQueen.

Vă invit să admiraţi câteva  dintre expresiile sensibilităţii  şi  fragilităţii fascinante care (l-)au dus, în acelaşi timp, şi la moarte, dar şi la nemurire.Citiţi şi

Cinci trucuri – cinci ani mai puțin. Atât de simplu!

După 40 de ani, o luăm razna…

Sex-appeal-ul este doar 50% meritul femeii. Restul este meritul bărbatului care se uită la ea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,841 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro