Banii pot cumpăra fericirea?

3 November 2010

Ţi-ai pus vreodată această întrebare? Probabil că da. Oamenii susţin că banii nu pot cumpăra fericirea. Însă ei se înşeală. Cel puţin până la un punct…

Un studiu efectuat la National Academy of Sciences din Washington a demonstrat că starea emoţională de bine – numită “fericire” – creşte odată cu venitul anual al fiecăruia, ajungând la punctul culminant atunci când “produci” în jur de 75.000 de dolari pe an.

Un economist de la Princeton University a declarat că cei care au un venit mai mic de 75.000 $/an sunt atât de preocupaţi de alte lucruri, încât este foarte dificil să fie fericiţi.

Acest studiu s-a realizat pe un eşantion de 450.000 de americani care au primit diverse întrebări despre cât de fericiţi sunt în viaţa de zi cu zi şi despre gradul general de satisfacţie al existenţei lor.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Succesul, starea de bine şi venitul anual merg mână în mână. Fericirea se pare că înfloreşte atunci când în buzunar ai peste 5.000 de dolari/lună. Unul dintre specialişti a afirmat că dacă le dai oamenilor această sumă, nu vei schimba cu aproape nimic starea lor din acea zi, însă îi vei face să simtă per total că duc o viaţă mai bună.

În general, dacă venitul tău va creşte peste această sumă, nu te vei simţi neapărat mai fericit, ci va creşte respectul de sine. Inclusiv acesti oameni bogaţi sunt mult mai fericiţi în weekend-uri, însă starea lor generală de bine nu se schimbă prea mult.

Specialiştii au concluzionat acest studiu susţinând că “banii sunt buni pentru noi” şi au declarat că sunt fericiţi că pot demonstra acum acest lucru.

“Money doesn’t buy happiness, but it can buy relief from unhappiness”, susţin unii. Ce părere aveţi? Aştept comentariile voastre la articol, dar am deschis şi o discuţie pe forum.



Citiţi şi

Unde să caut fericirea?

Cel mai puternic ingredient într-o relaţie de dragoste

Nu mai fusesem niciodată sărutată de un bărbat trecut de 40 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
920 views

Your tuppence

 1. WZ / 4 November 2010 19:50

  CE NU ADUC BANII, Andrei Plesu, Dilema, 28 oct/ 3 nov 2010.

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
  • WZ / 4 November 2010 19:52

   trebuie spus mai degraba ca banii nu aduc DECAT “fericirea”. tot restul, tot ce face valoarea si sensul unei vieti, vin pe alte cai, cu alte mijloace.

   CE NU ADUC BANII, Andrei Plesu, Dilema, 28 oct/ 3 nov 2010.

   Thumb up 0 Thumb down 0
   Reply
 2. Ioana Budeanu
  Ioana Budeanu / 3 November 2010 13:04

  Hmmmm, money, money, money… Recunosc ca am fost fericita cand nu aveam bani. Nu depind de ei. Uneori imi doresc cu disperare lucruri care nu se pot indeplini decat daca ai bani. Insa ma tratez…

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro