Basarabia NU e România

Cristina Stavri

6 September 2014

Și nu, nu contează cui nu îi convine textul. Am văzut scris la metrou contrariul și mă grăbesc să contrazic.

Cristina StavriAm fost acolo și am văzut pe pielea mea că nu e așa cum se pretinde. În România doar prietenii sunt ospitalieri și cuviincioși. Acolo, și chelnerii. Nu mai zic de cunoștințele care se trezesc la 6 dimineața și vin să te conducă prin tot orașul apoi îți oferă cazare. Oferă, da? Adică fără să se gândească la bani. Deși după cum știm, nu sunt cel mai bogat (financiar) neam de pe pământ.

Pentru că noi, aici, suntem stricați ca ceasurile care merg, dar arată altă oră. Inima arată spre iubire, dar trebuința arată spre bani. Și nu, noi, românii, nu prea știm să le facem pe amândouă.

În România ne grăbim fără rost, facem promisiuni știind că le vom încălca, nu salutăm străini și în nici un caz nu ne ajutăm între noi.

Acolo? Există bomboanele Bucuria. Singurele bomboane care au gust de acasă. Care au gust de mâini de mamă. Care te bucură.

Accentul lor? Cel mai dulce grai pe care îl poți auzi. Ne întreabă o chelneriță, când noi întrebam ce e bun de mâncare “iubiîți oriezul?”. Nu, dar îți iubim dulcele grai care te mângâie pe timpane , așa că vrem. Dă-ne tot ce ai. Vom iubi, cu siguranță, orice ne dai cu drag.

Basarabeanca

Bunică-mea se numea Eugenia. Mie mi-a luat o viață să aflu că motivul pentru care mereu mă întâmpina cu drag și bucurie, motivul pentru care mereu, de cum ajungeam în casa ei, făcea plăcinte și colțunași, special pentru mine!, era că de fapt, la botez, o chema Evghenia. Abia la botezul românilor și-a pierdut o parte din bunătate și nici atunci dulceața vorbei.

“Mai stai oleacă.” Așa zicea bunică-mea și niciodată nu m-am simțit presată să plec. Întotdeauna însă m-am simțit presată să mă duc la ea. Mereu primeam o vorba caldă și bună, mereu, iarna, focul duduia în sobă. Probabil căuta ea, bunică-mea, căldura pierdută la graniță.

Am auzit că e urât Chișinăul. Și nu că-mi plac tiradele despre autocunoaștere, dar, oameni cărora nu vă place, nu mai bine căutați prin voi? Poate că voi v-ați pierdut frumosul pentru că urât, acolo, eu nu am văzut.

Și iar, Basarabia NU e România. Acolo nu e atâta părăsire și atâta gol. Eu m-am întors plină de frumos după doar două zile. În rusă sau în moldovenească, oamenii de acolo știu să te mângâie fără să ceri. Să te îndrume chiar de nu ești pierdut.

Nu știu rusă, dar pentru ei voi învăța, pentru ei care au fost atât de bătuți de soartă încât se spune că și-au pierdut identitatea. Eu nu asta am văzut. Eu am văzut oameni demni, mândri, dar BUNI și respectuoși. Fără să creadă că acordând respect se pierd pe ei. Îmbogățind atmosfera cu calmul și răbdarea lor. Cu frumusețea și fair play-ul de care dau mereu dovadă.

Poate că sunt subiectivă și repetitivă, dar reiterez: Basarabia NU e România. Cel puțin nu cea de azi. E un tărâm mult mai frumos.

Citiţi şi

Să zicem lucrurilor pe nume: în ultimele două secole, am fost împreună doar 22 ani!

Azi ai iubit-o

Nu putea să o condamne la mediocritate şi sărăcie…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
10,815 views

Your tuppence

 1. Să zicem lucrurilor pe nume: în ultimele două secole, am fost împreună doar 22 ani! – Life Bites | Catchy / 24 October 2016 14:28

  […] sunt român, ştiu rusă şi o mare parte a vieţii am trăit în Chişinău. Mi se pare un articol drăguţ, dar, cum zic americanii, too good to be true. Aş vrea să luăm pe rând câteva aspecte, care […]

  Thumb up 1 Thumb down 0
  Reply
 2. Vladimir / 24 October 2016 13:47

  Sunt basarabean, sunt roman, stiu rusa si o mare parte a vietii am trait in Chisinau. Mi se pare un articol dragut, dar, cum zic americanii, too good to be true. As vrea sa luam pe rand cateva aspecte, care raman ignorate:
  – mereu se incearca o raportare – cat de roman este dialectul basarabean, plin de rusizme; cat de romani sunt oamenii, o mare parte din care vor sa traiasca cu Rusia; cat de romani sunt cei care traiesc in mizerie si saracie, dar se dau mari si tari (aroganta basarabeana);
  – mereu se invoca ca basarabenii nu sunt atat de entuziasmati de unire – doar cca 10-15% din populatie sunt unionisti “din talpa”, restul fiind mai sceptici;
  – mereu se ia drept exemplu cel mai rau reprezentant basarabean sau roman pentru a scoate in evidenta diferentele. Si cam cu asta se merge ultimii 4-6 ani incoace – gasim ce ne face diferiti si inchidem ochii la milionul de lucruri prin care suntem similari.

  Sa zicem lucrurilor pe nume:
  – in ultimele 2 secole am fost impreuna doar 22 ani! Din 1918 pana 1940. Atat! Din 1812 Basarabia a fost incorporata in imperiul rus, ceea ce inseamna 182 de influenta rusa. Mie imi pare miracol ca romana se mai vorbeste. Si ca mai sunt cei care sa creada ca Basarabia e Romania;
  – economic Basarabia a fost ruinata duna destramarea URSS. Dependenta de supply chain extern, cat si capacitatile mult prea mari de productie au destramat acea industrie care era. Prin contrast, Ceausescu a construit o industrie care se baza in mare parte pe resursele interne si piata interna;
  – cultural – e o catastrofa in Basarabia. Nu fiindca oamenii nu vorbesc bine romana; nu vorbesc bine nicio limba. Fiindca in ultimii 15 ani educatia in afara Chisinaului a decazut foarte mult, iar multi copii au crescut fara parintii, care au plecat sa castige banul prin Italii, Spanii si Grecii.

  Daca sa fac o concluzie in baza postarii si ceea ce am scris mai sus – momentan Basarabia NU e Romania prin prisma decalajului economic, cultural, dar si a unui dialog inter-populatii. S-au facut multe lucruri extraordinare pentru a construi poduri intre noi – bursele pentru studentii in Romania, redobandirea cetateniilor, sustinerea politica si ideologica. Totodata ramane foarte mult de lucru la mentalitatea omului mediocru pe ambele maluri ale Prutului. Iar aici conteaza sa fie o abordare pragmatica, nu romantica.

  Thumb up 2 Thumb down 0
  Reply
 3. Andrei / 24 October 2016 8:43

  As dori sa spun si eu ceva … Sunt student,fac o facultate la Galati si asadar am avut mult de-a face cu basarabeni.Vreau ca inainte de toate sa spun ca sunt din regiunea Moldova a tarii noastre deoarece vreau ca lumea sa nu creada ca am ceva cu basarabenii sau romanii… Pentru ca in ultimii 4 ani am tot stat printre basarabeni vreau sa-mi rezerv dreptul de a spune ca basarabia ca teritoriu da ne apartine dar oamenii de acolo nu mai apartin de nici-o tara, si asta nu din cauza lor ci din cauza regimului rus ca mereu a incercat sa lase acest neam fara identitate prin diferite modalitati gen scoaterea limbii romane din scoli si introducerea limbii “moldovenesti” in care existau asa-zise cuvinte gen “gatlegau” acesta fiind cravata. Problema cea mai mare este ca acest neam isi scoate la iveala aceste frustrari prin violenta,unde erau moldoveni era mereu cate-o lupta si un scandal. Iar limba nu mai e un grai dulce cum spune autorul acestui articol e un conglomerat de limbi din moment ce ei folosesc aproape la fiecare sfarsit de propozitie acea interjectie sau ce o fi pt ca nu o pot traduce “blea” si multe alte cuvinte care nu au treaba cu limba romana sau un grai al limbii romane.vreau sa se inteleaga ca nu “bag in aceeasi oala” pe toti basarabenii, sunt si o multime de oameni minunati acolo dar din ce am observat majoritatea sunt asa cum am spus mai sus. Pot spune lucrurile astea deoarece am si o alta situatie cu care pot face o comparatie, ma refer la situatia romanilor din Cernauti si celelalte localitati de peste granita ce apartin Ucrainei acum . Probabil ca nici unul din cei care o lasat un comentariu aici nu stiu ca acolo populatia romana nu s-a lasat asimilata de poporul ucrainean si ca acolo de ziua nationala a Romaniei oamenii se urca pe primarii si alte institutii ale statului si ancoreaza steagul Romaniei. Se intampla asta in Moldova ? Ganditi-va si cand o sa se intample lucruri de genul asta in Republica atunci chiar va avea rost sa facem aceasta unire penteu ca va spun o mana de oameni din moldova doresc aceasta unire , drept dovada am ajuns la acest post accesand un link postat de un baiat din Moldova si observati ca titlul este “Basarabia nu e Romania”. Multumesc !

  Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4
  Reply
 4. Gheorghe / 23 October 2016 23:09

  tovarășe autor, România NU e București.
  În țara asta există oameni inimoși, care nu pun banii pe primul loc, cum fac bucureștenii. București înseamnă doar 10% din populație.
  Dacă vrei oameni buni, caută în afara capitalei, mai ales în Moldova de la vest de Prut.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 1
  Reply
 5. Cristina / 23 October 2016 22:51

  Ai trintit-o cu limba moldoveneasca, ti-ai anulat tot articolul. Si decat sa inveti rusa mai bine te uiti cum ne luptam zilnic sa vorbim romana. Inca o data ne dai cu palma peste fata.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3
  Reply
 6. Andrei / 23 October 2016 18:14

  Sunt originar din Basarabia, dar nu vreau să elogiez basarabenii sau să „huiduiesc” pe români, nici invers; vreau să fac apel la raţiune, la bun simţ. Noi şi aşa suntem puţini, Domnilor!!! Cât o să mai trăim cu iluzia că suntem unii mai „buni” decât alţii, de o manieră care ne dezbină şi ne… risipim în istorie; efectiv ca nişte sinucigaşi. Ce avem de câştigat din asta, decât slăbiciune în faţa ne-amicilor? Noi de facto suntem deja o naţiune în proces intens de integrare, prin deţinere de cetăţenie, iar re-integrarea de jure chiar de mai durează, e o chestie de timp. Depinde, totuşi, de noi, de inteligenţa noastră dacă vom reuşi. Sunt o sumedenie de „factori” şi din Est şi din Vest care ne vor dezbinaţi, şi astfel de articole doar le oferă „lauri” celor care ne vor rău; ne încurcă mult nouă la toţi, de pe ambele maluri ale Prutului. Haideţi să discutăm ceva cu adevărat inteligent şi edificator, în dimensiuni mai mari şi mai chibzuite decât atât.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 1
  Reply
 7. Bombonica / 18 October 2016 11:06

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 16
  Reply
 8. Andrei / 2 November 2014 11:09

  Domnișoară, am fost și eu pe acolo de foarte multe ori și sunt întru totul de acord cu tine. Atât doar că… limba moldovenească nu există! Vorbind despre o limbă moldovenească ca despre o limbă aparte, nu facem altceva decât să întreținem un fals istoric și identitar, menținând acel statut de ,,bătuți de soartă” despre care povesteai mai sus.
  În rest, numai de bine. Poate că noi, românii de aici, ar trebui să mergem cuminți pe acolo și să luăm ceva învățăminte.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 2
  Reply
 9. Maria / 7 September 2014 10:55

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 15
  Reply
  • Lilith / 18 October 2016 9:33

   Răspunsul tau,Maria,e unul tipic romanesc.Poate din motive de acest gen a scris articolul.Iti scapă,intentionat sau nu,esenta.

   Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro