Botoxul, leac pentru depresie?

Andreea Petrescu

31 January 2013

Care să fie ordinea cauzală: emoţiile determină expresia de pe chip, sau expresia ne influenţează starea de spirit? Un dermatolog american susţine că al doilea răspuns este cel corect şi a publicat o carte pe această temă, în care propune o metodă neobişnuită pentru tratarea depresiei: injecţia cu toxină botulinică.

În The Face of Emotion: How Botox Affects Our Mood and Relationships, doctorul Eric Finzi expune rezultatele experimentului pe care l-a finalizat anul trecut, în cadrul căruia 27% dintre cei 84 de subiecţi diagnosticaţi cu depresie care au primit injecţii cu botox au intrat în remisie. Comparativ, 7% dintre cei care au primit doar o substanţă placebo au dat semne de îmbunătăţire a stării de sănătate. Ceea ce l-a determinat pe doctorul Finzi să concluzioneze că putem bloca „supapa” expresiilor faciale pentru a ne modifica starea de spirit.

Cum vine asta oare, blocăm muşchiul zigomatic şi ceilalţi 11 muşchi responsabili pentru zâmbet şi gata, starea de bine e compromisă? Sau injectăm botox între sprâncene cât să nu ne mai putem încrunta şi adio, tristeţe? După Finzi, da. Şi nu este singurul care crede în puterea substanţei miraculoase, pentru că îl susţine din umbră un expert în studiul expresiilor faciale, Paul Ekman. Cu toate acestea, psihiatrii nu par convinşi încă, pentru că, spun ei, numărul pacienţilor cu botox care sunt diagnosticaţi cu depresie nu diferă de al celor fără „îmbunătăţiri”.

Și, ca să fim drepți, nici noi nu suntem convinși dintr-un motiv foarte simplu: să presupunem că, într-adevăr, începem să ne simțim mai bine după injecții, dar, dacă mușchii “adormiți” n-or să mai poată exprima starea de bine, oare nu facem o recădere? 

Citiţi şi

Obsesiile unei femei nu sunt niciodată discrete!

3 februarie – Pink Friday pentru frumusețe

De ce iubim bărbaţii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
486 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro