Ce făceau chinezoaicele pentru măritiş

Mihaela Cârlan

3 August 2011

Am dat peste un articol de acum 4 ani despre amintirile dureroase ale unor chinezoaice de peste 80 de ani, supravieţuitoare ale unei ere în care se practica obiceiul “legării labei piciorului” (footbinding) la fete pentru a împiedica creşterea naturală şi a rămâne la nişte dimensiuni incredibil de mici.

Pe scurt, iată în ce consta acest obicei barbar: de la vârsta de 7 ani, mamele le rupeau pur şi simplu degetele de la picioare, le îndoiau sub talpă şi le bandajau strâns. Oasele tinere sunt mai fragile şi se rup uşor. Brrr! Una dintre chinezoaicele intervievate a mers chiar mai departe, după ce i-a murit mama: şi-a fracturat şi osul bolţii plantare pentru a apropia şi mai mult vârfurile degetelor de călcâie. Ca urmare, ajunsese femeia cu cele mai mici picioare: “nicio altă fată nu încăpea în pantofii mei”. 

De ce se întâmplau toate acestea? Pentru că fără “picioruşe mici” chinezoaicele nu aveau nicio şansă să se mărite cu un bărbat cu bani. Aceşti lotuşi de aur ajunseseră un fetiş şi erau consideraţi ca zona cea mai erogenă, strict înterzisă a fi atinsă. Mit spulberat atunci când fiul uneia dintre chinuite a dezvăluit că bandajele foarte lungi erau greu de spălat şi picioruşele nu miroseau tocmai a roze. 

Obiceiul a fost interzis abia în 1912, dar fără efect real, fiindcă tinerele l-au practicat încă multă vreme după aceea, pe ascuns, pentru a fi eligibile. Şi cum mariajele erau stabilite fără ca viitorii miri să apuce să se cunoască înainte, te puteai trezi, cum mărturisea o supravieţuitoare, şi cu picioarele mutilate, şi cu un soţ, bogat, dar drogat. 

În caz că sunteţi nefericite, zâmbiţi! Puteaţi să vă fi născut în China acelor timpuri. Astăzi, măcar există anestezia şi nicio modificare făcută exact din aceleaşi motive, oricât de ciudată ar fi, nu mai sperie pe nimeni.Citiţi şi

Azi femeile se pot răzbuna libere pe bărbaţii leneşi, beţivi şi neperformanţi în pat

Frumusețea unei femei

Cât de neagră poate fi pielea unei negrese? Atât de neagră!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
9,161 views

Your tuppence

 1. Nimicitorul / 9 March 2014 22:02

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
  Reply
 2. Mărimea nu contează | Catchy / 14 May 2013 9:47

  […] doamne s-ar zice că se află natural la extrema opusă chinezoaicelor care își mutilau picioarele să fie cât mai mici de dragul bărbaților care aveau fetișul “florilor de lotus”, […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 3. Ne stă capul numai la picioare? | Catchy / 10 February 2013 17:41

  […] pare una din cele mai benigne. În sfârșit, asta dacă le ignorăm în continuare pe femeile chineze cu labele picioarelor mutilate pe viață ca să încapă în încălțămintea care trebuia să […]

  Thumb up 1 Thumb down 0
  Reply
 4. Tightlacing sau nebunia taliei de viespe | Catchy / 6 February 2013 21:35

  […] de purtat la maturitate. O paranteză – asta îmi amintește de chinul de neînchipuit al chinezoaicelor – foot binding – pentru a avea picioare cât mai […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 5. Jos de pe tocuri! | Catchy / 12 March 2012 9:49

  […] invit acum la un tur virtual prin Bata Shoe Museum, să vă minunaţi de ce am putut purta în picioare de-a lungul vremii noi, femeile. Şi apoi, aici, să vă convingeţi de cât rău ne […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 6. Ionela / 24 August 2011 21:34

  Nebunie curata! Picioarele acelea sunt odioase!

  Thumb up 0 Thumb down 1
  Reply
  • Mihaela Cârlan
   Mihaela Cârlan / 24 August 2011 21:44

   Sigur ca sunt odioase, dar obiceiul tine de cultura lor. Daca citesti cartea Lisei See, Floare- de- zapada si evantaiul secret, ai sa intelegi mai bine totul. Copilele acelea isi asteptau şi indurau chinul fără sa cracneasca, iar daca mama le lega rau picioarele, le ruina sansa unei casatorii bune, sau daca se infectau ranile pana li se rupeau oasele indoite fortat, se intampla sa si moara din cauza septicemiei. Barbar obocei si de neinteles pentru occidentali. Cum sa ajungi sa ai masura talpii de 7 cm? cat un picior de copil de 5 ani.

   Thumb up 2 Thumb down 1
   Reply
   • Ionela / 24 August 2011 21:53

    Nu de putine ori am vazut ce inseamna tot felul de traditii in varii zone ale lumii. De la mutilarea genitala si circumcizie pana la tot felul de nebunii pentru fete bune de maritat si baieti viitori barbati vrednici. Pana la urma, sunt decizii luate de niste adulti fara prea multa educatie pentru niste copii nevinovati fara vreun cuvant de spus dpv legal. Singura solutie ramane accesul la educatie – vreau sa cred ca nimeni educat si constient de pericole nu si-ar supune copilul la asa ceva.

    Thumb up 5 Thumb down 1
    Reply
    • Mihaela Cârlan
     Mihaela Cârlan / 24 August 2011 21:57

     obiceiul a fost interzis de mult, dar chiar si dupa, unele fete au acceptat de buna voie chinul. Acum, mai sunt doar cateva supravietuitoare cu picioare atat de mici si de dureroase ca sunt purtate in carca de copii. si ablatiunea clitorisului a fost interzisa, dar in zone izolate înca face parte din ritualurile tribale.

     Thumb up 2 Thumb down 1
     Reply
   • Ruxi / 21 August 2012 8:52

    Din aceeasi carte am aflat si eu despre acest obicei si am tras de mine sa citesc toate descrierile procesului. Odios!

    Thumb up 0 Thumb down 1
    Reply
 7. Amalia / 3 August 2011 15:30

  Very disturbing!

  Thumb up 1 Thumb down 1
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro