Cele o mie de feţe ale dovlecelului

Mira Mincă

1 October 2012

E una dintre cele mai umile legume, dar poate umple o masă de la aperitive la un tort. Fiindcă acum, toamna, se găseşte din belşug, vă invit, doamnelor şi domnilor, la un dezmăţ cu dovlecei.

 Aperitive reci:

  • salată cu dovlecel crud: în loc de sau în completare de castravete (roşii, ardei, dovlecei, ceapă, sare, piper, ardei iute, ulei de măsline brânză / ou fiert / şuncă / piept de pui).
  • tzatziki cu dovlecel crud: se rade dovlecelul şi se scurge aprig de apă, se adaugă iaurt dens / strecurat, sare nu se mai pune căci probabil a mai rămas ceva de la dovlecei, usturoi pisat fin după placul inimii, câteva picături rătăcite de ulei de măsline, piper alb, mărar, ba chiar şi ceva nuci sau seminţe uşor coapte.
  • tarator cu dovlecel crud: dacă prima salată e de influenţă grecească, a doua e de influenţă bulgărească iar vecinii noştri sunt mai economi decât grecii: se rade dovlecelul, se adaugă iaurtul, usturoi pisat fin după placul inimii, piper alb, mărar, ba chiar şi ceva nuci sau seminţe uşor coapte.
  • icre de dovlecei: se fierb la abur, se lasă să se răcească, se bagă-n blender/ mixer vertical şi se amestecă cu ulei (ba chiar şi cu un gălbenuş de ou dacă sunteţi cu adevărat gurmand sau curajos), ceapă crudă, pătrunjel, cam la fel ca la icrele de fasole.
  • salată de vinete cu dovlecei: vinetele coapte se amestecă cu dovleceii fierţi la abur şi se mixează cu ulei (şi poate un gălbenuş), se adaugă ceapă tocată
  • salată de dovlecei 2: se taie cuburi mici, se fierb la abur, se amestecă cu ceapă (roşie), măsline, seminţe uşor coapte, morcov crud sau tot fiert la abur, sare, piper, ardei iute, cimbru, pătrunjel, ori un pic de ulei şi oţet de mere sau zeamă de lămâie, ori iaurt pur şi simplu.

Aperitive reci şi calde:

  • zacuscă cu dovlecei: căliţi ceapa, morcovii, ţelina, adăugaţi dovlecelul, mărul, vinetele coapte, ardeii graşi (de-s copţi gustul e mai bun), mai clocotiţi un pic, adăugaţi roşiile şi vă înarmaţi c-o furculiţă după ce se răceşte.
  • sufle de dovlecei: se rad dovleceii, se pun cu multă sare într-un bol unde se lasă minim 15 minute. Între timp se toacă mărunţel ceapa, se rade cam aceeaşi cantitate de morcovi ca şi cea de dovlecel stors, se toacă mărarul şi pătrunjelul. Se cheamă un bărbat care să stoarcă dovlecelul ras până iese toată apa care se poate stoarce, se adaugă ceapa şi morcovul, se cerne (din strecurătoarea de ceai) făină, se sparg câteva ouă, ceva praf de copt, mărarul, pătrunjelul, teoria spune de ceva brânză tare sfărâmată, practica a demonstrat că merge brici şi brânza ”de veci”, sare, piper, cimbru, chimen după gust şi se dă în tavă termo-rezistentă la cuptor.
  • chifteluţe picante de dovlecei: aceeaşi compoziţie, dar se prăjeşte în tigaie.
  • alt sufle / alte chifteluţe picante de dovlecei: se mai pot adăuga un pic de ţelină rasă fin, o mână de varză crudă tocată fideluţă, câteva ciuperci şi se tratează fie cu un cuptor încins, fie cu câteva picături de ulei într-o tigaie ceramică.
  • dovlecei la grătar/ grill/ tigaie ceramică: se taie rondele de cca. un deget grosime, se ung vag cu un strop de ulei, se dau fie pe grătar, fie pe grill fie în tigaia ceramică sau de teflon, se presară un strop de sare şi un praf de piper, chilli, cimbru şi se lasă cam 2-3 min pe fiecare parte, să se pătrundă. Aruncă în tigaie şi câteva roşii cherry sau prunişoare sau pur şi simplu dintre cele micuţe. (Nu uita să le crestezi un pic coaja, să nu ai surpriza unei redecorări cu sos tomat a întregii bucătării.) Fă un mujdei de usturoi simplu (usturoi, sare, ardei iute, apă) peste care adaugă roşiile pasate grosier cu o furculiţă. Presară ceva verdeţuri, de-o fi pătrunjel, de-o fi oregano pe care bunicile îl ştiau de măghiran, de-o fi mărar sau leuştean, nu se supără.

Felul unu:

  • supă de dovlecei cu iaurt: se fierb cam 15 minute ceapa, morcovul, ţelina, dovleceii (care tocate mărunt, care rase, care cubuleţe) şi când se răceşte, pune câţiva stropi de ulei de măsline şi câteva linguri de iaurt şi mărar şi pătrunjel din belşug. Pentru cele mai fiţoase sau pentru copii, puteţi să băgaţi mixerul vertical şi veţi obţine o minunată supă cremă de dovlecei.
  • ciorbă de dovlecei: aceeaşi reţetă de mai sus, doar că se acreşte cu borş, aguridă, zeamă de corcoduşe verzi, zeamă de varză, sau zeamă de castraveţi muraţi sau, minune a minunilor, zeamă de dovlecei muraţi. Poţi sparge un ou să faci zdrenţe sau nu, poţi pune o mână de fidea sau nu, poţi chiar să pui un pic de roşii sau nu. Leuşteanul e alegerea cea ai bună. Nici o mână de teci de fasole puse de la început la fiert nu strică gustul.
  • paranteză aici – dovleceii muraţi: se toacă cuburi mari dovlecelul, se pune într-un borcan de sticlă, se face o saramură clasică de vară: 2/3 lingură de sare la un litru de apă, mărar din belşug, lăsat în aer liber şi în vreo 2-5 zile obţii nişte super dovlecei muraţi.

Felul doi (aici pun şi mâncărurile din dovlecei şi garnituri):

  • mâncare de dovlecei cu carne sau fără: se călesc bucăţile de carne şi se scot, în acelaşi ulei se pun ceapa tocată, morcovul ras, ţelina rasă, dovlecelul tăiat cubuleţe, se lasă nu mai mult de 5 min cu capacul pus, se re-adaugă carnea, se pune apa, foaie de dafin, boabe de piper, ienibahar, rămurică de cimbru şi tarhon şi se lasă la fiert. La final se adaugă (sau nu) bulion sau roşii şi un pahar de vin şi se mai lasă tot cam 5 min. Pentru gurmanzi, se poate da la cuptor. Se ornează cu pătrunjel sau mărar.
  • mâncare de dovlecei muraţi: la fel ca mai sus, reţeta cu carne, doar că se pun dovleceii muraţi în locul celor cruzi.
  • dovlecei umpluţi: dovleceii se scobesc şi se umplu cu un amestec de carne tocată/ granule de soia, orez, ceapă tocată, morcov şi ţelină rasă şi un strop de nucşoară. Se pun vertical în cratiţă sau tavă, cu ”capac” de roşii, se pune apa, foaie de dafin, boabe de piper, ienibahar, rămurică de cimbru şi tarhon şi se lasă la fiert cam 15 min, după care se adaugă bulionul şi un pahar de vin şi se dă la cuptor.
  • musaca de dovlecei: se poate face doar cu dovlecei (de preferinţă daţi la grătar înainte pentru un plus de gust) sau clasic, cu cartofi fierţi la abur, vinete (presărate cu sare, scurse, clătite şi fripte un pic pe grill), ciuperci tăiate felii şi fripte pe grill. Pentru viteză, recomand să trageţi un pic amestecul de carne tocată sau granule de soia, ceapă, morcov şi ţelină şi un strop de nucşoară într-o tigaie. Se montează clasic: un strat de legume, un strat de carne, iar legume, iar carne şi ultimul strat e fie de roşii tocate, fie de legume iar la final se adaugă un sos bechamel/ felii de brânză grasă sau caşcaval.
  • dovlecei la cuptor: în tava de friptură, când carnea e cam pe jumătate făcută, se adaugă dovleceii cruzi (spre deosebire de cartofi care trebuie puşi pre-fierţi).
  • piure de dovlecei: se fierb la abur şi se mixează spumă cu lapte sau un pic de unt.

Dulciuri din dovlecei:

  • gogoşi dulci de dovlecei: se rad dovleceii, se pun cu multă sare într-un bol unde se lasă minim 15 minute. Se cheamă un bărbat care să stoarcă dovlecelul ras până iese toată apa care se poate stoarce, se cerne (din strecurătoarea de ceai) făină, se sparg câteva ouă, ceva praf de copt iar aluatul se prăjeşte în tigaie ceramică. Se serveşte fie cu zahăr fie cu miere şi ceva scorţişoară.
  • gogoşi dulci de dovlecei 2: se rad dovleceii, se pun cu multă sare într-un bol unde se lasă minim 15 minute. Între timp se rade cam aceeaşi cantitate de morcovi ca şi cea de dovlecel stors, se adaugă opţional şi un măr acrişor mai mare, tot ras. Se cheamă un bărbat care să stoarcă dovlecelul ras până iese toată apa care se poate stoarce, se adaugă morcovul şi mărul ras, se cerne (din strecurătoarea de ceai) făină, se sparg câteva ouă, ceva praf de copt iar aluatul se prăjeşte în tigaie ceramică. Se serveşte fie cu zahăr fie cu miere şi ceva scorţişoară.
  • tartă de dovlecei: se porneşte de la aluatul de gogoşi dulci dovlecei, se adaugă un pahar sau două de lapte, un pliculeţ de zahăr vanilat, o boabă de cardamom pisat sau tocat, o bucăţică de scorţişoară. Se dă la cuptor. Stratul nu trebuie să fie mai gros de 2,5 cm. Când e aproape gata, se scoate scorţişoara. Între timp se amestecă un pachet de brânză ”de veci” cu ouă întregi, ceva zahăr sau stevia rebaudiana măcinată, eventual un pic de smântână sau lapte, cardamom pisat, coajă de lămâie sau portocală, se pune peste blat şi se dă la cuptor până când se încheagă frumos brânza.
  • tort de dovlecei: se porneşte de la aluatul de gogoşi dulci dovlecei, se adaugă un pahar sau două de lapte, un pliculeţ de zahăr vanilat, o boabă de cardamom pisat sau tocat, o bucăţică de scorţişoară. Se dă la cuptor. Se repetă operaţia de câte ori e necesar. Blaturile se asamblează cu o frumoasă cremă de ciocolată (cu chilli), frişcă şi fructe.

Bon appétit!

Citiți articolele Mirei Mincă și pe blogul personal lacul.ro



Citiţi şi

Ce le place parizienilor

Dincolo de portocali

Juri că nu-s sarmale, mici sau piftie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
8,979 views

Your tuppence

  1. Ce bine-ar fi să mâncăm doar ce este de sezon! | Catchy / 27 February 2013 14:07

    […] mazăre, salată verde, sfeclă roşie, broccoli, avocado, conopidă, rucola, mango, dovlecel, ridichi, pătrunjel, […]

    Thumb up 0 Thumb down 0
    Reply
  2. Minim necesar de bucătăreală | Catchy / 1 October 2012 16:51

    […] Cele o mie de feţe ale dovlecelului […]

    Thumb up 2 Thumb down 0
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro