Codul lui Densuşianu

21 May 2012

De câteva zile face carieră pe internet un filmuleţ referitor la teoria tracologică. ”Noi nu suntem urmaşii Romei”. Trebuie să recunosc că are o aură seducătoare. Că răspunde unor întrebări de un minim bun simţ, cum ar fi, cum de la încrâncenarea războaielor daco-romane s-a ajuns la adoptarea limbii, inclusiv în cele 86 procente ale Daciei neocupate în mai puţin de 100 de ani. Ceea ce, să fim serioşi, e doar un sughiţ al istoriei.

Însă nu despre plusurile şi minusurile acestei teorii vreau să vorbesc. Ci despre reacţia istoricilor oficiali. E incredibilă. Dacă i s-ar fi prezentat lui Torquemada o teorie prin care să se susţină apartenenţa poporului spaniol la rădăcina maură sau evoluţia din poporul evreu, n-ar fi obţinut o reacţie mai agresivă. Se simte în fundal cum se aprind vechile ruguri. Modul în care e anihilată toată civilizaţia dacilor, este absolut ruşinos. Şi aminteşte de teoria Omului de Piltdown, când reputaţii domni victorieni ai Marii Britanii încercau să demonstreze că primul om a păşit pe pământul luminoasei Europe şi că avea trăsăturile omului modern, în niciun caz noi neputând fi urmaşi ai hibridului nesfânt din Africa neagră.

Şi totuşi, fosila din UK s-a dovedit a fi un fals grosolan, pe când Lucy e una dintre matriarhele omenirii.

Lipsesc nişte ciomege noduroase cu care cele două tabere să tranşeze disputa. Ciobăneşte. Fiindcă cel puţin istoricii oficiali nu mi-au dat impresia că ar fi trecut pe lângă nişte minime cunoştinţe de bun simţ. În definitiv, e o dezbatere ştiinţifică. Chiar dacă ei pretind că teoria tracologică e un bogus. Aş fi preferat o demonstraţie cel puţin la fel de elegantă. Nu o decizie ex chatedra care să  tranşeze tot.Citiţi şi

Nu locuim într-o țară, ci într-o ură

Încă nu am luat o decizie

Doamno, ce te crezi!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,544 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro