Cum recunoști un prost

Catchy

4 March 2016

Sunt multe spuneri despre proști și despre prostie. Se spune că nu trebuie să te pui cu ei pentru că o să te bată cu experiența. Sau că prostia nu are limite, pe când inteligența, da. Și totuși, cum îi recunoaștem pe proști? Am făcut o listă. Poate fi îmbunătățită și dacă aveți alte idei, simțiți-vă liberi să completați lista ca să-i definim cât mai bine. Aici exemplele sunt despre un el, dar îi invit pe domni să ne spună cum își dau seama că ea e proastă.

prost

Iată propunerile mele:

 1. Un prost e foarte suspicios. Un prost bănuiește că e prost și o să se teamă că singura ta grijă este să-l „faci” pe el: să-l înșeli, să-i cheltuiești banii … un prost se teme să nu fie fraierit. O să te întrebe ce-ai  făcut cu banii, când tu ai plătit întreținerea, o să te întrebe unde ai întârziat, când tu ai stat la coadă să plătești facturile și o să îți zâmbească cu subînțeles că „știe el mai bine”, când tu îi răspunzi sincer.
 2. Partenerul de cuplu este pentru un prost, rivalul său. El nu știe că în cuplu nu trebuie să domine interesele personale și individuale. El o să caute să iasă învingător în orice situație, fără să-și dea seama că-și pierde de fapt, partenerul. „Eu” este prioritar pentru un prost, în detrimentul lui „noi”.
 3. Un prost este zgârcit în iubire. El o să cântărească câtă iubire primește, ca să știe câtă să dea. Nici un gram mai mult. El se teme că ea o să-și ia nasul la purtare de la un „Te iubesc” în plus.
 4. Un prost este misogin. El nu suportă ideea că o femeie este mai deșteaptă și o să o ridiculizeze de fiecare dată când are ocazia. Varianta oficială este că o susține și o respectă, însă, între patru ochi, o să câștige discuțiile în contradictoriu cu fraza: „Hai lasă-mă, specialista lui pește!”
 5. Un prost o să o taxeze cu apelativul de „încrezută” de fiecare dată când ea îi arată că știe mai mult ca el.
 6. Un prost evită să ia decizii. Un motiv ar fi faptul că îi e frică de eșec. Eșecul este pentru prost confirmarea prostiei și o să se ferească de decizii ca dracu’ de tămâie. O să prefere, în schimb, să decidă alții pentru el, pentru ca să le poată face reproșuri, dacă ceva nu iese bine.
 7. Un prost este într-o permanentă competiție cu alții (nu cu sine). El îi invidiază pe cei care au un post mai bun, câștigă mai mult, au mașini mai bune sau case mai mari. Poate din acest motiv, temele manelelor („prieteni și dușmani”) îi vorbesc mai mult decât alte teme. Acum, e prea târziu să vă spun ce muzică ascultă. Aha. V-ați prins!
 8. Reproșurile și critica constituie activitățile de bază ale unui prost. El nu știe să felicite, nu știe să laude. Aprecierea celorlalți îi amplifică sentimentele de inferioritate. Deci, mai bine nu. În schimb, pentru el e mult mai ușor să sublinieze unde și cum au greșit alții. Așa poate și el să se simtă superior.
 9. Un prost e un veșnic nemulțumit de tot ceea ce îl înconjoară, inclusiv de partenerul său. Paradoxul este că nu-l schimbă.
 10. Paradoxul este a doua condiție a unui prost.
 11. Un prost nu poate fi contrazis. El nu va accepta niciodată că nu are dreptate sau că experiența lui de viață este limitată. Cu el nu poți avea o dezbatere normală, deoarece el ține să-ți demonstreze că el știe mai bine. În lipsa argumentelor, vociferează și-și obosește partenerul de discuție, până când acesta va ceda. Prin această metodă își demonstrează sieși că este inteligent.
 12. Un prost nu poate accepta că ești mai cultă ca el. Lucruri normale ca muzica clasică îi dau dureri de cap.
 13. Un prost o să se plângă întotdeauna că sunt prea multe cărți în casă, că-i ocupă spațiul, că se sufocă. Desigur, un prost  nu știe la ce folosesc cărțile și cum nu vede nici o utilitate în prezența lor, nu le poate accepta.
 14. Un prost e macho. Întotdeauna.
 15. Un prost e violent. Dacă nu îi dai dreptate, o să te înjure, o să te amenințe cu bătaia (sau chiar cu moartea). Dacă continui să îl contrazici, o să treacă la fapte, pentru ca, după aceea, să te acuze că e vina ta că îl provoci, că nu-ți ții gura. La sfârșit o să-ți spună că te iubește chiar dacă te-a făcut în toate felurile și te-a altoit. Punctul 10 se aplică și aici.
 16. Un prost e rasist. El îi atacă pe alții pentru aspecte legate de aparența fizică (culoarea pielii, înălțimea, greutatea etc).
 17. Pentru un prost, o relație e o investiție așa cum e un cont la bancă. Ea trebuie să producă profit. El nu știe că în economia dragostei nu este nevoie de echilibru între cerere și ofertă. Că, din contră, trebuie să riști să oferi nelimitat și necondiționat iubire. Poți să nu primești nimic înapoi sau poți să primești mult mai mult, exponențial mai mult față de cât ai oferit. Dar prostului nu-i place riscul. Pentru a se asigura de profit, prostul o să țină socoteala investițiilor sale (financiare și sentimentale) pentru a le pune pe tapet când ocazia o cere. Când închei relația cu un prost, acela îți va cere înapoi cadourile pe care ți le-a făcut, pentru a diminua costurile următoarei relații.
 18. Dacă există două variante de acțiune, ca de exemplu „plecăm în vacanță” sau „nu plecăm în vacanță”, prostul nu va fi mulțumit cu nici una dintre variante. Aici se aplică din nou punctul 8.
 19. Un prost nu știe să gătească. În mintea lui, această activitate le revine celor slabi, celor care trebuie să îl servească pe el. Apoi, dacă te pune naiba să stai o zi întreagă în bucătărie ca să-i gătești chestii elaborate, să nu te aștepți la aprecieri din partea lui. Mai degrabă o să-ți spună cu dispreț: „Ce mare lucru ai făcut ca să te plângi de oboseală?”
 20. Un prost se teme de schimbare. El controlează perfect mediul care îi este familiar. A ieși din cadrele cunoscute, a te confrunta cu stimuli noi, cu oameni noi, îl pot pune în situație de eșec. Aici se aplică din nou punctul 6.
 21. Cea mai mare jignire pentru un prost este să-i spui că e prost sau idiot. Asta pentru că e un adevăr prea cumplit pentru el.
 22. Dacă ea e mai deșteaptă decât el, un prost e doar un ex.

 Guest post by Anonimă

Citiţi şi

Bălăcărirea asta a jumătăţii…

Să fii femeie înseamnă…

Până-ntr-o zi, iubitule…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
62,136 views

Your tuppence

 1. valiP / 13 December 2016 9:29

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
  Reply
 2. Cipri / 12 December 2016 18:44

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
  Reply
 3. Stefan / 25 September 2016 6:37

  Acelasi lucru este valabil si pt proaste. Si cred ca articolul putea fi generalizat. Exista prosti si proaste. Nu doar de un singurcdez.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 3
  Reply
  • Gogu / 30 October 2016 15:04

   Articolul nu putea fi generalizat pentru ca a fost scris, impotriva barbatilor, de o femeie. Proasta.

   Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
   Reply
 4. Lebreanu / 19 September 2016 21:31

  Eu nu sunt de acord cu semnul de egalitate intre prosti si misogini. Nu cred ca sunt prost, dar am fost facut misogin de o gramada de femei. Fac misto si de barbatii prosti, dar in cazul femeilor sunt calificat automat drept misogin… O fi din cauza ca sunt proaste?… Nu ca masculii care sar la bataie ar fi niste genii…
  Oricum, prostia e o notiune destul de diluata, greu de evaluat obiectiv. Multe din criterii tin de educatie, cultura, buna crestere, personalitate si multe altele. Da’ e mai simplu “prost”. Si da, simplificand criteriile de evaluare, peste 90% din oameni sun prosti. Si noi astia, care ne consideram destepti si-i desconsideram pe prosti, cum suntem?… 🙂

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 6
  Reply
 5. Vasile / 6 July 2016 21:51

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 21
  Reply
 6. Andreea / 6 July 2016 14:11

  Un articol foarte bun. Asa cum s-a zis, poate fi trecut si la feminin.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 4
  Reply
 7. eli / 6 July 2016 8:05

  Un prost citeste si asculta muzica clasica si se lauda cu aceasta oricand are ocazia. Un prost nu se preocupa de gospodarie, considerand treburile casnice MOP (munca de om prost). Un prost mananca ultimul iaurt din frigider si putin ii pasa daca era gustarea copilului: doar e plin raftul magazinului de iaurt; “du-te si cumpara altul”. Un prost nu e neaparat de genul masculin, genul feminin i se potriveste la fel de bine. Un prost e bine sa fie un ex. Chiar si asa va continua sa te exaspereze. 🙂

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 1
  Reply
 8. lizzy t. / 12 May 2016 8:51

  azi s-a referit la “prost”. maine poate va scrie un articol despre “proasta”. caci unele chestii sunt la comun, altele-s particularitati. iar cei ce se simt atacati… ma rog.
  nu e un tratat sa cuprinda toate aspectele si detaliile. sunt doar trasate niste linii de ghidaj. si-s trasate bine.

  si da, acum e doar un “ex”. 🙂

  Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 5
  Reply
 9. Amedeo / 11 May 2016 22:37

  In proportie covarsitoare ai dreptate. Singurul lucru cu care nu sunt de acord este ca atribui titlul de prost doar barbatilor. Din nou, in proportie covarsitoare, tot ce spui e valabil si la femei. Trait si vazut personal.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 2
  Reply
 10. Just me / 11 May 2016 18:47

  As inlocui cuvantul “prost”cu “sotul meu” sa vezi ce descriere ar iesi! Apropos,de unde-l cunosti asa bine? Ai dat definitia lui exacta!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 2
  Reply
 11. Gabi / 28 March 2016 17:18

  Pentru ce descrii tu aici în engleză există un termen specific, greu de tradus în română, și anume BULLY. Nu poți să numești pe cineva „prost”, și să enumeri ce anume nu îți place la el/ea. Prost e un cuvânt dur iar DEX-ul explică clar ce înseamnă. Un „bully” însă reprezintă tot ce ai spus tu mai sus. Când ai de a face cu un astfel de personaj, nu te apuci să scrii despre ca să-l ațîțî, ci te dai frumușel la o parte și-ți vezi de viața ta. Asta în cazul în care nu ești masochist/ă.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 29 Thumb down 1
  Reply
 12. Doru Dascalu / 8 March 2016 14:19

  Ultima statistică cu date concrete finalizată anul trecut a expus societatea românească sec şi matematic. 80% din populaţia adultă a României este proastă sau neinstruită. Adică există şi prostul erudit, care lucrează în corporaţie sau undeva la birou şi există şi inteligentul neinstruit. De aici şi vorba: Cu prostul neşcolarizat te lupţi puţin şi ai scăpat. Dar duci o luptă colosală cu prostul care are şcoală! Spre fericirea mea am avut tăria să mă las de lupte. Mai ales acum cu lumea virtuală, unde orice ins care mănâncă, c*că şi f*te, se crede geniu şi sfătuitor.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 2
  Reply
 13. D / 5 March 2016 13:23

  Iar o proasta este feminista pana in adancurile constiintei si priveste totul prin prisma ” el” sau “ea”
  Si scrie articole despre prost. Unde nu apare nicaieri genul feminin decat la mai desteapta, mai buna, mai, mai!
  Prostia este universala. Iar insasi faptul ca abordezi prostia din unghiul diferentelor de gen poate fi o dovada ca esti suficient de aproape de fenomen si poate tocmai de aia il intelegi asa bine.
  Ei, cine stie, nu cumva sa fiu misogin cu ce am scris.
  Bafta!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 59 Thumb down 21
  Reply
 14. Putininsurat / 5 March 2016 11:52

  Prostia nu poate fi incadrata in tipare.In general un om neinstruit si neinformat e prost dar o doza mai mare sau mai mica de prostie avem fiecare din noi.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 0
  Reply
 15. Liviu / 5 March 2016 10:05

  Cu un singur punct nu sint de acord, prostia si rasismul.N-au nici o legatura intre ele.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 6
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro