De ce ne facem singuri poze?

Mihaela Cârlan

25 November 2013

De îndată ce-am aflat că “selfie” a fost ales cuvântul internațional al anului 2013, s-a ițit, legitimă, și întrebarea din care am tăiat poate ce era mai important – “și apoi le facem publice” -, pentru că ar fi fost prea lungă pentru un titlu.

De scris am mai scris noi despre obiceiul de-a ne fotografia mâncarea din farfurie pentru a trezi pofta și/sau invidia prietenilor de pe Facebook ori de-a “transmite” live evenimente mergând de la călătorii, nunți și botezuri până la alte accidente și călătorii fără întoarcere. Dar dintre toate, și știți și voi că nu-s puține, astea selfie mi se par de-un ridicol monumental. Și asta numai pentru că sunt făcute publice, fiindcă, altfel, de când cu telefoanele cu cameră încorporată, nu știu dacă e cineva care nu a făcut cel puțin o probă cu sine, singur sau nu, prostindu-se sau nu.

Ce-i ori ce le mână să-și pozeze varii părți anatomice, proaspăta coafură, manichiură, machiajul sau masca, uneori cam totuna, pantofii, tatuajul sau zâmbetul fără destinatar, mă depășește cu adevărat. N-oi înțelege eu resorturile psihologice, bune ori mai puțin bune – nu, narcisismul nu e mai onorabil -, care ne transformă în exhibiționiști dincolo de doza care nu cere tratament, existentă în fiecare. La fel cum, mă gândesc, de n-ar exista în fiecare o doză corespondentă de voyeurism, sărită adică de pe șine, aceste selfies, uneori de-a dreptul grotești, n-ar avea parte de popularitate, bună ori rea.

Nu-s atât de curajoasă încât să ilustrez acest articol cu un selfie propriu, cât despre o altă alegere, de ce m-aș lua de inteligența voastră de lunea, ca boala de omul sănătos. Ați văzut voi destule încât să vă imaginați o fotografie care aproape v-a luat graiul de mirare ori aerul, de râs. Dar un răspuns, ca să mă liniștesc, parcă tot v-aș ruga să-mi dați. 🙂Citiţi şi

Mihaela Noroc și Atlasul frumuseții – femeile lumii în 500 de portrete

Un mod de a trăi

Plecări

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
4,226 views

Your tuppence

 1. Corina / 10 August 2015 6:52

  Ai dreptate Mihaela, selfie-urile sunt ridicole. Cum ridicol este in general sa vinzi o alta imagine pe Facebook, sa pari mai destept decat esti, mai citit, maicunoscator, etc

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 2. Thalia / 8 December 2013 13:42

  Exhibitionismul nu e doar visual. Eu gasesc tot exhibitionism in descarcarea sufletului de celebritati pe toate lungimile de unda precum si a celor mai putin celebri prin bloguri, articole din ziare plus forum-uri aferente.

  O doza decenta de exhibitionism e binevenita; altfel cum am mai cunoaste in amanunt, noi, muritorii de rand, preferintele si antipatiile d-rei Mihaela?

  Thumb up 5 Thumb down 0
  Reply
 3. teodora / 8 December 2013 1:55

  eu imi fac poze si le pun pe fb pt ca imi place de mine si pt ca sunt singura intr-o tara straina… tin legatura cu toti prietenii si cunoscutii virtual… o fac din nevoia mea de comunicare… atat timp cat nu primesc block si unfriend o sa continui sa postez poze cu mine…. mai ales ca nu-mi fac poze dezbracata sau cu buzele tuguiate in oglinda de la baie…. Sarbatori Fericite!

  Thumb up 7 Thumb down 0
  Reply
 4. Ron Smi / 7 December 2013 22:21

  Femeile isi fac singure poze pentru ca se vor admirate. Barbatii…la fel :))

  Thumb up 2 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro