După divorţ, la 40 de ani, urmează iubitul mai tânăr

Catchy

10 May 2016

Am câteva prietene divorţate, sărite de 40 de ani şi care şi-au refăcut viaţa cu bărbaţi… mai tineri decât ele cu câţiva ani buni (…peste 10). Le admir curajul. Căci îţi trebuie curaj să trăieşti alături de un bărbat al cărui ritm de îmbătrânire este mult mai lent decât al tău şi care, peste 20 de ani, se va uita la tine ca la o bătrână, când el va fi dornic să-şi retrăiască tinereţea într-o ultimă zvâcnire, înainte de a intra în vârsta a treia, acolo unde tu eşti deja.

Însă acum le văd cum strălucesc, camuflându-şi anii în plus nu prin artificii cosmetice, ci prin fericirea pe care o trăiesc, adaptându-se inconştient la vârsta partenerilor, retrăind alături de ei vârsta pe care au lăsat-o de ceva timp în urmă. Dar o femeie matură rămâne o femeie completă, incapabilă de a-şi pierde controlul şi stăpânirea de sine, indiferent cât de pasional este momentul. Iar asta, bărbatul tânăr o simte şi o ştie, dar nu se poate împiedica să nu cedeze seducţiei complexe, calculate şi conştient potenţate. Acum, la o a doua experienţă de viaţă, nimic nu mai este lăsat la voia întâmplării. Ele ştiu ce vor, ce pot oferi şi ce aşteaptă în schimb, iar gradul de intoleranţă este şi el ridicat. Iar ei, să fim sinceri, nu pot face mereu faţă, încercând să compenseze cu focul tinereţii lor, încercând să păstreze echilibrul predându-se complet acestei iubiri care îi acaparează şi îi devorează… momentan.

cuplu

Mă uit la ele şi le citesc în ochi bucuria clipei, trăirea intensă şi această fericire nouă, diferită, căreia însă îi cunosc mai bine decât oricine termenul de valabilitate. Şi ştiu că sunt pregătite pentru orice poate urma, prezentul justificând orice formă viitoare a relaţiei lor. Stăpânite de un foc intens, dar controlat, ştiu că alegerea lor de azi le încarcă de viaţă şi de energie, dar le periclitează liniştea viitoare. Pe care însă şi-o sacrifică bucuroase, căci eşecul primelor căsătorii le motivează să nu renunţe la o fericire prezentă şi palpabilă pentru un viitor posibil călduţ.

Le admir, am spus… dacă stau bine să mă gândesc, le şi invidiez. Pentru puterea de a se ridica deasupra propriilor suferinţe şi neîmpliniri, deasupra privirilor încrucişate ale celor din jur şi pentru a lupta pentru ele însele, dar şi pentru copiii lor, cărora partenerii mai tineri trebuie să înveţe să le fie prieteni, dar şi… părinţi.

Nu este uşor să o iei de la început ca mamă singură, cu atât mai mult când iubitul tău mai tânăr nici măcar nu a avut timp să se gândească încă dacă vrea sau nu urmaşi, trezindu-se, dintr-odată, tată vitreg. Şi totuşi… ele au ştiut să facă acest lucru posibil, deşi intuiesc că nu le este uşor, deşi citesc în ridurile fine din colţurile ochilor şi ale buzelor mistuirea pe care noua lor împlinire o presupune.

Guest post by Amalia S.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.

Citiţi şi

Eu slăbesc numai când sufăr… de foame

Românii, pe partea economică, în pragul odioasei ierni

La ce vârstă te-ai întoarce, dacă ai putea?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
6,299 views

Your tuppence

 1. diana / 13 May 2016 10:35

  Pana la urma ce aveti cu oamenii? Daca se inteleg si se plac,asta e tot ce conteaza,chiar ca e diferenta mare de ani (ea mai mare cu peste 10 ani…). Nimic nu garanteaza ca ar ramane impreuna…daca ar fi de aceeasi varsta sau el mai mare decat ea…

  Thumb up 5 Thumb down 0
  Reply
 2. Wizard of Wishaw / 12 May 2016 11:23

  De obicei e invers. El isi reface viata mult mai repede decat ea, in cele mai multe cazuri, cu o tinerica, poate chiar cauza divortului. Ea, aparent victorioasa dupa divort – vezi doamne a castigat copiii – se trezeste sufocata de probleme financiare, iar daca banii nu sunt o problema (asa cum insinueaza autoarea), singuratatea, tristetea si sentimentul de a fi nesatisfacuta si a nimanui sigur sunt. Incearca sa-si resusciteze viata – pardon, sa-si “refaca viata” (un concept lasat cu grija nedefinit in articol). In meniu sunt bai cu spuma, ore la sala, machiaj, iesiri la cafele cu fetele si atitudini elitiste pe site-uri de socializare. Cei care percuteaza la astfel de prototipuri sunt, in general, barbatii tineri, fie timizi dar totusi curiosi sa verifice chestia cu ciorba buna si gaina batrana, fie mai versati cu ceva antecedente in privinta “milf-sex”. Indiferent, ei nu cauta nimic altceva decat sex. Ea stie asta, dar accepta pentru ca e disperata, nu sa inlocuiasca un mariaj cu un altul, ci sa emita mesaje de tipul “Oficial mi-e bine!”. Iar sexul are darul sa te faca sa crezi asta. In plus, a vazut astfel de mesaje in viata fostului ei sot si nu vrea sa ramana datoare.

  Ati vazut vreodata un balon, mare, frumos colorat, inaltat in vazduh? De cate ori v-ati gandit ca el pe dinauntru e gol? Asa stau lucrurile si cu “O-ficeal m-e bine!” Aparente goale. Cu totii cadem prada lor. Tragic e cand aparentele te deruteaza … le admiri
  … chiar le invidiezi. Asta se intampla de obicei, fie cand habar n-ai ce vrei, fie cand n-ai un sistem de valori solid.

  Nu stiu care este statutul marital al autoarei, daca tine sau nu in mana o “vrabie”, dar cu certitudine viseaza cu ochii deschisi si in cuvinte alese la cioara de pe gard.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 2
  Reply
 3. o femeie / 11 May 2016 14:51

  2 cazuri in jurul meu, cu diferente de 15 ani. Ce am remarcat in ambele cazuri nu ca ea este matura si sigura de ea, ci ca el are probleme de respect si nu reusesc sa cucereasca/atraga o fata tanara si frumoasa. Asa ca au ales un vanat sigur 🙂 si de ce nu, cu o situatie financiara mult mai stabila.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 3
  Reply
 4. Max / 11 May 2016 0:16

  Hai, serios! Câte, exact, „prietene divorţate, sărite de 40 de ani şi care şi-au refăcut viaţa cu bărbaţi… mai tineri decât ele cu câţiva ani buni (…peste 10)”? Dacă ai una, e, deja, mult. Acuma, zic și eu, viața bate filmul, dar ăsta e …film.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro