Gata cu exploatarea modelelor la şedinţele foto!

Andreea Petrescu

15 April 2013

Ediţia britanică a Vogue a întocmit primul cod de bune practici pentru modele din sfera revistelor de profil. Cele 10 „porunci” le vizează mai puţin pe participantele la şedinţele foto şi mai mult pe oamenii din jurul lor, care se angajează astfel să le respecte drepturile şi să le asigure condiţii decente de muncă.

Citind câteva dintre normele puse pe lista celor de la Vogue te întrebi ce se ascundea de fapt de cealaltă parte a fotografiilor perfecte, înfăţişând modele „happy to be there”, cum ar spune englezul. Astfel, aşa cum abia acum stă scris negru pe alb, acestea nu vor putea fi silite să lucreze mai mult de 10 ore pe zi, şedinţa foto nu se va mai putea transforma pe nepusă masă într-una nud sau seminud, ci numai dacă modelele şi-au dat în prealabil acordul, iar organizatorii vor fi obligaţi să le asigure hrană, apă şi condiţii decente de igienă şi temperatură pe platou. În plus, în codul întocmit la iniţiativa sindicatului modelelor din Marea Britanie se menţionează că ele (şi ei, bunăoară) trebuie să beneficieze de cabine de probă, să li se asigure transportul în siguranţă şi să fie plătiţi conform înţelegerilor. Cât despre modelele mai tinere de 16 ani, ele nu vor putea fi obligate să pozeze în personaje adulte, cu păcatele aferente. Asta, plus interdicţiile referitoare la greutatea modelelor, şi parcă lumea pictorialelor şi a prezentărilor de modă începe să semene mai puţin a chin mascat, aşa cum, fie că ştiam, fie că nu, se întâmplă de când industria şi pământul…Citiţi şi

La mulți ani, oameni singuri!

Cum pun reclamele gaz pe focul rivalității între femei

Câștigăm și noi ceva, dacă tot îl îmbogățim pe Mark?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
821 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro