Idilă în tren

Catchy

3 October 2016

Mă întorceam de la Iaşi la Constanţa. Pentru că pierdusem trenul de ora 18 şi aveam bagaje, am aşteptat la o ceainărie trei ore până la ora 21. Aveam trei sandviciuri la mine, mi-am comandat o cafea mare şi un suc de mere şi am mâncat unul acolo, păstrând două pentru drumul cel lung. Îmi luasem şi două reviste de la chioşcul din gară şi două sticle de apă. Când am cumpărat biletul de tren, am observat la rând un bărbat foarte înalt – 190 centimetri – cu chip frumoas şi zâmbitor. La cei 160 de centimetri ai mei, mereu am fost complexată de înălţimea mea. În plus, pentru drum, îmi alesesem cei mai comozi pantofi, fără toc, ştiind că am de călătorit peste zece ore cu trenul.

Dacă prindeam trenul de ora 18, care era rapid, aş fi ajuns la ora 01 am acasă, dar aşa, cu acceleratul, aveam de mers nouă ore şi jumătate. După vreo jumătate de oră de când intrasem în ceainărie, a intrat şi bărbatul pe care îl remarcasem la coadă la bilete. Era destul de aglomerată ceainăria şi a zâmbit când m-a văzut. Mi-a cerut permisiunea să se aşeze şi s-a prezentat Sever Buri. M-am prezentat şi eu. Am vorbit în cele două ore mai mult banalităţi şi chestiuni legate de vreme, de evoluția dolarului şi a petrolului. Am observat că avea verighetă pe deget, dar şi eu o purtam la vedere.

Pe la opt şi jumătate am pornit împreună spre gară. Mă simţeam atât de mică mergând lângă el… M-a ajutat cu bagajul şi i-am povestit că mă întorceam de la Odessa, de la soţul meu, care era cu vaporul acolo, la reparaţii în şantier. A venit trenul, am urcat şi coincidenţă! aveam bilete în acelaşi compartiment, pe locurile de lângă uşă, faţă în faţă. În compartimentul de clasa întâi sunt numai şase locuri, iar scaunele se pot rabata şi se fac pat pentru călătoriile lungi. Cu noi mai mergea un cuplu de tineri îndrăgostiţi, cred că erau în liceu, că se tot pupau mereu, râdeau zgomotos şi se ţineau, practic, în braţe.

in-tren-1975-ok

foto credit: Henri Cartier-Bresson

A plecat trenul, eu am scos cele două reviste şi i-am dat şi lui una, după care am făcut schimb. Am vorbit de una, de alta, chestii generale. Mi-a povestit că are 28 de ani, că este tătar din Constanţa, este însurat şi are o fetiţă de cinci ani, Ioana. Soţia lui, Ilinca, este româncă, şi sunt căsătoriţi de şapte ani.

I-am povestit şi eu câte ceva despre mine, că am doi copii, că soţul este mereu plecat, el m-a întrebat dacă nu îmi este greu aşa, să cresc copiii mai mult singură, ba da, i-am răspuns, nu îmi e uşor deloc. Am scos cele două sandviciuri şi am mâncat, el avea o jumătate de pâine şi înăuntru două şniţele de porc. Am băut apă şi am continuat discuția, mi-a povestit unde lucrează şi cât de obosit vine acasă. La un moment dat, s-a oferit să meargă la vagonul restaurant şi să cumpere un suc sau o bere, ceva… Am râs şi l-am rugat să îmi ia şi mie o cafea, ştiind că nu voi putea dormi, deşi mai aveam mult de mers. Am profitat de moment şi am fost la baie.

Când s-a întors, avea două beri şi două sticle mici de pepsi, căci nu mai era cafea. Avea un surâs tare cald şi când mă privea mă făcea să mă înroşesc, deşi, practic, nu era nimic între noi. El şi-a băut berea şi mi-a oferit şi mie sticla de pepsi, am vrut să i-o plătesc, dar a refuzat.

Trenul gonea în noapte, am stins lumina de sus şi mai aveam doar o luminiţă de veghe, tinerii de lângă noi îşi întinseseră fotoliile şi dormeau pe o parte, îmbrăţişaţi, trenul zdruncina destul de tare şi, de câteva ori, m-a prins cu mâinile când, efectiv, aproape eram aruncată de pe locul meu.

Pe la miezul nopţii mi-a propus să tragem şi noi fotoliile şi să încercăm să ne odihnim, mai era destul drum până acasă. A tras el de fotoliul meu şi apoi de al lui, dar locurile fiind opuse, dacă ne întindeam, picioarele lui nu aveau loc oricum şi ar fi ajuns în dreptul capului meu. Lângă mine era un loc liber, așa că şi-a tras fotoliul de lângă mine. Astfel aveam loc suficient şi el îşi putea întinde picioarele fără să stăm incomod. A propus simplu:

– Haide să dormim niţel, ce zici, nu eşti obosită?

În întuneric îi zăream zâmbetul păcătos şi am intuit la ce se gândea. Am spus doar bine şi m-am dat cât mai în margine, ca să nu ne atingem, căci trenul chiar zgâlţâia destul de puternic la curbe şi când frâna să intre în gările de pe drum. Am stat câteva minute în întuneric destul de stingherită de postura în care ne aflam, eu întinsă lângă un bărbat străin, tânăr şi arătos, încercând să adorm. Nu m-a deranjat, practic, cu nimic; căci încerca şi el să păstreze o minimă distanţă între corpurile noastre lungite pe cele două fotolii alăturate.

După câteva minute, am adormit destul de adânc, căci nu am simţit cum a venit cu faţa chiar în părul meu. Dormeam de vreo oră şi i-am auzit pe tinerii de lângă noi că vor să meargă la baie. A tras fotoliile, ei au ieşit şi a trebuit aprinsă lumina. Şi-a cerut scuze că a venit aşa aproape de mine, dar, cu un zâmbet ghiduş, a adăugat:

– Miroşi frumos! Ce parfum foloseşti?

M-am înroşit şi m-am ridicat să merg şi eu la baie. M-a însoţit şi el şi m-a aşteptat pe culoar. Reîntorşi în compartiment, am tras iar fotoliile, de data asta el s-a culcat cu faţa spre geam şi eu cu faţa spre uşă. Am adormit cu adevărat, în ciuda zgomotului, şi nu m-am trezit decât atunci când am trecut podul de la Cernavodă, iar el îşi ţinea o mână pe umărul meu. A simţit când i-am ridicat mâna şi şi-a cerut scuze ruşinat.

Ajunşi, în sfârşit, la Constanţa m-a întrebat dacă aş vrea să ne revedem să beam o cafea, i-am spus că e mai bine să nu o facem, fiecare având familie. A zâmbit cu înţeles şi a zis:

– Da, cum vrei, dar să ştii că mi-a plăcut să dorm lângă tine.

– Şi mie mi-a făcut plăcere călătoria noastră, dar e mai bine aşa.

Aş fi vrut, poate, să îl revăd, dar m-aş fi simţit ciudat să îl caut.

La vreo două luni l-am zărit cu soţia lui în autobuz, m-am apropiat de ei, i-am salutat şi am făcut cunoştinţă şi cu ea. Discuţia a fost scurtă, deoarece eu am coborât după patru staţii. Îi simţeam privirile când m-am îndepărtat. Nu mai era nimic de spus…

Guest post by Ionescu Maria Gabriela

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.

Citiţi şi

Inimă, nu fi de piatră

Viață dublă

24 de ore

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
637 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro