În țara lui Omar Khayyam s-a interzis folosirea cuvântului “vin”

Catchy

23 January 2016

O veste cât se poate de absurdă – deşi, în lumea de azi, şi cea mai mare nebunie îşi cere dreptul la normalitate – vine din Iran şi se referă la decizia Ministrului Culturii de a interzice apariţia cuvântului „vin” în orice carte publicată la nivel naţional. În ţara poetului Omar Khayyam care spunea „Fiindcă nu ştii ce te-aşteaptă mâine, luptă să fii fericit astăzi. Ia o cană cu vin şi, sub lumina lunii, bea, zicându-ţi că luna te va căuta poate zadarnic, mâine.”, această decizie pare cu atât mai lipsită de sens. Şi nu este singura. 

vin

S-a mai decis interzicerea numelor animalelor de origine străină, precum şi numele anumitor demnitarilor străini, totul dintr-un implus naţionalist protector în faţa invaziei culturii vestice.

Cenzura va funcționa astfel: fiecare carte va trebui citită de un departament al Ministerului Culturii pentru a se verifica dacă aceasta respectă principiile revoluţiei Islamice, impunându-se necesitatea cenzurării insultelor la adresa profeţilor. Vă sună cunoscut?…

Jurnaliștii englezi se întrebau cu umor cum va fi rezolvată următoarea chestiune: dacă în orice publicaţie este interzisă apariţia cuvântului „vin”, atunci cum va fi scris decretul prin care acest cuvânt este interzis?

Între timp, preşedintele Franței a anulat o cină în compania preşedintelui iranian – Hassan Rouhani – din cauza unei dispute ireconciliabile în privința meniului – iranienii voiau doar cu carne halal și fără vin… Așa ceva în Franța… nu se prea poate. 🙂Citiţi şi

De azi mă voi cenzura!

De câteva zile aștept un semn de la tine

De azi, să nu te mai văd!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
376 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro