Îndrăgostită de Doinaș

Alexandru Petria

2 September 2014

V-a plăcut Ștefan Augustin Doinaș cu poezia sa, în totalitate, nu doar “Mistrețul cu colți de argint”? Sau traducătorul care a fost? Ori dramaturgul? Prozatorul? Eseistul? L-ați admirat pentru atitudinea din perioada lui Ceaușescu, pentru ieșirile anti-regim și anul de pușcărie politică, și ați fost șocat când s-a dovedit că a fost informator al Securității? Ați apreciat publicistul și politicianul de după 1989? V-a răscolit povestea lui de dragoste (și sfârșitul ambilor protagoniști, care parcă e rupt din literatură!) cu marea balerină Irinel Liciu? Dacă răspunsurile sunt în zona lui “da”, sigur o să vă intereseze monografia critică a Mihaelei Doboș, “TABLOUL UNUI DESTIN ȘTEFAN AUG. DOINAS”, apărută la editura Adenium, nu demult.

Doinaș și Irinel Liciu

E o carte extrem de consistență, de aproape 400 de pagini, format mare, care are la bază lucrarea ei de doctorat.

Autoarea (n. 1973) este profesoară de limba și literatura română la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași, doctor în filologie. A absolvit Facultatea de Litere, secția română-franceză, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, in 1995.

copertă

Mihaela Doboș descrie, cu o singură excepție, credibil, exhaustiv opera și viața celui pe care, observă și miopii, îl prețuiește în mod deosebit. Cred că excesiva apreciere a împins-o să treacă à la légère peste episodul colaborării lui Doinaș cu Securitatea, lucru de înțeles la o îndrăgostită, dar mai greu de înghițit la o profesionistă. Îngăduința în exces nu reduce vina poetului. Cei interesați de subiect ar merita să citească volumul Mihaelei Doboș în paralel cu cel al lui George Neagoe, “Asul de pică”, unde se vorbește detailat despre informatorul plătit Doinaș. Din cauza căruia au intrat la închisoare Ion Negoițescu și Haralambie Grămescu.Citiţi şi

Tată, eu nu mă mai grăbesc…

Să mă iubească aşa cum sunt

De ce sunt frumoase femeile triste

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,725 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro