LA CE BUN TOATE ASTEA?

Oana Rădeanu

27 March 2014

Oana RădeanuUn prieten de-al soţului meu a făcut infarct şi a murit. La 34 de ani. N-avea părinţi, soţie sau copil, reuşise să îşi facă un business al lui şi o casă frumoasă. A simţit la birou ceva ca o răceală, s-a dus acasă să îşi facă un ceai cu lămâie. A deschis laptopul, s-a întins în pat şi nu s-a mai trezit.

Şi întâmplarea asta mă face iar să mă înfurii şi să mă întreb violent: la ce bun toate astea? Poate sunt egoismul şi spaima cele care mă întreabă asta, gândindu-mă că avea aceeaşi vârstă ca mine … Oamenii ştiu să personalizeze orice eveniment, oricât de universal şi implacabil, de parcă doar lor le-ar fi soartă sau frică.

Ce mă înfurie din toată treaba asta este inconştienţa cu care ne trăim viaţă. Şi nu, n-am chef de ipoteze: avea cazuri de afecţiuni cardio în familie, se certase cu iubita, a clacat sub presiune, astea sunt nişte chestiuni secundare. Totul vine de la cum ne trăim viaţa. De la priorităţile pe care ni le setăm total aiurea. De la tâmpenia din capul nostru care ne face să credem că vom mai avea încă o viaţă după pohta inimii, în care să ne dedicăm tuturor acelor lucruri pe care nu le-am făcut “bine” în viaţa de acum. Inepţii, baliverne, imaturităţi, amăgiri grosolane !!! Ne trezim bezmetici, plecăm la serviciu ca să câştigăm bani, faimă, capital de imagine, trei ouă, invidia pițipoancelor de la Trezo, o maşină şmecheră, un card de credit pe care îl au doar unii.

Ne masacrăm timpul liber cu spălat, călcat, gătit, într-o obsesie permanentă de a păstra planurile vieţii într-un echilibru de toată jena. Ne recompensăm faţă de copii cu câte o jucărie sau ne mai smulgem în câte o după-amiază de la birou şi îi ducem pe juniori într-un parc ca să nu uite că îi suntem părinţi. Ne mascăm cearcănele datorate ratelor depăşite la bănci sau chiriilor pe care nu avem cu ce le plăti. Zâmbim frumos şi tâmp către cei din jur, totul într-o încercare penibilă de a crede că armonia poate fi păstrată prin eterne falsuri: de identitate, de spirit, de principii. Ne bucurăm ca proștii de orice mărire de salariu sau bonus, acceptând prin primirea lui să rămânem sclavii statului peste program şi al dependenţei mentale de un job. Butonăm ca nebunii smart phone-urile şi căutăm ce nu vom găsi niciodată în plasticul ăla inert care ne promite munţi de minuni şi prietenii worldwide.

Ne împroşcăm încrederea în noi cu insulte pentru orice eşec stupid, ne schilodim respectul faţă de propria persoană ori de câte ori alţii ne coboară şi totdeodată trecem peste clipele curate din viaţa noastră cu o ignoranţă crasă, avizi de atingerea unui nou obiectiv. Şi în timpul ăsta în bietul nostru corp şi în pârdalnica aia de minte, în neregenerabila noastră inimă, se adună tot mai multe, ca sacii neridicați din pubelele de gunoi. Suntem mahmuri, obosiţi, ațipiți, stresaţi, presaţi, telecomandaţi.

love life

Şi îi înjurăm de mama focului pe ăia care au plecat de nebuni în jungla africană să trăiască cu leii, pe ăia de au demisionat din vreun post de management şi s-au apucat de pictat sau pe ăia care câştigă salariul minim pe economie ajutând bătrâni să îşi trăiască restul de viaţă împăcaţi. Nu scapă de ocare nici ăia de şi-au părăsit familiile şi au mers după sufletul pereche, ori ăia care şi-au făcut fermă eco la ţară, lăsând apartamentele toxice din buricul târgului în soarta altor inconştienţi. Îi înjurăm pentru că vedem în ei ceva ce noi fie n-am cunoscut niciodată, fie am pierdut pe drum: trăirea pentru ceea ce înseamnă ceva. Pentru ceea ce nu este trecător, meschin sau crud. Pentru ceea ce ne face fericiţi şi ne aduce împăcarea de sine, urmat apoi de supraestimatul succes, căci nimeni nu poate concura cu un om care îşi face din pasiunea sa o meserie.

Intuim în oamenii pe care îi boscorodim sclipirea din suflet care dă arcuirii sprâncenelor, colţurilor gurii şi irisului ochilor o seninătate neînţeleasă, mai ceva ca un mister rupt din cărţile cu detectivi. Faci de toate, te agiţi, dansezi după cum îţi cântă alţii, vrei să strângi mai mult, mai mult, calci pe cadavre să ajungi unde crezi că o să te simţi ca un împărat … Transpiri, lăcrimezi, strângi cureaua, impresionezi, rabzi şi pentru ce? Pentru ca într-o zi să nu mai fii. Sau să fii o legumă într-un azil. Sau poate un muribund care nu se dă dus, povară pentru copii şi alte rude din dotare. Asta, dacă mai apuci … Dacă nu mori stupid, lăsând viaţa să te învingă la cel mai abil joc la care se pricepe şi în care te-a atras pe nesimţite: iluzia că i-ai descoperit esenţa. Undeva într-un colţ al minţii tale, ştii că n-ai aflat-o, aşa că te prefaci că trăieşti, joci un personaj şi într-o zi regizorul decide să te scoată din scenă. N-ai drept de replică, că eşti deja mort.

În timp ce tu gesticulai, scuipai, mârâiai sau trudeai, te sacrificai, te puneai în fund şi în cap ca să reuşeşti, oamenii mureau în jurul tău: profesori, părinţi, copii, fraţi, surori, unchi, mătuşi, bunici, vecini, colegi, prieteni .. Şi tu n-ai văzut, n-ai simţit nicio clintire în ceea ce părea mersul hotărât, bărbătesc în marea farsă pe care o numeai viaţă. Cum să vezi dacă soarele tot răsare, cocoşul tot cântă, florile tot înfloresc, troleul tot vine în staţie?

Numai că ăl de s-a dus nu se mai întoarce … Atât …

Mă chinuiesc de mulţi ani să mă bucur de lucrurile simple şi frumoase … Uneori îmi iese, alteori mă comport stupid şi las toate aşa zisele încercări ale vieţii să mă doboare, aşa zisele lecţii de nimic să mă facă să mă simt de doi lei …

Trebuie să învăţ şi să reînvăț, să îmi crească iar aripi de rândunea, să îmi trag pleoapa de pe ochi, să îmi regăsesc “lia-ciocârlia” şi apoi să trăiesc: un miros de zambilă, un cub de gheaţă pe coapse, o căpşună cu frişcă pe cerul gurii, o ciorbă cu zeamă de varză cu prietenii de mahmureală, o cafea la ibric cu o prietenă din liceu, un zâmbet de recunoştinţă din partea unui străin, un grătar cu neamurile, un “te iubesc” strigat de copilul tău cocoţat în leagăn, un “fazan” jucat cu colegii de birou, o baie în pielea goală la miezul nopţii în lacul din apropiere, o partidă de amor cu strigături într-o marţi dimineaţă. O vizită doar la tine în suflet, la mormântul cuiva drag, o după-amiază de filosofări copilăreşti cu cel drag.

Nu contează ce faci, atâta timp cât priorităţile tale sunt dedicate înainte de orice sănătăţii tale: emoţionale, mentale, trupeşti. Atâta timp cât trăieşti azi atât de frumos încât să apuci senin şi ziua de mâine. Fă-ţi o listă, pune în ea tot ceea ce te îmbolnăveşte, schilodeşte, amărăşte în viaţa de zi cu zi. Trece lângă fiecare factor toxic o poţiune de vindecare şi apoi dă-i bice: memorează ce ai de făcut, dă foc hârtiei pe care ai notat şi apucă-te să schimbi ce te omoară, fie că este o iubire chinuitoare, un job demotivant, prieteni doar cu numele sau atitudinea ta faţă de viaţă pur şi simplu. Nu te întinde în pat riscând să nu te mai trezeşti.

S-ar putea să ajungi la Sfântul Petru şi când îţi va proiecta filmul vieţii tale să mai mori o dată doar de ciudă că nu ai trăit frumos.

Citiţi şi

Azi ai iubit-o

Alex

Neoficiala l-a lăsat puțin cu buza umflată

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
851,376 views

Your tuppence

 1. Aurelia / 14 October 2016 0:25

  Venim pe pamant sa experimentam viata in multiplele ei forme … Daca-ti inveti lectia, poti trece mai departe, daca nu, mai astepti … Corpul este o haina pe care ai imbracat-o pt. a sosi in 3D. Daca nu ai grija ei, se rupe … o carpesti, daca poti, dar nu va mai fi ca noua … Prin urmare, ai doar grija ta si lasa-i pe ceilalti sa-si aiba propria lor grija! Traieste in echilibru, fii fara frica, fii modest si instruieste-te! Nu te multumi sa primesti de-a gata raspunsuri din exterior! Cerceteaza singur! Din momentul in care te nasti, te pregatesti pt.”moarte”, care, de fapt, nu exista! Nu fi ignorant! Astfel vei capata putere!

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 2. Greta / 4 October 2016 9:26

  Sincer,asemenea articole,ne trezesc din rutina zilnică și ne readuc cu picioarele pe pământ! Nu suntem nemuritori și nici roboți! Să luăm ce e bun și ce ni se potrivește!

  Thumb up 2 Thumb down 1
  Reply
 3. silviu / 8 August 2016 19:28

  total dezacord! “sa te bucuri de viata, asa cum trebuie, nu asa cum ti se impune.” hmmmmm, dar oare cine suntem noi sa ii judecam pe altii si sa le spunem cum sa-si traiasca viata? de ce setul nostru de valori e cel mai bun si trebuie impus tuturor. eu, de exemplu, ii apreciez pe cei care renunta la oras si se retrag la o ferma eco, dar stiu foarte bine ca nu as fi in stare sa ma renunt la confortul oferit de oras. daunator, da, dar e confortul meu si face parte din setul meu de valori.
  de ce sa nu il lasam pe fiecare sa faca ce vrea, dupa bunul plac? asta cu cele doua conditii ale democratiei: sa respecte legile si sa nu il deranjeze pe cel de langa el. cu ce anume deranjeaza ca vreau sa ard repede? ca muncesc ca un apucat? ca sunt prost? sau nebun? sau ce oi fi? cu ce deranjeaza, atat timp cat nu fac nimic ilegal si nici nu dau in cap la cineva?

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 4
  Reply
  • dea / 11 August 2016 11:11

   De acord cu “sa respecte legile si sa nu il deranjeze pe cel de langa el”, insa de multe ori, din pacate, prostia, nebunia, stilul de viata sau ce-o fi ii afecteaza si pe cei din jur…legal.
   Dupa parerea mea, scopul articolului nu este unul de analiza sau judecata a vietii altcuiva, ci mai degraba unul de constientizare, de deschidere a ochilor celor care poate “ard repede” sau sunt dusi de val si nu isi dau seama.In ideea ca poate isi ingaduie un ragaz sa isi analizeze viata si sa schimbe ceva in cazul in care considera ca e necesar.

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 1
   Reply
 4. simona / 7 August 2016 23:50

  L-am regasit pe Marian in cuvintele tale…asa s-a dus vecinul meu

  Thumb up 1 Thumb down 0
  Reply
 5. Cufaras / 7 August 2016 12:49

  Cufaras, n-ai inteles absolut nimic. Stai jos, ai nota 4.
  Nu a spus nimeni sa nu ai ambitii, ci sa traiesti frumos. Sa muncesti ca sa traiesti nu sa traiesti ca sa muncesti ca un nebun. Sa faci ce iti place, nu ce te obliga altii sa faci. Sa gasesti fericirea nu in bani, ci in tine. Sa te bucuri de viata,asa cum trebuie, nu asa cum ti se impune. Etc etc

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 0
  Reply
 6. Cufarul Cu Dichiseli / 7 August 2016 10:29

  Geez…. cat zgomot pentru nimic! Toti murim! Pe chestia asta sa nu ne spalam, sa n-avem planuri si ambitii, la ce dracu sa mai invatam pe branci, sa nu facem copii ca-i putem lasa orfani…si tot asa.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 13
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro