Lemony Saturday

Anca Constantin

20 October 2012

E sâmbătă… dar chiar dacă n-ar fi fost, un prilej să ne răsfăţăm am încredere că am fi găsit noi… Aşa-i? După ispitele cu ciocolată şi zmeuri coapte, am decis să mă mai cuminţesc puţintel şi să ne jucăm şi în tonuri mai blânde – alb-galben-auriu – o combinaţie solară, care să ne mai ţină un strop vara în suflet.

Aşa că azi am ales un cheesecake cu lemon curd şi biscuiţi amaretti, care sper să va aducă un zâmbet mare şi larg, stăruitor, de drag !

Ingrediente :

Pentru baza de biscuit :
– 100 g biscuiţi amaretti zdrobiţi
– 50 g unt topit

Biscuiţii amaretti se zdrobesc ca un pesmet mai mărişor, se adăugă untul topit, rece şi se amestecă până se umezeşte bine tot, apoi cu compoziţia se tapetează baza tăvii în care pregătim cheesecake-ul, apăsând bine cu degetele pentru a presa uniform dar ferm întreaga suprafaţă. Dăm tava la frigider minim 40 minute pentru a se întări complet untul. Cantitatea din reţeta este suficientă pentru o tava rotundă de tort (cu baza detaşabilă) de 26 cm diametru, sau 4 porţii individuale în forme de 10 cm diametru.

Crema :
– 450 g mascarpone
– 250 ml smântână dulce min.32% grăsime
– 100 g zahăr pudră
– 100 g cremă “lemon curd”
– Coajă rasă fin de la 2 lămâi

Cremă o ştim deja… clasică – frişca bătută spumă tare şi crema mascarpone le omogenizăm cu zahărul pudră şi coaja de lămâie şi asta e tot !! Sigur, poţi adăuga un strop de aromă preferată – esenţă de vanilie sau lichior de lămâie, portocală, ce-ţi surâde…

* Pentru lemon curd :
– 2 ouă + 2 gălbenuşuri
– 150 g zahăr pudră
– 50 g unt
– 150 ml suc proaspăt de lămâie şi o lingura plină cu coajă de lămâie rasă fin.
Simplu tare și aici – se omogenizează toate, cu telul de mână, bine, bine, apoi compoziţia se pune la bain-Marie şi se amestecă uşurel dar continuu (musai !), tot cu telul, preţ de cam 15 minute. Crema se va găti doar la temperatura aburului pentru a nu se coagula prea repede ouăle care s-ar brânzi astfel; când este închegată ca o şarlotă vei şti că e gata. Se lasă la răcit şi se poate folosi în multe, multe minunăţii dulci.
Cantitatea de lemon curd va fi undeva în jur de 400 g, pentru cheesecake-ul nostru avem nevoie de cam 200-250 g , restul îl puteţi păstra în frigider în borcan închis etanş, maxim 7 zile, dar vă asigur că nu va rezista atât!

Peste tot în reţeta unde avem lămâie sau coajă de lămâie, putem înlocui cu lime – e o aroma inconfundabilă, mai fină, mai dulce, dar la fel de răcoritoare şi mult mai exotică.

Buun, avem tava pregătită cu baza de amaretti bine răcită, începem să montăm – împărţim crema mascarpone în două părţi egale, punem primul strat, apoi un strat mai subţire de lemon curd, apoi al doilea strat alb. Lăsăm puţin la frigider prăjitura până pregătim glazura. Adică – gem de caise, 1 lingura de apă rece.

Se desface gemul de caise cu o lingură de apă rece, să rămână consistenţa aceea de miere delicios-aurie a gemului de caise, fără să-l aducem la un stadiu prea lichid însă. Cu minunea asta parfumată îmbrăcăm partea superioară a prăjiturii, apoi lăsăm din nou toată nebunia la frigider 3-4 ore și o putem servi.

La fantezie, aşa, deasupra stratului de glazură de gem de caise, puteţi turna câteva “fire” de ciocolată albă sau amăruie… gemul de caise l-am putea înlocui cu dulceaţă de portocale sau mandarine…

Ca de obicei, las loc pentru vis şi ferestrele deschise imaginaţiei voastre, e un desert incredibil de răcoritor, dulce dar acrişor, suav dar plin, cremos, onctuos, iar aroma şi textura crocantă a migdalelor din amaretti, completează întreaga poveste mai bine ca orice altceva. Dacă vă “lipiţi” de reţeta această, sigur, cu timpul o veţi reinventa cu tot felul de fructe, arome, nuanţe, vise împlinite… şi veţi deveni prietene foaaarte bune 🙂 !



Citiţi şi

Elogiu pentru un biscuit

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
2,228 views

Your tuppence

  1. Anca / 21 October 2012 13:06

    Bun, bravo 🙂 ! N-am facut niciodata cu iaurt, chiar si strecurat, ma gandesc sa nu fie o problema de densitate totusi – intreaga prajitura-crema trebuie sa se poata taia si ramane in picioare totusi singurica, nu are adaosuri de gelatina sau ceva…Iarasi…nu stiu daca nu ar fi prea mult atata lamaie + iaurt. Dar merita incercat ! Multumesc pentru idei 🙂 !

    Thumb up 0 Thumb down 0
    Reply
  2. Belle d”Imagination / 20 October 2012 19:16

    Cel puţin jumătate din cantitatea de unt din prima parte a reţetei, cea a blatului, poate fi înlocuită cu celebrul sos de mere. (Merele se fierb la abur, se pasează cu mixerul vertical)

    Mascarponele poate fi înlocuit cu labneh (iaurt strecurat)

    Thumb up 2 Thumb down 0
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro