Lungimea fustei – barometrul moralității?

21 January 2013

Rosea Lake, studentă la o facultate din Vancouver, a avut ideea de a marca pe picior, la fel ca pe o cană de măsură, impresia pe care o lasă o femeie în funcţie de lungimea hainelor pe care le poartă. Fotografia a strâns sute de mii de vizualizări în câteva zile de la publicare.

Tânăra în vârstă de 18 ani a crescut într-un cartier rău-famat, lucru care, spune ea, a contribuit la auto-reflecţie. „Nu cred că femeile ar trebui să se teamă că ar putea fi violate pentru că s-au îmbrăcat într-un anume fel”, spune Rosea, adăugând că percepţia socială asupra sexualităţii feminine este în general superficială: „e păcat ca atunci când vezi o femeie purtând ceva ce ţi se pare lipsit de gust să o discreditezi şi să îi refuzi astfel şansa de a-ţi demonstra contrariul”.

Mai mult decât problematica stereotipului, fotografia lui Rosea face atingere la o extremă a acestuia: abuzul sexual. Tocmai de aceea, tânăra a primit mesaje de încurajare din partea a mii de femei din toată lumea, multe dintre ele victime ale, aşa cum tot ea punctează, „viziunii ridicole împărtăşite de membrii societăţii”. Conform acestei viziuni, lungimea „de siguranţă” a fustei se situează în dreptul genunchilor, orice variaţie în minus traducându-se prin comportament obraznic, provocator sau caracteristic unei femei uşoare, aşa cum orice variaţie în plus este văzută ca fiind învechită sau ultramoralistă.

Era o vorbă pe vremea bunicii – “poale lungi și minte scurtă” – care făcea trimitere directă la ignoranța femeilor. Într-o logică a absurdului, dacă se scurtează poalele, ar trebui să crească “bătaia” minții, dar cum nu există o asemenea legătură cauzală, n-o vedem nici pe cea între goliciunea picioarelor și ușurătatea femeii. Voi?Citiţi şi

Aveam pace, dar voiam agitaţie, iubeam şi eram iubită, dar voiam aventură

Dar de ce te interesează dacă am de gând să rămân însărcinată?!?

Multe moldovenece sunt mioare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
4,192 views

Your tuppence

 1. Măsura hainelor, măsura stimei de sine? – The Happiness Project | Catchy / 6 January 2014 14:31

  […] couture au un cuvânt important de spus în ceea ce, ulterior, devine prêt-à-porter. Modelele minuscule de pe podiumurile de modă sunt astăzi standardul, perfecțiunea, idealul. Or, între show-urile […]

  Thumb up 1 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro