Naşterea în România – o experienţă traumatizantă

Andreea Petrescu

22 February 2013

Vorbeam de curând despre alegerea de a naşte acasă. Ar putea fi o alternativă, în condiţiile în care, în ţara noastră cel puţin, graba cadrelor medicale, forţarea travaliului, tăierea perineului fără motiv, starea de panică indusă gravidei, ba chiar ameninţarea că îşi poate omorî copilul, pot transforma naşterea într-un calvar?

Irina Popescu, preşedinte al Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare şi moaşă de profesie, a vorbit la Radio France Internaţional România despre experienţa sa şi a altor femei care devin mame în România. Neregulile şi chiar abuzurile sunt practici frecvente, fără ca nimeni să pună cu adevărat problema pe tapet. Procedurile de rutină şi restricţiile impuse în absenţa unui risc real, umilirea femeilor care sunt izolate în săli de naştere cu lumină orbitoare, forţate să nu se mişte şi controlate de mai mulţi medici, „pe bandă rulantă” şi nu în ultimul rând presiunea fizică şi psihică de a naşte înainte ca femeia să fie pregătită, despre toate acestea şi multe alte aspecte trecute cu vederea puteţi citi în transcrierea interviului, pe site-ul RFI.

Citiţi şi

Știam că bărbații ca el nu merită o femeie ca mine

Omagiu femeilor siriene

Am burtă, dar nu sunt gravidă, e clar pentru toată lumea?


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
934 views

Your tuppence

 1. Mirarea unui bărbat venit pe lume pe cale naturală | Catchy / 23 April 2013 10:30

  […] fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Tweet Citam în urmă cu ceva vreme un articol despre condiţiile aproape inumane la care sunt supuse mamele în spitalele româneşti atunci […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro