New York: consumul de răcoritoare acidulate, restricționat

28 January 2013

Conform unei hotărâri a Comisiei pentru Sănătate din New York care ar urma să intre în vigoare în luna martie, vânzarea de băuturi răcoritoare carbogazoase la dozator în recipiente mai mari de jumătate de litru nu va mai fi permisă oricărui comerciant. Decizia a agitat spiritele în tabăra proprietarilor de magazine, în majoritate hispanici sau de culoare, care acuză autorităţile de discriminare.

Conform datelor furnizate de Departamentul pentru Sănătate din New York, mai bine de 24% dintre locuitorii oraşului sunt obezi şi 5000 de oameni mor anual din cauza bolilor asociate obezităţii. Dar se pare că problema afectează într-o mai mare măsură un segment al populaţiei, 44,1% dintre afro-americani şi 39,3% dintre hispanici fiind obezi, în condiţiile în care 70% dintre persoanele de culoare, respectiv 60% dintre cele de origine hispanică declarau anul trecut că beau sucuri carbogazoase zilnic sau aproape zilnic.

Cu toate acestea, Asociaţia Naţională pentru Promovarea Persoanelor de Culoare din Statele Unite (NAACP) contestă în instanţă decizia privitoare la recipiente, afirmând că aceasta este discriminatorie şi că le refuză americanilor dreptul la alegere. Discriminatorie pentru că regula în privinţa recipientelor mai mari de 0,5 litri ar urma să se aplice diferenţiat, fiind vizate doar cinematografe, stadioane, fast-food-uri sau micile magazine de la colţul blocului, nu şi lanţurile de magazine tip minimarket, cu acoperire naţională. Iar asta înseamnă pierderi substanţiale pentru micile magazine, majoritatea deţinute de imigranţi care au deschis afaceri de familie. Cât despre dreptul la alegere, acesta s-ar putea rezuma printr-o singură frază: „locuitorii New York-ului nu vor să li se spună ce să bea!”.

Susţinătorii lui Bloomberg şi ai Comisiei pentru Sănătate spun că, deşi aparent primarul „vrea egalitate, dar nu pentru căţei”, acesta este bine-intenţionat, pentru că încearcă să limiteze o problemă care ia proporţii. De 11 ani de când se află în funcţie, Bloomberg a mai luat câteva decizii controversate, precum interzicerea fumatului în localuri şi în parcuri sau obligativitatea de a afişa numărul de calorii per porţie în meniurile restaurantelor. Rămâne de văzut dacă va avea câştig de cauză şi de această dată în războiul pentru sănătate pe care spune că îl poartă cu şi pentru americani.Citiţi şi

Cum ești, Viorel?

Nu sunt grasă, sunt nefericită!

De ce nu e bine să comentezi greutatea copilului tău

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
401 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro