O conservă (de peşte) care s-a dat de şapte ori peste cap

Mira Mincă

15 October 2012

Vă aduceţi aminte de ”nicio masă fără peşte”? Şi de salatele de peşte pe care le făcea mama?

Eu da şi chiar cu multă multă plăcere. Erau deliciul unor dimineţi friguroase de duminici în iarnă sau al cinelor.

 Ingrediente:

  • Conservă de peşte în ulei
  • Lămâie
  • Ceapă
  • Pătrunjel
  • altele

1) Baza:

Se ia conserva de peşte în ulei, se toacă ceapa, pătrunjelul, peştele în ulei se zdrobeşte cu furculiţa, se amestecă cu ceapa şi pătrunjelul şi se drege cu lămâie.

2) Bază extra – păcătoasă:

În loc de uleiul peştelui, se foloseşte maioneză simplă.

3) De toamnă:

  • Un ardei gras – tocat cubuleţe mici
  • Un morcov mărişor – ras pe răzătoarea mare
  • O bucăţică de ţelină – rasă pe răzătoarea fină
  • Un măr – ras pe răzătoarea mare şi stropit imediat cu zeamă de portocale sau de lămâie

Peştele în ulei se zdrobeşte cu furculiţa, se amestecă cu toate legumele de mai sus şi se drege cu zeamă de lămâie

4) Toamnă picantă

  • Un ardei gras – tocat cubuleţe mici
  • Un morcov mărişor – ras pe răzătoarea mare
  • O bucăţică de ţelină – rasă pe răzătoarea fină
  • Un măr – ras pe răzătoarea mare şi stropit imediat cu zeamă de portocale sau de lămâie
  • O linguriţă sau două de hrean de la borcan
  • O lingură de muştar (de Dijon poate)
  • Ceva chilli tocat şi el

Peştele în ulei se scurge, zeama se amestecă cu hreanul și muştarul, se adaugă bucăţile de peşte, se zdrobeşte cu furculiţa, se amestecă cu toate legumele de mai sus şi se drege cu zeamă de lămâie

 5) Toamnă cu regrete de Mediterana

  • Un ardei gras – tocat cubuleţe mici
  • Un morcov mărişor – ras pe răzătoarea mare
  • O bucăţică de ţelină – rasă pe răzătoarea fină
  • Un măr – ras pe răzătoarea mare şi stropit imediat cu zeamă de portocale sau de lămâie
  • O mână de măsline Kalamata/ negre/ verzi
  • O linguriţă sau două de hrean de la borcan
  • O lingură de muştar (de Dijon poate)
  • Răzătură de coajă de portocală / lămâie

Peştele în ulei se scurge, zeama se amestecă cu muştarul şi hreanul, se adaugă bucăţile de peşte, se zdrobeşte cu furculiţa, se amestecă cu toate legumele de mai sus şi se drege cu zeamă de lămâie şi peste toate se adaugă cu generozitate măsline.

6) Toamnă cu regrete ruseşti

  • O sfeclă roşie mică – tocată cubuleţe mici
  • Un morcov mărişor – ras pe răzătoarea mare
  • Un castravete murat – tocat bob de orez
  • Un ou fiert tare (sau chiar răscopt la cuptor) – tocat bob de orez
  • O bucată de acelaşi peşte afumat – rupt fâşii
  • O linguriţă sau două de hrean de la borcan
  • O lingură de muştar (de Dijon poate)

Peştele în ulei se scurge, zeama se amestecă cu muştarul şi hreanul, se adaugă bucăţile de peşte, se zdrobeşte cu furculiţa, se amestecă cu toate legumele de mai sus, peştele afumat şi oul mărunţit şi el şi se drege cu zeamă de lămâie. Dacă totuşi Mediterana vă stăruie în amintiri, se adaugă cu generozitate măsline.

 7) Toamnă cu vise asiatice

  • Un ardei gras – tocat cubuleţe mici
  • Un morcov mărişor – ras pe răzătoarea mare
  • O bucăţică de ţelină – rasă pe răzătoarea fină
  • O jumătate de papaya – rasă pe răzătoarea fină
  • O jumătate de avocado – tocată cubuleţe mici şi stropită imediat cu zeamă de portocale
  • O linguriţă de seminţe de coriandru pisate
  • Un ardei iute din ăla mic şi al dracului – tocat cubuleţe mici
  • O linguriţă de sos de mere acrişoare (că sos de tamarind nu prea am văzut în galantare)
  • Salată verde/ spanac şi sau andive – tocate fâşii fine
  • Câteva picături de sos de soia
  • Câteva picături de sos de peşte
  • Câteva picături de miere
  • O linguriţă ulei de susan
  • Seminţe de susan/ migdale/ nuci uşor coapte şi sfărâmate
  • O bucată de acelaşi peşte afumat – rupt fâşii
  • Răzătură de coajă de portocală / lămâie

Eventual şi:

  • O mână de stafide
  • O linguriţă de pastă de crevete sau crevete uscate şi proaspăt zdrobite în mojar

Peştele în ulei se scurge, zeama se amestecă cu sosul de mere, sosul de soia, cel de peşte, uleiul de susan, mierea, pasta de crevete – opţional, se adaugă bucăţile de peşte, se zdrobeşte cu furculiţa, se amestecă cu toate legumele de mai sus, peştele afumat şi seminţele coapte şi se drege cu zeamă de lămâie.

Şi uite aşa o banală conservă de peşte se poate da de şapte ori peste cap, inventându-se, reinventându-se, aducând mai multe şi mai multe pe masă.

Se pot servi cu pâine, cu crutoane, cu cartofi fierţi la abur, cu orez fiert sau chiar prăjit, cu grâu bulgur fiert, cous cous, tăiţei sau cu cereale din acestea mai neobişnuite precum hrişca, meiul, quinoa sau vechiul nostru ştir rebotezat ”amaranth”.

Şi pentru că lumea e un loc tot mai cosmopolit, încercaţi să le mai şi combinaţi. Coriandru ici şi colo, sos de mere şi avocado amestecate discret în alte bucătării, căci masa e locul unde se întâlnesc toţi oamenii spre a ajunge acolo unde năzuiesc.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,133 views

Your tuppence

  1. Aiana / 16 October 2012 17:42

    mmmmmmmmmmmm

    Thumb up 0 Thumb down 1
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro