Pâine de casă la cuptor sau la tigaie

Gina Bradea

6 July 2015

De când mă ştiu, am iubit pâinea de casă, caldă, proaspăt scoasă din cuptor. Îmi amintesc vremurile copilăriei, când bunica împreună cu alte femei din vecini frământau şi coceau pâine acasă. Erau pâini mari, rotunde, sau împletituri dulci (colăcei), cu nucă şi unşi cu miere din belşug, pentru noi, copiii. Toată casă mirosea a pâine proaspătă zile în şir.

Să va spun reţeta de pâine de casă, simplă, uşor de făcut, ieftină şi cu un gust fantastic de gustos. Dar o să va spun şi ce se mai poate face din acest aluat, nu doar pâine. 🙂

pâine de casă

-1 kg făină (albă, integrală, de orice fel)

-600 ml apă (aproximativ)

-1 lingură rasă de sare

-1 linguriţă de zahăr

-25 g de drojdie proaspătă sau 1 pliculeţ drojdie uscată

-50 ml ulei (ideal să fie de măsline)

Făină se cerne într-un lighenaş şi se amestecă împreună cu zahărul şi drojdia uscată. Eu folosesc drojdie uscată, îmi este mai simplu să amestec împreună cu făină, nu espira în câteva zile, o ţin în dulap.

Se adaugă apa călduţă şi sarea şi se frământă tot. Din când în când, se ung mâinile şi ligheanul cu ulei de măsline. Se frământă bine, să se desprindă aluatul de mână.

pâine de casă 2

Un truc: se trânteşte aluatul de lighean cam de 10 ori. Da, se trânteşte efectiv, luaţi aluatul în mâna, îl ridicaţi deasupra ligheanului şi îl trântiţi. În lighean, nu pe lângă. 🙂 În felul acesta aluatul va deveni mult mai elastic şi mai fin.

Se acoperă vasul cu un şervet curat sau cu folie de plastic şi se lasă în loc cald să crească timp de o oră. Cu mâinile unse cu ulei, se rupe aluatul în 2 bucăţi şi se fac pâini. Se pot face simple sau împletite, după dorinţă. Se mai lasă în tavă încă 30 de minute să crească şi apoi se coc la 170-180 de grade. După 40 de minute se face proba cu scobitoarea – dacă este copt aluatul, scoabitoarea rămâne curată). Când este coaptă bine se scoate din cuptor şi din tavă şi se acoperă cu un şervet curat. Coaja se va înmuia.

pâine 3

Pâinea se poate unge pe deasupra cu ou sau cu apă simplă, dacă e post, se pot presăra seminţe sau se lasă simplă.

Este un aluat simplu şi bun, moale, pufos şi se menţine pâinea proaspătă câteva zile. Poate fi pusă în pungă, la frigider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Din acelaşi aluat se pot pregăti pizza, cornuri, turte simple sau umplute cu brânză, spanac, dovleac, varză, coapte în ulei sau în tigaia de teflon. Faceți paine sau baghete cu semințe, măsline, roșii uscate, rozmarin…

Vedeţi aici multe reţete de pâine, plăcinte, cornuri, colaci, cozonaci, patiserie dulce şi sărată pentru toate gusturile.

Un sfat grozav şi de mare efect!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Din acest aluat, coaceți turte la tigaie, simple. Ies cam 5-6-7 turte din acest aluat, care pot fi coapte într-o tigaie de teflon cu diametrul de 28-30 cm. Da, în tigaia de clătite!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Întindeţi aluatul cu o merdenea, rotund, ungeti foarte puţin tigaia cu unt, untură, ulei de măsline-doar la prima turtă. Puneţi turta, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi la foc mic de tot. Verificaţi după 4-5 minute, apoi, dacă este rumenită, întoarceţi şi pe partea cealaltă. Ajutați-vă cu o paletă. Puneţi iar capacul şi verificați după alte 5 minute. Răsturnaţi turta pe o farfurie şi rupeţi o bucată. Aşa va daţi seama dacă este coaptă sau nu şi cât trebuie lăsată.

Lăsați turtele să se răcească bine, apoi le puteţi păstra în pungi, la frigider, sau la congelator. La frigider se menţin proaspete o săptămâna, iar la congelator… stau bine mersi!

gina bradeaSe fac repede, nu se face căldură mare-n casă, sunt grozav de bune. Se pot tăia felii ca la pizza şi se aşază pe masă în coşuleţ. Dar se pot pregăti și nişte aperitive grozave: se pun diverse creme de brânză, pește, icre, salată de vinete, zacuscă, friptură etc.

Să vă mai spun cât de încântaţi sunt cei din familie sau musafirii? Vă provoc așadar să pregătiţi în casă pâine la cuptor sau la tigaie și vorbim după!

Vă pupă Gina! 🙂

Pe Gina o găsiți cu totul aici.



Citiţi şi

Când eram copil

Când arunci copilăria la gunoi…

Sfârșitul copilăriei – IT

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
6,038 views

You want to keep reading, right?

Other great pieces by

Gina Bradea

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro