Pentru prietenele mișto ale Petronelei

Radu Tudor Ciornei

24 October 2014

Radu Tudor CiorneiIeri, pe cînd îmi făceam rondul printre scrierile peisajului virtual, am dat în Catchy peste două articole. Unul scris de Ovidiu Ivancu, iar altul de Petronela Rotar. Ambele bine scrise, însă numai unul generase un “buzz” consistent pe facebook. Unul aplaudat, comentat și distribuit cu mare satisfacție de către femei, altul ascuns în cvasianonimatul din dreapta paginii, la categoria “și altele”. Unul cu zece mii de like-uri, altul cu cîteva sute amărîte. Ambele abordează teme foarte trendy din catalogul eternei controverse a relației dintre sexe, însă doar unul m-a făcut să îmi scot pălăria. Articolul lui Ovidiu atinge cu eleganță de prestidigitator problema spinoasă a dispariției pasiunii în cuplu în contextul presiunii sociale exercitate asupra cuplurilor care muncesc și au și copii în același timp. Diferență e clară încă din titlu: pe cînd Ovidiu se întreabă elegant “Unde ne dispar iubitele ” Petronela afirmă răspicat “Nu cred în bărbații însurați“.

Pe Petronela o știu de ceva vreme, era imposibil să rămîi în afară isteriei furtunii de aplauze create de lansările ei de carte și a întîlnirilor lacrimogen-efuzive cu admiratoarele ce se regăsesc plenar în scrierile-i. Mi-a plăcut, la început, stilul ei alert, franchețea povestirilor, duritatea și reziliența sa. Petronela Rotar e o femeie frumoasă, conștientă de frumusețea ei, deșteaptă și răzbătătoare. O femeie adorată de semenele ei care o gratulează constant și consistent cu sacoșe pline de adjective și exclamații admirative. Însă, încet-încet, am văzut-o căzînd pe panta egolatriei, misandriei și a judecăților globale. Știu că e foarte greu să reziști tentațiilor dîmbovițene pe care ni le întinde generoasă gloriola generată de ovațiile unui cor de muieri care aplaudă și fluieră mai abitir ca la meciurile Rapidului atunci cînd eternul feminin aplică niște palme răsunătoare masculior luați că ansamblu.

Muieret care te copleșește cu ovații cînd creezi cuvinte de genul “coaieless“, te laudă deșănțat sub fiecare fotografie și sub fiecare bă*ină din existența cotidiană de single mom with balls, dar povestită cu un talent demn de Elizabeth Gilbert. Pentru că asta e Petronela. Elizabeth Gilbert a României. Nu am să va spun cine este Elizabeth Gilbert, cei care nu știți – ferice de voi! Petronela, însă, e femeia frumoasă, deșteaptă, talentată, sportivă și devreme acasă care povestește NUMAI despre ea, care e mirosită la fund de hoarde de masculi imbecili ce încearcă să o agațe internautic, iar ea îi castrează din două vorbe, apoi îi plesnește cu boașele sîngerînde peste față.

love

 În contextul actual în care misandria e aplaudată la scenă deschisă de femei pățite și trecute prin dezamăgiri conjugale sau cvasimaritale, Petronela hrănește din plin ego-urile lezate ale unei categorii de cititoare mereu flămînde de amănunte picante. În ea se regăsesc aplaudînd mii de femei frustrate care cred că și ele sunt la fel de frumoasedesteptetalentatesexyindependente, dar, pentru că masculii e porci și se ocupă numai cu vizionatul de meciuri, scuipatul de sămînță, scărpinat la coa*e și grohăieli (asta cînd nu rup inima susmentionatelor preaminunate), ele rămîn singure, contemplînd viața din turnul lor de fildeș, unde abundă eleganța, bunul gust, judecata, mătura, frumusețea simplității. Toate, bineînțeles, contrastînd cu imaturitatea celor din regnul definit și expus de Petronela: coaieless.

Dar să o lăsăm pe autoare să ne vorbească: “Am câteva prietene singure, divorțate și mișto. O bucată babanムdin viațăƒ, eu însăƒmi am făƒcut parte din această categorie. Dupムce treci de 30 de ani, șansele sムgăƒsești băƒrbați superbi, inteligenți, manierați, rezolvați psihic, gladiatori în pat și liberi sunt zero. Zero. Toți băƒrbații mișto sunt luați. Ăia care rămân, de cele mai multe ori, au o problemăƒ. Ori încă locuiesc cu mama, ori i-a lăƒsat de curând nevasta/iubita și suferムaprig și cu muci dupムea, ori sunt niște pierde varムcu care mai bine nu te încurci.

Dintru-nceput Petronela sapă un hău cît groapa Marianelor între fetele mijto (între care se număra, bineînțeles, și ea) și neterminații care populează piața relațiilor. Fetele sunt de la super OK în sus, iar ei niște ciurucuri tarate, plini de probleme, de boli, de bube și, colac peste pupăză, dependenți (mvai!) de țîțele scrofuloase ale bătrînelor și enervantelor lor mame. Înșiruirea de calități pe care trebuie să le aibă bărbații ăștia care s-ar porivi de minune cu fetele mijto și libere e absolut impresionantă. Mă distrează la culme faptul că în mod voit a lăsat la o parte chestia care cred că e subînțeleasă: independența financiară. Iar chestia cu rezolvatul psihic, în contextul povestirilor generoase ale autoarei, m-a făcut să slobod un hohot homeric. Prietenii știu de ce. Sunt fascinat de o bună bucată de vreme de modul în care numeroase femei de vîrste cît de cît apropiate (cam între 30 și 50 de anișori), cu grupul de suport aferent, încep să creadă că ele chiar sunt opusul masculilor debili prezentați de Petronela. De ăia, din regnul coaieless, regnul immaritabilis. Adică ele sunt, dragă Doamne, femei nu cu una, ci cu două sau chiar trei perechi de cojones ce le atîrna greu în prohabul umflat al blugilor skinny pe care și-i poartă prin tîrg cu mare mîndrie. Long story short: ele – niște ladies, ei – niște tîrîie p*la.

În continuarea expozeului, onor Petronela începe să dezvolte motivele pentru care a lăsat ouăle la clocit cîteva săptămîni bune înainte de a le sparge în capul infamei categorii. Să luăm aminte: “Toate prietenele mele singure, divorțate și mișto atrag stoluri de bărbați enervant de puțin însurati și fooooarte nefericiți în căƒznicie. Care nu au de gând sムdivorțeze, dar au de gând sムmai iubeascムcel puțin o dată, mai ales cムtrec prin cumplita crizムde patruzeci, care se știe cムeste o boalムnecruțăƒtoare, care a făƒcut nenumăƒrate victime. Printre femei. Eu însăƒmi am fost o astfel de victimăƒ, nu mムdau neatinsムde molimă.

Se poate observa la o privire superficială franchețea stilului direct al mărturisirii dublată de încadrarea sinelui în conștiința colectivă a victimelor. Căci asta sunt ele. Niște victime ale unor prădători alunecoși ce atrag cu promisiuni concupiscente suflete pure, ființe de lumină, ce mai la deal la vale! Aici, trebuie să recunosc, există legiuni întregi de bărbați care de cînd lumea și pămîntul păcălesc niște găini cu aceeași placă învechită. Că sunt nefericiți, că divorțează curînd, că scorpia nu îi înțelege și în chiloți au plase de păianjeni pe care poate să se urce însuși Spiderman Magnificul. Da. Există. Și nu puțini. În cazul în care fantele minte ca o precupeață că nu e căsătorit atunci e clar: omul e o jigodie. Dar acum stau și mă întreb: în splendoarea și inteligența voastră, azaleelor, miștoacelor, luminatelor, frumoaselor și deșteptelor, și cum vă mai place vouă să vă gratulați pe sub poze vechi și noi pe facebook, și pe unde va prindeți una pe alta, în toți acești ani de viață nu ați auzit NICIODATĂ de trucul asta? În lungile conversații pe care le purtați prin cafenele, tîrguri și lansări de carte, nu v-a trecut pe lîngă urechi vreo poveste asemănătoare? Nu ați văzut vreun film sau n-ați citit în vreo carte o aventură tristă cu o tînără femeie căreia îi lucește inocență și tinerețea în priviri, ca apoi să fie sedusă și abandonată de zmeul urît, bubos și mincinos ? Haida-de ! E cel mai vechi truc din tot manualul de seducție, e lecția numărul unu din abecederul fantelui căsătorit și totuși hoarde de bărbați nu au nevoie să dea vreodată pagină și să ajungă la lecția numărul doi.

Oare de ce? Din ce motive absconse și de nepătruns nu își fac visuri de cuibărit alături de melteanul cu moacă pătrată, gen Victor Slav, cu pătrățele pe abdomen, care are mătărînga la fel de tare ca bicepsul, și poate presta în alcov mai dihai ca Spartacus, așa cum scrie Petronela în descrierea bărbatului potrivit pentru femeile mijtoace libere și divorțate? De ce, după trei cupe de Mojito și două de Sex on the beach, nu le mai interesează nici cultura, nici rezolvările freudiene sau jungiene ale armăsarului, ci plătesc în viteză taxiul către hogeacul de o noapte? Pentru că atunci ELE decid. Însă, dacă biletul de loterie cu omul foarte însurat (și din întîmplare foarte stabil financiar) nu le iese, de ce chiraielile din care se desprind cel mai bine cuvintele ” victimă” și ” monstrul” se aud încă de la Chitila și Periș ?

Sunt sătul de ipocrizie și de judecăți globale, de la oricine ar veni ele. Pentru fiecare femeie realistă și cu bun simț, care are capul pe umeri, ce vrea să dea și să și primească înțelegere și afecțiune, sunt sigur că există un bărbat pe potrivă. Așa cum pentru fiecare fată mijto care vrea (eufemistic vorbind) nici mai mult nici mai puțin decît masculul ce e echivalentul unui Ferrari, dar ea nu are nici măcar bani de benzină, se va găsi un vulpoi care să îi sucească gîtul și să o lase cu ochii lăcrimînd amar în soarele arzător al singurătății. După care va susține sus și tare, a mia oară, că ea nu face niciun fel de compromisuri. Pînă cînd, sastisită de așteptare, se va cupla cu un taximetrist solvabil și va citi, lăcrimînd, articolele scrise de femei cu c*aie.

Estimp, o femeie deranjant de normală, poate și ea divorțată, dar nici pe departe atît de mișto precum Petronela și prietenele ei, va adormi zîmbind în brațele unui bărbat. Nu știm dacă e superb, inteligent, manierat, rezolvat psihic sau gladiator în pat. Dar e al ei. 100% al ei.

PS: după toate sentimentele generate de articolul Petronelei Rotar, citirea articolului lui Ovidiu Ivancu e ca sărutul lui Vodă acolo unde a scuipat boierul.

Citiţi şi

Nu vă mai tot reconstruiți, bărbaților adevărați nu le place!

Zece lucruri care fac dintr-o femeie o ameninţare la adresa celorlalte

Taximetristul meu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Newsletter Gratuit

Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
22,664 views

Your tuppence

 1. Lilu / 29 January 2016 11:19

  “rezilienţă” şi “deşănţat” nu înseamnă ce crezi tu că înseamnă. pentru mine, a fost genul de articol la care îmi pare rău că am dat click.

  Thumb up 0 Thumb down 1
  Reply
 2. Andreea / 6 June 2015 9:01

  suuuuuuuperb articol!

  Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 2
  Reply
 3. Marilena Florea / 21 April 2015 11:38

  …Si nu e adevarat ca la 40 toti sint timpiti,singuri betivi ,insurati ,inculti si prosti.Din contra,parerea mea e ca stiu sa se prefaca foarte bine,tocmai ca sa nu va placa voua,femeilor cu …..,sa v-o traga o data si sa va lase-n continuare sa credeti ca sunt niste porci…. Realitatea este ca “porcusorul” daca stii sa l gatesti este cel mai bun animal din lume,si ca nu-i plac momitele….le are pe ale lui .Nu se poate generaliza la nesfirsit pe tema asta.Ar trebui sa existe un pic de respect intre sexe ,opuse,complementare sau egale,nici nu mai are importanzta in ziua de azi.Dar daca vom continua cu ideea asta ca femeia e barbatul cel mai puternic,atunci sa nu ne mai vaitam ca gasim barbati care nu mai vor sa faca altceva decit sala si masaje in timp ce noi ne ocupam de cariera…

  Thumb up 6 Thumb down 1
  Reply
 4. Anca / 7 March 2015 15:56

  e foarte multa vreme de cand nu citesc un articol atat de “bine” scris…. sincere felicitări autorului care pune punctele pe toate i-urile necesare…

  Thumb up 5 Thumb down 0
  Reply
 5. euemi / 26 January 2015 20:33

  E foarte bine punctat acest articol. Tocmai il citisem pe cel al Petronelei. Scrie frumos dar realitatea este ca alegerile ne apartin.

  Thumb up 4 Thumb down 0
  Reply
 6. Mario / 23 January 2015 15:48

  Bine punctat domnule. Si pe mine a inceput sa ma oboseasca in ultima vreme campania impotriva barbatilor. Nu e niciodata bine sa generalizezi, iar Petronela se pare ca o face la greu, in special in ultima vreme. Cum nu toate femeile ie curve, asa nici toti barbatii nu ie porci.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
  Reply
 7. Nana / 23 January 2015 3:00

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 10
  Reply
  • adib / 26 January 2015 7:15

   @Nana

   De unde stii tu cum se f*te Petronela. I-ai fost in pat? Daca da, atunci exista o explicatie la scrierile ei… e “minoritara”.

   Zi frumoasa!

   Thumb up 4 Thumb down 1
   Reply
 8. George / 22 January 2015 16:51

  bine zici
  eu mi-am dat seama mai demult…eram prieteni pe fb si de multe ori i-am laudat originalitatea si franchetea…pana a scris o prostie gen “toti, absolut toti barbatii e porci” si am comentat pe pagina ei…raspunsul?…la prima observatie de bun simt…fara jigniri…m-a facut marlan si m-a trimis cu vaca…si apoi unfriend…nu block…ca poate-poate o mai citesc:))
  in 27 mai 2014 i-am trimis pe privat urmatorul mesaj..in aceeasi cheie cu articolul de mai sus:
  “daca eram un marlan…dupa 3 beri…imi ceream scuze pt marlanie…dar nu e cazul…am comentat acid la un text f prost al tau…care nu te reprezinta…despre barbati si cum sunt ei…daca spuneai cutare…cu cnp-ul cutare se joaca cu jucariile…sau grupul asta…pe care il stiu…sunt niste imberbi iresponsabili…nu aveam nicio parere contra…dar sa generalizezi…ca toti barbatii…ca asa ti-a zis tie un prieten de incredere mi se pare stupid…si este ceea ce face radufconstantinescu…si se pare ca are succes. Daca te-a deranjat comparatia…e ciudat…caci apareai ca i-ai dat like…tu si inca 3 tipe din lista mea…Pana la urma mi s-a dovedit ca esti amabila doar la laude…si,da….m-am exprimat de multe ori cu laude cand a fost cazul…cu atat mai mult o critica din partea mea…chiar scrisa in stilul textului tau…ar fi trebuit sa te amuze…si asteptam un raspuns ironic pe masura…cand colo…ma trimiti cu vaca…si ma stergi din lista…daca cineva nu e de acord cu o parerea de a ta…nu inseamna ca nu intelege ce scrii…ca doar nu esti vreun Shakespear…si nici marlan nu e…dar atata pricepi…atata ai…o sa ramai cu turma de laudatori whatever ce ineptii scrii uneori si vei fi fericita in egolatria ta…iti urez succes in continuare…si chiar daca imi pari acum o “pizda oarecare” o sa cumpar si alta carte de a ta…de mai produci…numai bine”

  doamna…cam asta e…hatera de masculi:))

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2
  Reply
  • eudindeal / 23 January 2015 18:15

   George, cu toata parerea de rau iti spun ca daca ala e mesajul pe care i l-ai trimis Petronelei, nu cred ca a fost citit. Nimeni in lumea asta nu ar putea sa citeasca ce ai scris tu acolo. Cele 3 puncte de suspensie pe care le folosesti cu atata dragoste nu te vor face nici mai inteligent nici mai inteligibil, doar obositor. Femeilor le place sa fii mai direct, nu sa o lasi in suspans… see what I did there ?

   Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 6
   Reply
 9. Miruna / 16 January 2015 11:47

  Fac parte din categoria “cam intre 30 si 50 de anisori”. Parerea MEA personala este doar atat: EXCELENT PUNCTAT! BRAVO!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro