Prima mâna bionică cu simț tactil a fost deja testată șase luni de o pacientă

Catchy

4 January 2018

O echipă internațională de omeni de știință, alcătuită din ingineri, neurologi, chirurgi și specialiști în robotică, a prezentat la Roma prima mână bionică cu simț tactil care poate fi utilizată în afara unui laborator.

Pacienta Almerina Mascarello, care și-a pierdut mâna stângă într-un accident în urmă cu aproape 25 de ani, afirmă că e ca și când și-ar fi recuperat propria mână. Aceeași echipă de cercetători au realizat încă din 2014 o mână bionică cu simț tactil, însă aceasta era conectată la computere de dimensiuni mari, imposibil de scos din laborator. Acum, aparatura tehnică este suficient de redusă cât să încapă într-un rucsac.

mana bionica

Modul de funcționare implică senzori care colectează informații despre obiectele atinse, informații pe care echipamentul electronic atașat le transformă într-un limbaj pe care creierul uman îl poate înțelege. Transmisia de informații se face cu ajutorul unor electrozi minusculi implantați în nervii brațului pacientei, astfel că aceasta a putut identifica caracteristicile obiectelor atinse legată la ochi.

Echipa de cercetători nu se va opri însă aici, următorul obiectiv fiind o proteză mai performantă decât mână umană.

Deocamdată însă, Almerina a folosit doar șase luni proteza, fiind vorba de un prototip, următorul pas fiind acela de a reduce și mai mult dimensiunile echipamentului atașat pentru ca mâna bionică să poată fi în curând comercializată.Citiţi şi

Când simți că nu mai poți, citește asta!

Câteva tipuri de femei

Ăsta e ajutor, zgârcitule?!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
63 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro