Raha, prima saudită care ajunge pe Everest

24 May 2013

În medie, 200 de oameni încep în fiecare săptămână ascensiunea pe Everest. Unul din 11 moare înainte să atingă vârful. Pe 18 mai, Raha Moharrak a devenit prima femeie din Arabia Saudită care a ajuns sus, pe vârful de ac cu care pământul înţeapă cerul. La 38 de ani după japoneza Junko Tabei, prima femeie care a reuşit performanţa.

Aşa cum se întâmplă deseori, ascensiunea tinerei de 27 de ani a început în urma unui pariu. Cineva i-a spus că nu va putea să ajungă în vârf. Raha s-a ambiţionat şi a devenit astfel şi cel mai tânăr musulman care cucereşte Everestul. Abstractizând, performanţa ca o femeie dintr-o ţară arabă conservatoare să privească în jos de pe cel mai înalt vârf al lumii este un pas uriaş pentru semenele ei şi pentru toţi cei care speră într-o schimbare în bine pentru femeile din Orient. Chiar dacă nu şi-a propus să devină un exemplu, tânăra femeie se bucură că a spart gheaţa şi că a început să adauge, de când a pornit în expediţie, ban cu ban într-un cont destinat iniţierii de proiecte educaţionale în Nepal, un alt vis al său.

Raha, care a urcat deja pe Kilimanjaro, Elbrus, Aconcagua, Iztaccihuatl, Vinson, Pico de Orizaba şi Kala Pattar, spune că nu a întâmpinat probleme de adaptare la altitudine şi că are în plan să urce pe toate 7 cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. Noi stăm cu pumnii strânşi, de aici, de departe, pentru că are toate şansele să devină un nou glas al femeilor care îşi merită dreptul să ţintească sus, cel mai sus.Citiţi şi

O vacanță-n lumea a treia mi-a dat lumea peste cap

Când au ciclu, sunt izolate

Români pe Mount Camerun

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
421 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro