Secretul sănătății și longevității italiencelor

Catchy

28 July 2017

În Italia, numărul centenarilor s-a triplat în ultimii 15 ani și azi numărul lor a ajuns la 19.000. Italienii nu doar că sunt cei mai longevivi europeni și au a doua cea mai mare speranță de viață din lume (83), dar bătrânii lor nu prea ajung neputincioși la trup sau la minte: sunt viguroși, energici și cu chef de viață și la 100 de ani…  Explicația? Vinul, brânza și familia. Toate trei foarte bune la casa omului. Noi doar cu vinul se pare că stăm mai binișor la consum. Viața de familie, mă tem că am cam neglijat-o, ne-am separat, ne-am îndepărtat, ne-am răcit… Iar cu brânza, și mai prost. Nu prea mâncăm brânză. Altfel, prezentă în mantra dacică barză, brânză, varză, viezure, mânz, dar și în zicalele neamului.

Despre cineva care s-a cam irosit în viață zicem că-i brânză bună în burduf de câine, despre un fleac de treabă zicem ce mare brânză!, ca și cum brânza ar fi un fleac, dar zicem și  frate, frate, da’ brânza-i pe bani!, vorbă care o repune pe piedestal. Dar pentru prea puțini români. Un român mănâncă 5 kg de brânză pe an (ne place telemeaua și cașcavalul), puțin în comparație cu francezii, campionii Europei cu cele aproape două kg pe lună! Știu ei ce știu, pentru că, frumoasă coincidență, consumul de brânzeturi este și pentru francezi una dintre cauzele longevității și sănătății acestei nații. Și să nu-i uităm pe greci, alți producători pricepuți și consumatori înrăiți.

sophia

Trebuie spus totuși că, de câțiva ani, și rafturile supermarketurilor noatre abundă în brânzeturi din ce în ce mai sofisticate. Semn bun, piața se maturizează, cererea crește, în ultimii ani ni s-a dezvoltat și nouă gustul pentru brânzeturile mai fine și asocierile mai îndrăznețe. Problema e cum alegem ce-i mai bun bun din oferta tot mai generoasă. Putem încerca, azi una, mâine alta, descoperind singuri ce ne place și de ce. Sau putem cerceta imediat de pe telefon ce-i cu un anume brand: de când e pe piață, ce review-uri au produsele lor și atunci totul parcă devine mai ușor și scad șansele să te păcălești, fie după ambalaj, fie după preț. Mie, una, îmi inspiră mereu încredere brandurile longevive, cu istorie, cu tradiție, care au trecut cu bine prin crize locale sau globale, care și-au păstrat clientela și care, maturizându-se, ca brânza bună, reușesc să suprindă și să fidelizeze. Așa a fost și cu Granarolo. Am intrat la ei pe site și m-am liniștit. De 60 de ani în top pe o piață atât de competitivă cum e cea a brânzeturilor. Pe care, fyi, de 20 de ani le produce fără urmă de conservanți sau arome. Din toate aș fi vrut o felie, o feliuță, un grăunte… Pecorino mai tânăr sau mai matur, simplu sau cu toate adaosurile pământului, parmigiano – regele brânzeturilor, scamorza, gorgonzola, brânză de capră, mozzarella ori ricotta.

Numai că eterna problemă pe care n-o pot rezolva femeile (mai ales) nici când e vorba de o brânză bună este că tot ce-i bun pe lumea asta și îngrașă. Dar cum prima și cea mai des invocată calitate a brânzeturilor este conținutul de calciu, ca să vă liniștiți în privința siluetei, trebuie să știți că, pe lângă alte beneficii importante –

  • consumul corect de calciu între 20 şi 25 de ani contribuie la o densitate minerală osoasă optimă care previne instalarea osteoporozei la vârstă adultă
  • combate hipertensiunea arterială
  • scade riscul de cancer
  • stimulează imunitatea
  • combate stresul
  • dă o stare de bine prin prezenţa triptofanului, substanţă care se transformă în serotonina din creier, responsabilă pentru o dispoziţie bună –

calciul mai are și rolul de a stimula arderea grăsimilor și de a reduce sinteza de lipide.

Acum, atenție! Aceste efecte sunt maxime numai dacă alegem mai ales brânza proaspătă! Și uite-așa am ajuns la brânza cea mai convenabilă – și gustoasă, și sănătoasă și care nu îngrașă – ricotta, un fel de urdă de-a noastră. Săracă în grăsimi, obținută prin tratarea termică a zerului, 100 g de brânză ricotta conţine doar 174 calorii, 11,3 proteine, 13 lipide, 3 carbohidraţi şi 0 fibre. Dulceața ei o face un ingredient apreciat în multe specialităţi culinare: combinată cu spanac sau cu alte verdeţuri, ricotta a devenit o umplutură clasică pentru feluri ușoare – tarte, clătite.

brânză

Proaspătă, cremoasă, albă, dulce…

Și cum, vorba lui Savarin – “un desert fără brânză este ca o femeie frumoasă cu un singur ochi“ – iată o rețetă de desert estival absolut delicios.

Ingrediente (pentru 7 – 8 porţii)

– 350g căpşuni, spălate şi tăiate în bucăţele

– 250g brânză ricotta Granarolo*

– 300g iaurt grecesc gras

– 3 albuşuri

– 5 linguri zahăr tos

– 3 linguri zahăr pudră

– coajă rasă de lămâie

mousse-ricotta-4

Mod de preparare

1. Într-un robot de bucătărie, mixează împreună căpşunele, brânza ricotta, 3 linguri zahăr tos, până când obţii o compoziţie omogenă. Spre final, adaugă şi coajă de lămâie rasă.

2. Într-un castron, mixează iaurtul grecesc împreună cu 2 linguri de zahăr tos, până când iaurtul este cremos, iar zahărul s-a dizolvat complet.

3. În alt castron, bate albuşurile spumă, adăugând treptat zahărul pudră.

4. Pune compoziţia de căpşuni cu ricotta într-un castron încăpător. Adaugă jumătate din iaurt şi amestecă delicat cu telul. Pune acum jumătate din albuşurile spumă. Amestecă din nou uşor, cu mişcări verticale, pentru a nu scoate aerul din albuşuri. Repetă cu restul de iaurt, apoi cu restul de albuşuri spumă. Trebuie să obţin un mousse delicat, aerian.

5. Toarnă în ceşti, decorează cu felii de căpşună şi pune la frigider, să se răcească.

(rețeta ne-a fost oferită de Smaranda Vornicu)

Așa că, nu fi zgârie-brânză: cumpără brânza cea mai bună, apoi say cheese! 🙂

Și acum, cadoul pentru că ați citit până aici. 🙂

Vă puteți înscrie pe pagina noastră de Facebook la un concurs în care puteți câștiga mai multe feluri de brânzeturi, un platou din lemn și două cuțite. Ca să tratați brânza cum se cuvine la o masă. Noroc!



Citiţi şi

Viaţa fără plastic

Vagcinări

Azi, acum, îți faci timp!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
12,755 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro