Și dacă nu moare după șase luni, domnule doctor?

28 June 2016

Carmen TrăistaruO mamă îmi spunea ieri, îndurerată, că fiica ei de 28 de ani refuză să mai lupte sau să încerce terapii complementare, după ce un chirurg i-a spus în faţă că mai are doar 6 luni de trăit. Asta după ce a operat-o de un cancer la colon (culmea, fata era vegetariană de câţiva ani buni) care a făcut metastaze. Nu contest opinia medicală, dar modul în care i s-a spus adevărul, da. Ştiu că pacienţii au dreptul să ştie „adevărul” despre boala lor, iar medicii au obligaţia să îl spună, dar nu în aşa fel încât să-i lase cu certitudinea că nu mai au vreo şansă.

Dragi medici, nu vă mai erijați în Dumnezeu! Lăsați oamenii să trăiască atât cât vor, atât cât pot, atât cât le este scris. Nu mai dați verdicte nimicitoare, nu le mai spuneți în față că mai au de trăit o lună, două, trei. Pentru moarte nu trebuie să te pregătești în niciun fel, nu ai nimic de făcut înainte de momentul final, decât să trăiești simplu, frumos, fiecare zi.

Francine Van Hove

©Francine Van Hove

Uitați-vă la noi, ceilalți, care trăim fără să avem vreo idee despre când o să murim. Vi se pare că tragem mai mult oxigen pe nas sau că luăm o parte din soare acasă? Nu, în niciun caz. Tot așa fac și ei, bolnavii condamnați la moarte. Dar nu le-o spuneți în față crezând că le faceți un bine.

Ce ar putea face un om în fața unei astfel de vești? Cum să se pregătească pentru moarte? Să-și plătească mai repede ratele la bancă, să-și oblige copiii să crească și să se maturizeze doar pentru a-i putea vedea mari, să le asigure viitorul chiar dacă nu a putut s-o facă în toți acești ani care au trecut?

Nu, toate acestea sunt fantezii. Nu știu dacă poți să te gândești la frumos înainte de a afla o astfel de veste… Cum să dilați timpul pentru a face tot ce ți-ai propus și ce să faci mai întâi?

Cu toții vom muri într-o zi, dar până atunci avem șansa la fericire, la a spera că ne vom trezi a doua zi și vom duce până la capăt ce ne-am propus. Evident, toate aceste pot fi vise chiar și pentru noi, pentru că nimeni nu poate ști când va fi finalul. Tocmai de aceea, vă rog, nu le luați celor bolnavi și această ultimă șansă de a spera și visa că poate mai au o zi. Realismul, în acest caz, nu ajută la nimic, demobilizează, te face să abandonezi, să te retragi în lumea ta în care nu mai există nimeni, pentru că tu trebuie să te pregătești de moarte. Cine ar putea accepta cu ușurință un astfel de verdict: mai ai doar 6 luni de trăit? Ce mai poți face în acest timp?

Fiica doamnei a cerut doar să fie lăsată să trăiască așa cum își dorește ultimele luni. Cum să accepți asta ca părinte? În fiecare zi se moare, cu sau fără știrea noastră, și așa o să dispărem și noi într-o zi. Lăsați însă misterul să ne amăgească până când se va transforma în realitate. Știu că mulți dintre domniile voastre se mai înșală și termenele trecute sub ghilotină se transformă pentru unii într-o altă viață. Pentru cei „condamnați la moarte” începe practic astfel o nouă viață, reevaluată, redimensionată, gândită parcă pentru a contrazice orice premoniții și a sfida regulile medicale.

Feriți-vă, așadar, să dați astfel de verdicte pentru a nu avea conștiința încărcată că tocmai ați semnat cuiva sentința la moarte.

Pe Carmen o găsiţi întreagă aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Pe când eram o nimfă oarecare

Când viața face daruri otrăvite (2) – gelozia

Băiatul din tren

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
10,742 views

Your tuppence

 1. adina / 25 November 2016 7:32

  Draga Victoria, se vede ca tu nu ai trecut prin asa situatii. E cumplit sa auzi asta de la un doctor in care iti pui toate sperantele. E cumplit sa- ti vezi zilnic mama,tatal, fratii sau chiar copii urland de durere si cerand de la dumnezeu o zi in plus.Boala ucide, si ucide si pe cei apropiati bolnavului. Cerem doar un pic de umanitate,e prea mult?

  Thumb up 6 Thumb down 0
  Reply
 2. Ada / 21 October 2016 12:55

  Mama a mai trăit 7 ani peste cele şase luni obţinute cu greu de la medici, a reuşit să mă vadă cu studiile terminate şi la casa mea. Şi e mare lucru…

  Thumb up 2 Thumb down 0
  Reply
 3. Caty / 20 October 2016 12:38

  Victoria, mai bine taceai decat sa te dai mare ca ai tu pe nu stiu cine in Anglia, ca tu stii, ca doctorii din Anglia…. In fata mortii e greu, si pentru ala ce mai are un pic de trait, dar si pentru cei ce Raman… ca nu mai raman la fel. Lasa oamenii sa si spuna durerea, ca nu facu rau la nimeni femeie asta ca spuse si ea aici ce o apasa pe prietena ei.

  Thumb up 4 Thumb down 1
  Reply
 4. Victoria / 5 August 2016 7:41

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 18
  Reply
 5. Carmen / 4 August 2016 14:34

  Intradevar verdictele astea ii cam ingroapa si ii demoralizeaza atat pe cei bolnavi cat si pe apartinatorii acestuia. Am trecut prin asta si din pacate sunt multe alte persoane in astfel de situatii. Totusi sa nu ne pierdem speranta si sa traim simplu si frumos..

  Thumb up 2 Thumb down 2
  Reply
 6. Adela / 29 June 2016 10:11

  Așa mi-a spus si mie chirurgul atunci când l-a operat pe tata. “Are cancer de colon cu metastaze la ficat, stadiul IV, deci nu are rost să-l chinuiți cu chimioterapie în cele șase luni cât mai are de trăit “. Noi nu am renunțat, a făcut chimioterapie, cancerul a intrat în remisie si a trăit încă nouă ani! Si nu a murit de cancer! Chirurgii chiar dacă sunt străluciți, nu sunt Dumnezei. Deci e o luptă care trebuie purtată! Multă sănătate!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro