Te iubesc, trebuie să divorţăm!

30 October 2013

Problema divorţului în China este demult una foarte controversată, despărţirea oficială fiind considerată un fenomen foarte ruşinos printre familiile tradiţionale chineze.

Cu toate acestea, divorţurile au cunoscut o adevărată explozie anul acesta, în doar primele nouă luni înregistrându-se, în Beijing şi Shanghai, o creştere cu peste 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nu vom omite dintre cauze bine-cunoscutele neînţelegeri dintre soţi, infidelitatea, banii sau divergenţele asupra educaţiei copiilor. Cu toate acestea, în China sunt înregistrate zilnic mai bine de 4.500 de divorţuri, iar cauza principală este departe de a se regăsi printre cele deja amintite mai sus.

Campionul divorţurilor în China este, nici mai mult nici mai puţin, o taxă imobiliară. Pentru a reduce boom-ul imobiliar din ultimii ani, statul chinez a instituit un regim de impozitare foarte sever familiilor cu statut oficializat. Mai precis, vânzarea celei de a doua case este impozitată în China cu 20% din valoarea de vânzare. Conform legilor chineze, prima casă este scutită de taxe, dacă a fost deţinută cel puţin cinci ani.

Astfel, cuplurile căsătorite care posedă două locuinţe pot divorţa şi vinde una dintre case ca fiind „prima casă”, evitând impozitul pe vânzare. Multe dintre acestea se recăsătoresc ulterior tranzacţiei, costul unei căsătorii în China fiind de doar 70 yuani, echivalentul a 37 de lei. De altfel, acelaşi cu cel al unei căsătorii.

Altfel zis, „Casaa de piaatră!”, cum ar spune chinezul.Citiţi şi

Durerea de cap, o piedică în căsătorie

“Gata, Iona? Răzbim noi cumva la lumină!”

Am alte treburi la 30 de ani decât să închid gura lumii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,036 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro