Tradiții de Adormirea Maicii Domnului și de ce (nu) se spune La mulți ani!

Catchy

14 August 2016

Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor sub denumirea de Sfânta Maria Mare și este prăznuită pe 15 august. Românii așteaptă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cu aceeași bucurie ca Sfintele Paști. Postul de două săptămâni care precede sărbătoarea se socotește a fi la fel de însemnat ca și postul Sfintelor Paști. În credința populară se spune că acest post este rupt din Postul Mare: “La început, Postul Paștilor era de nouă săptămâni, dar văzându-se că e prea lung și prea sărăcăcios, așa că oamenii ieșeau prea slabi în primăvară, când trebuia să se dea cu totul muncilor, s-a micșorat acest post cu două săptămâni și s-au pus aceste zile de post înaintea Sântă-Măriei Mari, când e belșug de legume și zarzavaturi”.

Adormirea-Maicii-Domnului-7

În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obișnuiește ca femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele zone se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor ca fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarbă nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

De pe 15 august se deschidea în satul tradițional un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

iarmaroc

©Nicolae Ionescu 

În această zi, creștinii se roagă mai intens Maicii Domnului, știind că Mântuitorul nu lasă nimic neîmplinit.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

***

N.B. Există o nelămurire în privința sărbătoririi zilei de naștere a celor care poartă numele Maicii Domnului. Unii spun că Adormirea Maicii Domnului, Sfântă Maria Mare, este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer și, prin urmare, pe data de 15 august nu se spune “La mulţi ani!” celor care-i poartă numele. Aceștia îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.  Aici găsiți argumentele în favoarea sărbătoririi onomasticii în ziua de 15 august și nu de 8 septembrie. Citiţi şi

Femeia cu ochii verzi

Lasă naibii telefonul ăla!

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce se face și ce nu se face azi

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
5,114 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro