Twitter, o bombă cu ceas?

Andreea Petrescu

25 April 2013

Pe 23 aprilie, contul de Twitter al Associated Press, urmărit de aproape două milioane de oameni, a fost spart, iar hackerii au postat ştirea “Două explozii la Casa Albă, Preşedintele Obama rănit”. Mesajul, retransmis de peste 3.000 de ori înainte ca agenţia de ştiri să trimită dezminţirea, a provocat reacţii imediate la bursă, deşi totul a durat doar cinci minute.

Într-un mediu online în care tot ce zboară pare că se mănâncă, iată că păţania cu „Războiul lumilor”, din SUA anului 1938, se poate repeta, dar cu alte consecinţe. Atunci, americanii au fugit îngroziţi pe străzi, convinşi că atacul extraterestru e unul real. Acum, acţiunile la bursă ale companiilor s-au prăbuşit cu 143 de puncte în câteva minute şi cine ştie unde s-ar mai fi ajuns dacă Associated Press n-ar fi reacţionat rapid.

Incidentul face parte dintr-o lungă serie de anunţuri false luate drept reale, care au ajuns chiar să genereze tensiuni diplomatice. În martie, ambasadorul american la Moscova critica dur sistemul electoral rusesc de pe un cont fals, firește. Însă, din nou, viteza de propagare a farsei a depăşit-o pe cea a adevărului, aşa că oficiali din guvernul SUA au fost nevoiţi să îşi ceară scuze omologilor ruşi. Iar luna aceasta, ambasada americană din Cairo a aflat târziu că pe contul oficial de Twitter fusese postată o parodie video la adresa preşedintelui egiptean Mohammed Morsi. 

Nu ne-am propus să analizăm acum nici lipsa de maturitate a hackerilor, nici oportunitatea prezenței oficialilor pe rețelele de socializare, dar nu credem că i-ar condamna cineva pe ultimii dacă n-ar ține astfel legătura cu “masele”. Ceva ce nu există, nu poate fi falsificat, ci doar inventat, iar dacă acest ceva ar fi neobișnuit, măcar ar trezi suspiciuni. Revenind la colportarea iresponsabilă a anunțului referitor la casa Albă, ce să zicem altceva decât că tot omul ar trebui să știe că “atunci când America strănută, restul lumii răcește”. Și să se mulțumească să retweet doar enunțuri cu urmări previzibile. Știrea că unei cântărețe i s-au văzut chiloții, adevărată sau nu, poate fi împărtășită cu sute de mii de alți oameni la fel de interesați de subiect, că nu va duce nici la căderea burselor, nici la declanșarea celui de-al treilea război mondial. Pe când altele…Citiţi şi

Ṣi-acum, după toate astea, am rămas… amici?

Ai vrea pe cineva care…?

Ultima zi

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
535 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro