Ultima fiță a românilor

Alexandra Pistol

4 October 2016

alexandra-pistolObserv că e o isterie generală cu acest homeschooling. Acum, na, întotdeauna vedetele şi vedetuţele au fost, sau cel puţin au încercat să fie, extravagante şi să şocheze. Este pur marketing. Mai ales atunci când vedeta în cauză este într-un con de umbră şi nici nu se poate remarca din punct de vedere artistic. Dacă mai sunt şi măritate şi cu progentituri pe acasă, nu se cade să fie surprinse în cine ştie ce parcare sub cine ştie ce volan, aşadar scot câte o dumă din asta care ar trebui să revoluţioneze lumea.

Uite aşa s-a trezit vorbind şi un fel de fostă artistă, care, slobozind (nu fiţi obraznici!!) porumbelul, a crezut că reinventează coada de la prună. Acum eu pot să înţeleg că femeia asta crede cu tărie că sistemul românesc de învăţământ este de c***t şi, de asemenea, pot să accept cu uşurinţă faptul că fiecare face cu plodul din dotare fix ceea ce doreşte. Dar când trăieşti într-o ţară ca România, unde orice personaj sinistru care apare pe sticlă este automat formator de opinie, ar trebui să abordezi altfel subiecte atât de sensibile. Nu de alta, dar spiritul de turmă este ridicat la rang de cunoaştere a adevărului absolut în România. Plus că a fi formator de opinie la noi în ţară nu este deloc flatant. Adică avem reality show-uri cu lăutari şi poveştile lor de amor ghebos şi cel mai dureros e că au şi un rating impresionant.

homeschooling

Ei, şi uite cum, după o mărturisire online, susţinută de argumente la fel de solide precum apa de ploaie, s-au şi trezit spiritele libere, hippioţii  generaţiei Facebook, să ia hotărâri pe bandă rulantă în ceea ce priveşte viitorul copiilor lor, existenţi sau în stadiu de proiect. Pe mine mă uimeşte cel mai mult faptul că ei înşişi le vor fi profesori. Ei care au trecut cu greu de bac… sau n-au trecut. Ei, pentru care scrierea şi vorbirea corectă a limbii române sunt un moft şi, de fapt, şcoala vieţii este importantă. Ce mai contează că nici în şcoala vieţii nu au avut rezultate satisfăcătoare măcar. Tot pentru ei, socializarea cu alţi copii este o prostie, vorba aia, ce poate să înveţe copilul meu de la alt copil? Probabil să se obişnuiască cu ideea că trăieşte în societate, dar hai să presupunem că asta e prea puţin important. Întrebarea cheie este ce ar putea să înveţe copilul de la tine? Tu, spiritul liber care crede că acordul subiectului cu predicatul are legătură cu politica de pe vremea lui Al. I. Cuza. Tu nu ştii exact cine e Al. I. Cuza şi oricum nu înţelegi de ce ar trebui să ştii în condiţiile în care dacă nu apare la TV, probabil nu e important.

Desigur, există varianta şcolilor private, unde copiii sunt ajutaţi să-şi descopere talente, aptitudini şi unde învaţă toate materiile într-un mod interactiv şi adecvat vârstei lor. Singura problema este că aceste şcoli sunt destul de costisitoare. Iar tu eşti un biet „hippiot”, liber şi visător, boem şi sărac. Tu vrei să fii „cool”, vrei să fii îndrăzneţ şi să dai peste nas sistemului, însă nu te recomandă nimic pentru asta. Nici intelectual, nici financiar.

Vetetele noastre care împrumută astfel de idei de la vedetele de talie internaţională au alte posibilităţi faţă de tine, cel care trăieşti cu incertitudinea locului de muncă. Asta în cazul fericit în care ai unul. Mulţi dintre ei au afaceri prospere, iar copiii lor, şcoliţi  acasă, vor fi cu mulţi paşi înaintea copilului tău. Tu nu îţi poţi permite fiţele astea occidentale. În afară de asta, mi se pare că îi încalci dreptul la viaţă socială. Aşa cum pe tine te apucă disperarea că te învârţi între biberoane, blender şi desene animate, aşa îl apucă şi pe el disperarea că te vede doar pe tine şi îl stresezi cu jocurile tale, care, chipurile, îi dezvoltă inteligenţa. Aşa cum tu simţi nevoia să interacţionezi cu oameni de vârsta ta, aşa simte şi el nevoia să interacţioneze cu omuleţi de vârsta lui.

Şcoala, mai întâi de toate, disciplinează, responsabilizează şi UMANIZEAZĂ. Odată cu începerea şcolii vor primi lecţii importante de viaţă, vor învaţă să se descurce singuri, pentru că vreţi sau nu, nu veţi putea sta mereu în spatele lor, gata să-i prindeţi când se împiedică.

Nu creşteţi generaţii de hipersensibili, neadaptaţi şi neînţeleşi. Lăsaţi-le şansa să descopere lumea şi să se descopere pe ei.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.

Citiţi şi

Când școala îți dărâmă regulile sănătoase

Draga mea, iubita mea

Demnitatea unei femei nu poate fi anulată de o amantă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
3,110 views

Your tuppence

 1. o femeie / 6 October 2016 10:33

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 7
  Reply
  • Luiza / 29 October 2016 23:14

   Am citit comentariul dumneavoastra printre randuri si mi-a sarit in ochi cuvantul “COPIE” care nu avea ce cauta acolo. Sper ca al dumneavoastra prunc sa invete sa vorbeasca corect, caci sa numere/adune cu o gramatica gresita nu stiu cat i-ar folosi.

   Thumb up 1 Thumb down 0
   Reply
 2. Sunt mulți proști printre noi, dar nu suntem toți tâmpiți – Featured, Life Bites | Catchy / 5 October 2016 7:01

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
  Reply
 3. Elvira / 4 October 2016 21:48

  Foarte corect abordata problema. Mi se pare o incalcare a unuia dintre drepturile fundamentale ale unui om, care, minor fiind , nu se poate apara de acest abuz parental. E o forma mascata si aparent mai umana a lui” eu te-am facut, eu te omor”.Pe termen lung, nu cred ca beneficiarii acestor experimente copiate de aiurea, le vor fi recunoscatori genitorilor . Oricat urasc sistemul acesta de invatamamt in care am doi copii captivi, ca sef de promotie atat in liceu, cat si la facultate, ma declar depasita de scoala pe care o urmeaza copiii mei si in niciun caz nu m-as putea substitui profesorilor. Si nici colegilor copiilor, desi marea majoritate se incadreaza la categoria”asa nu!”
  PS Eventualele greseli de ortografie sunt datorate tastaturii telefonului

  Thumb up 4 Thumb down 3
  Reply
  • o femeie / 6 October 2016 10:38

   Elvira, iti recomand sa studiezi singura pe cateva site-uri gen coursera.org udemy.com etc. Eu am reusit sa inteleg si sa invat mai multa chimie si mai practica in doar 4 ore de studiu pe sapt. timp de 6 sapt. decat in toti cei 2 ani de scoala de chimie organica (unde aveam numai 9 si 10, pentru ca imi placea).
   Dupa ce am vazut diferentele intre o metoda cu aplicatii practice si cea din scoala romaneasca unde e teorie depasita, am inteles ca de fapt scoala romaneasca e opresiva, mutilanta.

   Semnat: o fosta eleva de 10.

   Thumb up 4 Thumb down 2
   Reply
 4. julie / 4 October 2016 18:00

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 8
  Reply
 5. Florina / 4 October 2016 17:40

  Te citesc cu mare interes insa acest articol denotă o mare îngustime a minții.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 10
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro Web analytics

catchy.ro