Un bărbat cu lipici la femei

Alexandru Petria

10 April 2014

Iulian Sîrbu e ca drojdia în aluat. Ieșeanul este prezent la mai toate manifestările culturale din urbea sa, din când în când și în alte părți, despre care apoi scrie pe unde poate. L-am cunoscut cu ani în urmă pe Facebook și ne-am întâlnit față în față abia în 2013, la Bookfest, în București. Din tot ce face transpare dragostea pentru literatură și pentru scriitori. Este genul de om în absența căruia, de aici comparația cu drojdia!, multiplicat în zeci sau sute de mii, e dificilă de imaginat literatura unei țări. Cei asemeni lui întrețin o stare de efervescență necesară actului cultural ca să nu rezoneze în gol, un spațiu de așteptare.

iulian Sîrbu

Citirea cărții sale de debut, Un detectiv cu ușoare dureri de cap, apărută în 2013, la editura Adenium, mi-a prilejuit câteva ore de relaxare. Este un volum nepretențios, scris plăcut, cu intrigă polițistă. Parodiază la modul inteligent poncifele romanelor polițiste. Detectivul trage înspăimântător la măsea, are lipici la femei și, bineînțeles, trup viguros ca să se refacă de pe urma bătăilor încasate.

copertă

Sîrbu are umorul într-o tradiție românească a textelor de gen, care trece prin Vlad Mușatescu și George Arion. De aceea, nu m-a mirat că extraordinarul scriitor care e George Arion s-a aplecat asupra cărții Un detectiv cu ușoare dureri de cap, în Jurnalul național, cu înțelegere și simpatie: ”Parcurgând paginile lui Iulian Sîrbu, urmăreşti în permanenţă cu zâmbetul pe buze păţaniile eroului său. Peste o săptămână nu-ţi mai aduci aminte decât buna dispoziţie pe care ai cunoscut-o în clipele de lectură. Ceea ce nu-i rău deloc, fiindcă o carte poate să-ţi “astupe ceasurile de plictiseală”, după cum spunea Al. Philippide: o citeşti în metrou, în avion, în tren, şi o uiţi fără regret pe o bancă, de unde o poate lua altul ca să se destindă.”

Bun venit în lumea literelor, Iulian Sîrbu!



Citiţi şi

6,9 pe scara Richter

Așa se așteaptă femeia iubită

 Cei patru Robin Hood din cartierul francez – Discount

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
872 views

Your tuppence

 1. iulian sirbu / 11 April 2014 16:11

  Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Asta imi da putere sa merg mai departe.

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro