Untul Président – vedeta lunii aprilie

Mihaela Cârlan

1 April 2011

Couvert cu Presidént

Trebuie să vă spun de la bun început că n-aş fi scris despre el dacă nu era şi favoritul meu. Tot aşa cum m-am ferit întotdeauna să recomand un produs ori un serviciu dacă nu eram convinsă că are calităţile pretinse în reclamă şi că preţul este unul onest. Pentru că nu mai cred demult în reclame. Recunosc însă că mă amuză. Unele pot fi memorabil de bune, altele, memorabil de neinspirate, dar tot mesaje cu intenţia de manipulare. Ştiu că sună prost acest cuvânt, dar uneori chiar ne place să ne “lăsăm” prostiţi, nu-i aşa?  Iar promoţiile ne atrag irezistibil. 🙂

Dar să revin la untul Président şi la o istorioară. Înainte vreme, untul nostru cel de toate zilele, sigur vi-l amintiţi, era atât de greu de procurat, încât, şi dacă era plin de apă şi deloc “tartinabil”, avea gust bun. Învăţasem să-l fac onctuos, adică cremos :), uite-aşa: îl lăsam să se înmoaie la temperatura camerei şi apoi îl frecam cu lingura într-un castronel până reuşeam să scot tot zerul, cam o jumătate de cană. Apoi îl treceam într-o cutiuţă de platic cu capac şi gata! Unsul feliilor de pâine nu mai era prilej de enervare. 

Multe mărci şi sortimente de unt au apărut de 20 de ani încoace. Dar dintre toate,  Président-ul m-a câştigat de partea lui. Are gust bun. Punct. Eu nu sunt consumatoare de unt toată ziua-bună ziua, dar îmi place să am în frigider o cutie de unt delicat dulceag, ca laptele proaspăt, sau un pic sărăţel, şi uşor de întins. Şi atunci când iau o pâine proaspătă, mai mult coajă crocantă decât miez pufos, şi ştiu că mai am de aşteptat până mănânc ca lumea, fac ce fac francezii: îmi ofer un couvert.

Şi dacă tot am pomenit de couvert, poate ştiţi, poate nu, ce este acesta. Vine de la aranjarea mesei pentru clienţi într-un restaurant. Practic, este un soi de aperitiv de potolit furia foamei, dar foarte bun şi pentru prevenit ameţeala de la vin sau altă băutură. Asta din cauza untului. 🙂  Care poate fi simplu, sau amestecat cu ierburi proaspete sau diverse condimente, servit cu pâine proaspătă, având uneori alături şi câteva măsline. La restaurantele răsărite, couvert-ul este din partea casei, la altele, se plăteşte. Aşa că, dacă nu vreţi să păţiţi ca Alex Rădulescu , întrebaţi fără jenă chelnerul înainte, când vă este adus fără să-l fi comandat, şi nu după. 

Bon, cum vă spuneam, e foarte simplu de pregătit untul pentru o astfel de masă frugală. Fie tocaţi fin pătrunjel, mărar, busuioc, pe care îl încorporaţi foarte uşor fiindcă untul Président este numai bun pentru asta, fie adăugaţi chimen, piper, boia, usturoi, sau orice alte condimente vă plac. Cu un pahar de vin ales alături, este chiar o delicatesă.

Bon appétit!

Bine de ştiut: untul Presidént, produs în Normandia, după reţete tradiţionale, a fost medaliat cu aur la Concursul General Agricol Paris 2011 şi de bucurie toate sortimentele vor avea în luna aprilie preţuri promoţionale. Iar dacă vă faceţi griji pentru siluetă sau sănătate, există şi varianta Light, cu 40% grăsime, care poate fi folosită şi pentru gătit. De altfel, este singurul brand de pe piaţă care are un produs dietetic.



Citiţi şi

30 de ani, la un pahar cu vin

Am împărţit până și orgasmul

Papa Francisc: „Vinul e o necesitate!”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
2,804 views

Your tuppence

  1. Mirela Baron / 1 April 2011 12:29

    Pai Untul de care vorbeai ca exista pe vremuri cu zer , nu este altceva decit untul cu 40% mai putina grasime de azi:) cu diferenta ca industria alimentara care-l produce e mai “Versata” si incorporeaza EMULGATORI mai “Performanti” si mai nocivi decit ce vedeam cu ochiul liber acum doazeci si unul de ani . Si apropo ‘COUVERT’..:) in zona romaneasca moldoveneasca inca se foloseste cuvintul “ASTERNUT”, ce defineste simplu o gustare frugala sau aperitiv inainte de a primi felul I , sau a-ti potoli foamea cu un mic paharel de vin sau alta bautura .

    Thumb up 0 Thumb down 0
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro