Varz’ à la Cluj

Mira Mincă

25 December 2012

Varza à la Cluj e varianta gospodinei moderne la clasicele sarmale ale mamelor.

Ingrediente:

• 300 g carne tocată (pui, curcan, porc, vită)

• 200 g ceapă tocată mărunt

• 150 g morcov ras pe răzătoarea medie

• 50 g ţelină rasă pe răzătoarea mică

• 200 g orez ales şi spălat sau spărtură de boabe de porumb

• 1 ceaşcă de vin

• 1 ceaşcă bulion

• 1 bucată de coaste (afumate) – opţional

• Şorici – opţional

• Mirodenii: foi de dafin, boabe de piper+piper măcinat, ienibahar, cimbru, ramuri de tarhon.

• 1 kg varză murată tocată fin.

Carnea tocată se amestecă bine cu legumele şi orezul, se dreg de sare (dar puţină, spre deloc, că are destulă sare varza), piper, tarhon şi cimbru.

Varza se împarte în două sau trei părţi egale

Se ia un vas termo-rezistent. Primul şi ultimul strat sunt obligatoriu de varză. În lateral se pun oasele, dacă se optează pentru varianta cu coaste. Între straturile de varză se pun straturi de carne. Înainte de ultimul strat de varză se pun fâşiile de şorici şi ramurile de tarhon şi cimbru şi boabele de piper, ienibahar şi foile de dafin.

Se umple vasul cu apă şi se fierbe cca jumătate de oră.

Bulionul se desface în vin şi se adaugă. După care se dă la cuptor, până prinde ”faţă”.

Se serveşte c-o lingură de iaurt sau smântână, un ardei iute “ca focul” sau cu o ceapă spartă în pumni.



Citiţi şi

Trăim o mare varză politică!

Nelu și Relu: doi români

Adevărata moștenire comunistă (partea a II-a)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,308 views
Tag-uri: ,

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro