Vine vara! Vine bâlciul!

21 May 2013

M-au fascinat dintotdeauna bâlciurile!

Lumeee, lumeee!

Lume pestriţă, vată pe băţ, tarabe cu mici, cu gogoşi tăvălite fierbinţi în zahăr, baloane, mame speriate să nu-şi piardă copiii, copii nerăbdători să-şi piardă mamele…

Muzică şi culori vii, căluţi de lemn, lanţuri, balerină sau caracatiţă şi mai ales lumini.

Văzut de departe, un bâlci e ca un foc vesel, răscolind în memoria noastră primitivă şi scoţând la iveală amintirea acelui loc în care te simţi în siguranţă, într-o tovărăşie plăcută…

Originile sunt medievale. Prin 1200, se obişnuia ca grâul să se macine cu o roată imensă de lemn. În mijlocul roţii era un par de care se legau cai ce se-nvîrteau în cerc, punând tot mecanismul în mişcare. Copiii se suiau pe aceşti cai, veseli nevoie mare, ba chiar legau panglici colorate de acelaşi par, să le fie jocul mai frumos…

Mai târziu, odată cu descoperirea aburului ca forţă de mişcare a motoarelor, au apărut primele caruseluri, cel mai vechi datând de prin 1860.

Proprietarii acestor maşinării călătoreau din loc în loc (unii încă o mai fac), în funcţie de târguri şi sărbători la care deveneau atracţia principală.

Cum acest sector nu cunoaşte criză, cum în marile oraşe e mereu clientelă dornică, au apărut parcurile de distracţie.

Şi să te ţii! Montagne-russe, roţi panoramice, angajaţi travestiţi în personaje animate, jocuri pneumatice de-a cine-i mai tare, saltimbanci şi vânzători de iluzii…

Cine construieşte toate minunile astea de maşini?

Italianul Alberto Zamperla este “tatăl” a 80% din producţia internaţională. Cu patru fabrici, 1.300 de muncitori şi o experienţă acumulată de generaţii (bunicul lui e inventatorul maşinuţelor electrice în care se tot buşesc copiii) e vestit în toate colţurile lumii şi înregistrat în albumul specialiştilor alături de Disney.

Parcurile de distracţii Coney Island, Los Angeles, Viena poartă pecetea sa, urmând un proiect extrem de important la Shanghai.

E şi o extrem de mare responsabilitate. Zamperla a ajuns până şi la NASA, căutând să afle în ce măsură rotaţiile excesive sau alte mişcări ale aparatelor sale pot dăuna corpului uman. Meseria lui e inginerie, artă şi magie.

Una peste alta… vine bâlciul!

Să ne bucurăm!Citiţi şi

Ciudatele priorități ale românilor

De ce nu mai port haine împrumutate

Bunica avea nume de floare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,114 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro