77 de ani de la puternicul cutremur din 10 noiembrie 1940

10 November 2017

Sâmbătă spre duminică, 03:39 – un cutremur de 7,4 pe scara Richter zguduie România. O veste de necrezut se răspândește în București: “A căzut blocul Carlton!” Trecuseră doar patru ani de la ridicarea lui. Printre primele construcții din beton armat, era înalt de 47 de metri, avea 14 etaje, 96 de apartamente, magazine și cinematograf la parter. S-a vorbit atunci despre greșeli de proiectare, despre furtul de materiale, arhitectul și constructorul au fost arestați. Din 1000 de morți, 200 au fost găsiți sub ruinele de la Carlton.

blocul Carlton

Pe 12 Noiembrie 1940, în Ziarul Universul apărea următoarea descriere: “Lumea se afla în puterea somnului, când cutremurul, de o violență necunoscută până acum, a zguduit Capitala din temelii. Clădiri solide, în beton armat, se clătinau ca niște jucării în bătaia vântului. Zgomote înfricoșătoare, de duduit de motor, întretaiate de mugete ce răzbăteau din adâncul pământului, însoțeau cutremurul. […]

carlton 2

În zorii zilei, Capitala avea un aspect jalnic. Blocurile de beton s-au îndoit din poziția verticală, pierzându-și balcoanele prabușite în stradă. Zidurile sunt crăpate. Case vechi s-au surpat parțial. La unele biserici a cazut tencuiala și s-au frânt crucile de pe turle. Aproape nu e strada pe care sa nu fie moloz, caramizi si bucăți de beton desprinse de la clădiri. Știrea asupra celui mai groaznic dezastru din Capitală – prăbușirea blocului Carlton, s-a răspândit cu iuțeala fulgerului în tot orașul. […] Nenorocirea ar fi avut, în Capitală, proporții mult mai mari, dacă s-ar fi întâmplat cutremurul ziua. Prăbușirea coșurilor și a zidăriilor în timpul circulației pietonilor pe stradă ar fi provocat desigur victime”.

Precedentul cutremur major avusese loc pe 23 ianuarie 1838, iar următorul se va petrece pe 4 martie 1977.  Despre cât suntem de pregătiți pentru marele cutremur care va veni, citiți aici.

 Citiţi şi

Amintiri din viitor. Ce va fi mai departe?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro