Antrenamente pentru creier. Te interesează?

17 April 2024

Living Psychology este una dintre primele clinici de psihoterapie din România care a introdus metoda neurofeedback pentru tratarea unor afecțiuni ca stres, burnout, anxietate, depresie, tulburări de învățare, dar și autism, atacuri de panică sau de anxietate, stimă de sine scăzută, timiditate, agresivitate, ADHD etc. Până în prezent, peste 1.000 de persoane au beneficiat de antrenamente pentru creier. Iată cum explică principiul metodei Aida Ivan, psihoterapeut, fondator al clinicii Living Psychology și unul dintre pionierii metodei științifice terapeutice neurofeedback în România.  

Interesul românilor pentru antrenamentul prin metoda neurofeedback, o metodă științifică terapeutică, a crescut din dorința de a avea o viață mai bună. Fie prin înlăturarea diverselor afecțiuni și revenirea la capacitatea normală de funcționare, fie prin creșterea performanței în muncă. Metoda se adresează copiilor și adulților, de la 3 la 83 de ani, cu diverse simptomatologii. Cei interesați de creșterea performanței cognitive în general sunt adulți (în număr aproape egal femei și bărbați) în funcții de conducere, antreprenori sau sportivi de performanță.

Terapia neurofeedback, o formă inovatoare de antrenament pentru creier, este tot mai căutată în rândul populației din România datorită beneficiilor sale potențiale pentru sănătate mentală și performanță personală și profesională. Înainte de începerea antrenamentului, este scanat creierul prin metoda brain mapping, pentru a vedea starea creierului în acel moment, adică cu ce anume probleme se confruntă acesta. În peste 50% din cazuri, apelează la neurofeedback cei care au un istoric cu psihoterapia clasică, adică cei care obișnuiesc să meargă la psiholog și conștientizează că este nevoie de o metodă mai rapidă și mai eficientă pentru rezolvarea problemelor emoționale. Dar vedem tot mai mulți români simpli care se luptă cu anxietatea și depresia și care doresc să folosească această tehnologie pentru a scăpa de probleme care le afectează viața pe toate planurile. Prin neurofeedback este reglată activitatea cerebrală prin feedback-ul direct al propriilor semnale cerebrale, iar creierul deprinde noi obiceiuri care facilitează recuperarea și revenirea la un mod de viață normal și la creșterea calității vieții.

Românii, tot mai interesați de creșterea performanței creierului

Deși motivul principal pentru utilizarea neurofeedback-ului este vindecarea de anumite traume și afecțiuni, este în creștere numărul românilor care apelează la antrenament pentru creier prin neurofeedback pentru mai multă performanță în domeniul profesional. Astfel, în mod indirect, participanții la neurofeedback ajung să ia decizii mai bune în carieră sau în business, să se concentreze mai bine, să aibă mai multă încredere în ei, să negocieze mai bine și, implicit, să influențeze câștigul financiar.

Ceea ce îi determină pe români să vină la neurofeedback este dorința de a trăi o viață mai bună pe toate planurile, în special relațional, cu cei din jur, și financiar. Desigur, câștigul financiar este o consecință, un efect al antrenamentului pentru creier. În multe cazuri sunt probleme de anxietate care afectează performanța creierului și atunci trebuie construit procesul către nivelul normal de funcționare. Prin antrenarea creierului scăpăm de anumite obiceiuri nocive și credințe limitative. Sunt oameni care fac mulți bani, dar la fel de repede îi pierd. Se întâmplă pentru că nu au mindsetul necesar, poate și din cauza lipsei educației financiare în România, dar este vorba despre felul în care am fost programați să ne raportăm la bani și să tratăm banii. Și atunci este nevoie de o intervenție din exterior pentru a ne ajuta puțin, să vedem dacă sunt blocaje emoționale, tipare pe care le urmăm sau pur și simplu este anxietate. Și aici intervenim prin neuroterapie, dar și prin psihoterapie.

Cum funcționează antrenamentul creierului prin neurofeedback

Antrenamentul creierului începe cu o ședință de evaluare clinică, apoi o alta în care se realizează scanarea (maparea) creierului pentru a analiza starea în care se află acesta și a depista diverse limitări. Antrenarea creierului este un proces care se desfășoară pe parcursul a 20 de ședințe, pe o perioadă de 10-12 săptămâni.

Prin scanarea și analizarea creierului, specialiștii depistează ce nu funcționează așa cum ar trebui. Acolo unde, de exemplu, ar trebui să fie o activitate electrică mai joasă, poate să fie prea înaltă, care înseamnă o serie de neregularități. Prin antrenamentul de neurofeedback pot fi ajutate zonele afectate sau cele alăturate.

În antrenamentul creierului prin metoda neurofeedback este folosită tehnologia, care implică un sistem complex de scanare a creierului și de refacere a acestuia, bazat pe un set de fire conectate pe cutia craniană și un soft care receptează informații transmise prin firele conectate de la creier. În acest sistem este integrat și un program pe calculator care înregistrează și interpretează în timp real starea activității din creier. Întregul sistem de antrenament al creierului este compus din 4 tipuri de aparate de neurofeedback, cu o investiție totală de peste 100.000 euro, la care se adaugă 50.000 de euro în cursuri de formare în această metodă pentru specialiștii clinicii Living Psychology.

Inteligența artificială, folosită în scanarea și refacerea creierului uman

Neurofeedback este în sine o metodă științifică și o tehnologie proaspătă, cu inteligență artificială inclusă, fiind doar 500 de aparate și softuri de acest tip în lume în acest moment, din care doar câteva în România. Lucrăm și cu tehnologia VR pentru a trata fobii și anxietatea și facem fotobiomodulare cu tehnologie de ultimă oră. Cu acest sistem complex facem maparea creierului, ne uităm la patternurile activității electrice și pe baza a ceea ce vedem acolo începem antrenamentul, stabilim protocolul de antrenament. Lucrăm atât la nivel subcortical, cât și cortical, modificăm patternuri astfel încât creierul să poată lucra eficient, să își atingă potențialul și chiar să poată să integreze conținut traumatic fără a mai trece printr-un proces terapeutic de lungă durată, de ani de zile, în care să tot povestim un anumit eveniment puțin plăcut.

Trebuie să știți că antrenamentul creierului poate fi făcut și acasă prin exerciții simple cum ar fi învățarea unei limbi străine, puzzle-uri, dar și mersul în natură, relaxarea creierului fiind la fel de importantă precum activarea lui. Orice metodă de învățare este binevenită pentru creier.

***

Fondată în 2018, Living Psychology este una dintre primele 5 clinicii de psihoterapie care a adus metoda neurofeedback, tehnologia de brain mapping, scanare a creierului și VR pentru fobii și anxietate, în România. Cu două centre în centrul Bucureștiului și în zona Băneasa, Living Psychology este un concept de clinică care a pornit de la un cabinet de psihoterapie care a crescut prin integrarea tehnologiei în procesul terapeutic, astfel încât în prezent are numeroși colaboratori și o gamă completă de servicii de psihoterapie, neuroterapie, psihologia muncii și consultații psihiatrice când e cazul. Până în prezent, Living Psychology a oferit terapie clasică și prin neurofeedback pentru peste 2.000 de români.Citiţi şi

Stresul matern în timpul sarcinii la femei – Cum afectează sănătatea reproductivă?

Cum afectează dragostea sănătatea inimii

V-ați întrebat vreodată cum arată o zi din viața unei mame care are un copil cu autism?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro