Arde catedrala Notre Dame din Paris (video)

15 April 2019

Conform BBC, un incendiu este în desfășurare la catedrala Notre Dame din Paris, un edificiu istoric cu o vechime de peste 850 de ani. Incendiul a fost raportat la 16.50 GMT, 18.50 ora României.

Focul a pornit în jurul orei 18:30, cauza fiind (încă) necunoscută. Catedrala era într-un proces de renovare, fiind într-o stare destul de avansată de degradare pe alocuri. 400 de pompieri se luptă cu focul.

Citiți ultimele date despre incendiu, ce s-a salvat, aici

Mesaje din lumea întreagă vin spre oficialitățile franceze. Donald Trump a sugerat stingerea incendiului din aer, ca la incendiile de pădure sau din locurile greu accesibile. (La 22:30, ora României, experții de la Direcția Generală a Securității Publice spun că nu se poate stinge incendiul cu apa pulverizată din elicoptere deoarece ar fi afectată grav construcția, potrivit AFP.)

Ultimele imagini arată că unul dintre turnurile principale s-a prăbușit.

20.56: ”Săgeata” catedralei s-a prăbușit (Reuters)

Momentul în care turla s-a prăbușit. 

21.10: Întregul acoperiș al catedralei s-a prăbușit, potrivit unui martor citat de Reuters.

”Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Până la ora 21:45 (ora României) nu existau răniți conform declarației secretarului de stat din cadrul Ministerului francez de Interne, Laurent Nunez

***

Legendara catedrală este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură gotică franceză din Europa și una dintre cele mai vizitate clădiri din lume (12 milioane de oameni în fiecare an). Construcția catedralei Notre Dame (Doamna Noastră) a început în 1160 și s-a încheiat în 1260, iar de-a lungul acelei sute de ani a mai fost modificată de câteva ori.

***

Credit Dmitry Kostyukov for The New York Times

În fotografie, André Finot, purtătorul de cuvânt al catedralei, în septembrie 2017, explicând nevoia urgentă de o restaurare masivă: zidărie care se măcina sub acțiunea vântului, conducte de plastic care înlocuiesc balustrade și gargui stricați, care aveau și rolul de a drena apa de ploaie, contraforții care susțin greutatea catedralei înnegriți de poluare și erodați de ploaie, foișoare proptite cu grinzi și ținute împreună cu niște curele. Specialiștii spun că restaurarea catedralei Notre Dame e o adevărată provocare și poate fi plină de capcane, pentru că în arhitectura gotică toate elementele au și un rol structural dinamic.

Credit Dmitry Kostyukov for The New York Times (pietre căzute)

Mai multe despre starea catedralei, aici.

Transmisie live:Citiţi şi

Doina Ruști – cu Zogru la Paris

A murit designerul japonez Issey Miyake

Lux, calm și voluptate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro