Scenariu SF din categoria horror: agricultura se mută de pe câmp în oraşe, în clădiri fără geamuri, unde soarele nu străluceşte niciodată, unde nu ameninţă ploi torenţiale şi clima e mereu cea care trebuie. Unde temperatura, umiditatea, calitatea aerului si nutriţia sunt riguros controlate.
Susţinătorii acestui tip de agricultură spun că aceasta este soluţia la deja existenta problemă a hranei pentru cei 6,8 miliarde de oameni ce populează planeta. Jumătate din ei sunt citadini, şi aproximatix 3 miliarde suferă de foame sau malnutriţie. Iar până în 2050 vom fi 9 miliarde de guri de hrănit.
Cercetătorii olandezi au experimentat de mai bine de 10 ani culturi diverse în încăperi în care lumina se aprinde şi se stinge imitând alternanţa zi-noapte, în care apa şi îngrăşămintele sunt administrate după reţete particularizate, în care orice exces este reciclat.
Se pare că unele plante se dezvoltă mai bine cu mai puţină lumină. “Natura e bună, dar prea multă natură strică” argumentează credibil cercetătorii. Nu vorbim de culturi de porumb sau cartofi, ci de plante care ocupă volum mic şi au valoare nutriţională mare.
Mai multe detalii despre agricultura urbană, ferma verticală, fără pământ şi fără lumină naturală, puteţi citi aici.
