„Bani Negri” (pentru zile albe) are premiera pe 22 noiembrie pe HBO GO

15 November 2020

Ceea ce eu apreciez la oameni este bunătatea, lipsa ipocriziei, congruența cu propria ființă, bunul simț, empatia, profunzimea, frumusețea interioară, credința, capacitatea de a funcționa conform adevărului personal.” – Adriana Irimescu

Aflată la primul rol într-o producție HBO, actrița Adriana Irimescu vorbește despre experiența serialului „Bani Negri” (pentru zile albe), a cărui acțiune se desfășoară într-un oraș de provincie, unde gluma unor buni prieteni pornește un carusel de întâmplări ce afectează vieților tuturor. Serialul care are premiera pe 22 noiembrie pe HBO GO are în prim plan doi semaforiști, Doru (Alexandru Papadopol) și Ionel (Cristian Bota) care, dorind să se bucure de mai mult respect, se laudă într-un bar că ar putea jefui o bancă. Gluma lor se tranformă în presiune pentru a comite jaful, nu doar din partea patronului barului, ci și a autorităților și a băncii contactate pentru avertizare și sprijin.

Adriana Irimescu joacă rolul Elenei, soția lui Doru, mama devotată a unei adolescente extrem de inteligente. Alături de soțul ei până la capăt, Elena e un personaj în care se vor regăsi multe femei din România, crede Adriana.

 După o activitate bogată în cinema, televiziune, teatru și radio, ești la primul rol într-un serial HBO care are o premieră europeană. Cum a fost această experiență pentru tine și cât de importantă este în palmaresul tău?

A fost realmente o bucurie când am aflat că am luat castingul, o bucurie specială pe care o resimte orice actor atunci când ia un casting, e ales pentru un rol sau ia un premiu. M-am bucurat cu atât mai mult, cu cât știam că regia îi va aparține lui Daniel Sandu – un regizor cu care își dorește să lucreze oricine, iar HBO în sine garanta calitatea serialului.

Actorul păstrează cu fiecare rol o legătură specială, te desparți greu de energia pe care o investești gândind, simțind, trăind cu „filtrul” personajului (în cazul asta Elena).

Cum ar rezuma Elena povestea în care e implicată?

Povestea aduce adrenalină în viața Elenei, o scoate din rutină, o miră, îi relevă o altă față a lui Doru… , iar ea reacționează neașteptat…(din nou nu pot răspunde până la capăt pentru că asta ar fi spoiler curat. :))))

Care crezi că sunt resorturile, motivațiile și așteptările ei?

Elena e mama unei adolescente inteligente și independente, își sprijină fiica, o iubește, încearcă s-o protejeze cu orice preț, nu iese din tiparul unei mame-leoaice, căsătorită de multă vreme cu Doru, crezând că acesta nu-i mai poate oferi nicio surpriză… și totuși…

Ești născută la Râmnicu Vâlcea, un oraș mic de provincie, la fel ca acela în care locuiește personajul din serial. În ce măsură amintirile sau percepțiile personale despre viața în provincie te-au ajutat în conturarea personajului, a contextului în care trăiește și care o influențează?

Evident că am recunoscut interesul vecinelor din copilăria mea pentru mica bârfă, pentru răspândirea cu repeziciune a informațiilor „sigure”, asezonate cu păreri ferme despre lume și viață, da, m-a inspirat atmosfera propriului oraș, zumzetul subteran al blocului, al cartierului în care am trăit până la 19 ani.

Ce simți că lipsește din lumea Elenei?

Elena trăiește (cel puțin în primul sezon) prin copil și soț… Foarte multe femei știu ce vorbesc, cred că, de fapt, chiar Elena lipsește din viața Elenei!

Cum este Elena ca mamă? Te-a determinat în vreun fel rolul acesta să te gândești altfel la experiența ta ca mamă a doi copii? Ce face și ce nu face Elena în relația cu fiica ei? Dar Adriana?

Elena e tipologia mamei bune, are încredere în fiica ei, o susține, o iubește, încearcă să o protejeze, mi-a fost foarte ușor să abordez această latură a rolului, m-am legat mult de Maruca Băiașu, care are aceeași vârstă cu Ariadna, fiica mea și este prietenă bună și colegă de facultate cu Marc, fiul meu.
În timpul filmărilor „fetele mele” s-au întâlnit în oraș să se cunoască, nu eu le-am înlesnit întâlnirea, ci pur și simplu și-au dorit asta… Elena face tot ce-i stă în putință să-și protejeze fiica, același lucru l-am făcut, îl fac și-l voi face și eu; copiii mei au acum 21, respectiv 20 de ani, în același timp, uneori, mă uit la ei și nu pot să nu văd fragilitatea și nevoia lor de a fi protejați!

Cum se raportează Elena la „gura lumii”?

Ooo, gura lumii e sursa de oxigen și combustie pentru viața Elenei...

Pentru tine cât de mult contează „gura lumii” sau cum te afectează asta, spre deosebire de personajul tău?

Nu sunt atât de spiritualizată încât să trec întotdeauna cu grație peste ce zice lumea, dar sunt suficient de sceptică încât să mă îndoiesc de adevărul „gurii lumii”…

Cât de diferită e percepția ta asupra moralității față de cea a personajul tău – în contextul temei serialului?

Diferită! Nu pot argumenta pentru că aș dezvălui povestea. Ce pot spune e că această capacitate a Elenei de a se adapta la vremurile pe care le trăim și la cutumele societății o fac să fie amuzantă (sper), iar eu, în viața reală, sunt aproape o neadaptată și nu regret deloc!!!

Care sunt trăsăturile pe care le apreciezi cel mai mult la Elena sau cele în care crezi că se vor recunoaște mai multe femei de vârsta ei? Dar la femei, în general?

Elena este o mamă bună, bătăioasă, cred că asta este principala ei calitate. Orice femeie își dorește să fie considerată o mamă bună. Ceea ce eu apreciez la oameni este bunătatea, lipsa ipocriziei, congruența cu propria ființă, bunul simț, empatia, profunzimea, frumusețea interioară, credința, capacitatea de a funcționa conform adevărului personal… Îmi doresc să fiu toate cele de mai sus, ștacheta e foarte ridicată, dar și dacă-mi iese… :))))

Vorbim despre un serial, în contextul în care activitatea actorilor este una extrem de restrânsă. Cum ai trăit experiența pandemiei și cum ți-a afectat activitatea?

Mult, foarte mult. Zilele astea aș fi putut fi în Augsburg, Germania, la un festival de teatru dedicat lui Miro Gavran. Mi s-au anulat spectacole, nu mă mai văd cu studenții față în față, am amânat până nu se știe când repetiții, în același timp în vară am jucat, am fost la Anonimul, am fost într-o scurtă vacanță. Psihic nu mi se pare că m-a afectat pandemia, ar trebui să-i întreb pe cei care m-au suportat în perioada asta…, având în vedere că anul trecut m-am lăsat de fumat și în pandemie nu m-am reapucat, cred că nu mi-am pierdut echilibrul.

Lansarea serialului are loc într-o perioadă în care oferta online este una bogată, iar produsele românești la mare concurență cu cele străine. De ce e important să urmărim o astfel de producție românească și ce ar trebui să știe publicul despre el, din perspectiva ta?

E one of a kind! Poveste foarte bună, jucat foarte bine, regizat asemenea. Cred că lumea se va bucura pur și simplu, e nevoie de umor de calitate ca de aer în show business-ul românesc. Umor de calitate!!!

Anul ăsta am stat mai mult acasă. Cum a fost acest an pentru tine, pe plan personal? Te percepi altfel, ai făcut/ încercat lucruri noi etc? Ce îți dorești pentru viitor?

Da, am făcut lucruri noi. Am repetat online, am scos în primăvară, la propunerea Mihaelei Sîrbu, împreună cu Florin Grigoraș, cu studenții anului I atunci (UNATC, Arta Actorului), un spectacol online, „Chatroom” – despre distopia societății contemporane și despre singurătatea adolescenților. Sigur că aș fi preferat o experiență nemijlocită de ecran, dar, în condițiile date, a fost o experiență interesantă.

Am mai făcut ceva nou… am început să mă uit la seriale… :))) În rest, nu mi s-a schimbat viața prea mult: gătesc de când mă știu și sunt talentată (nu, nu mi-au murit lăudătorii), dacă acum 25 de ani știam de meseria de „chef,” asta aș fi fost, nu actriță. Am făcut sport în aer liber – nu suport sălile – , am citit, am recuperat filme importante pe care nu le văzusem, am trăit viața așa cum a venit :))).

 „Bani negri” (pentru zile albe), primul serial original românesc de autor produs de HBO Europe și distribuit în toate teritoriile sale, poate fi văzut din 22 noiembrie pe HBO GO.

Studiul „Semaforul Moralității”, comandat de HBO, despre percepția moralității românilor din mediul urban, poate fi consultat oricând online, iar orice român vrea să vadă în ce profil moral se încadrează, poate face testul aici.Citiţi şi

Sex, droguri și capitalism în Londra – Industry

Patricia Clarkson: “Așa se arată la 59!”

colectiv, filmul documentar realizat de Alexander Nanau, o co-producție HBO Europe selectat la Festivalul de Film Sundance

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro