Betoane ft. Mama Natură

19 May 2011

Multă monedă se bate pe nevoia de Natura-Mamă şi din păcate, mult prea puţină pe înţelegerea şi compania ei per se. A trăi în societatea urbană a devenit aproape sinonim cu a trăi indoors. Activitatea zilnică, masa şi somnul, mişcarea, transportul şi chiar timpul dedicat relaxării sunt aproape inseparabile de acoperişul sub cupola căruia au loc. Puţine sunt legăturile mai trainice decât cea pe care am creat-o cu mediul artificial şi beneficiile mai mari decât cele aduse de mediul natural. în mod paradoxal, alocăm atâtea resurse pentru health care şi uităm că o colecţie inepuizabilă de comori e out there, aşteaptându-ne să îi îmbrăţişăm binefacerile spirituale şi trupeşti.

Lumina soarelui

Acest sistem respirator şi nervos al Naturii Mamă susţine viaţa pe Planetă. Aşa cum plantele au nevoie de lumină pentru fotosinteză, corpul uman este creat pentru a fi expus acesteia, folosindu-i energia pentru susţinerea metabolismului şi a sistemului endocrin. Absorbţia luminii solare în cantităţi rezonabile creează o senzaţie de confort care se extinde asupra întregului sistem biologic al organismului.

De asemenea, stimulează pielea în procesul de sinteză a vitaminei D, poate cel mai important nutrient descoperit la ora actuală. Previne cancerul, bolile inimii şi diabetul. Creşte densitatea osoasă, imunitatea şi previne bolile infecţioase mai bine decât s-ar putea aştepta de la orice vaccin.

Mai mult decât atât, noile abordări în fizică susţin că întreaga materie nu este altceva decât lumină condensată sub diverse forme şi densităţi. Cum s-ar traduce, deci, privarea noastră de lumină în această paradigmă?

Sunetele naturale

Sunt vibraţii la diferite frecvenţe. Ritmuri pe a căror acorduri inima bate mai calm, respiraţia devine prelungă si profundă. Dr. Alfred Tomatis, cercetând efectele sunetelor, ajunge la concluzia că urechea nu are doar rolul auzului, ci şi al energizării creierului şi corpului. Simptomele stresului apar când celulele “gri” au un potenţial electric scăzut. Sunetele de înaltă frecvenţă le activează, revitalizând implicit întreagul organism.

Sunetele apei par a avea cele mai puternice atribute binefăcătoare. Cascade, râuri alunecând printre văi, pârâuri sau izvoare unduind printre stânci, furtuni sau stropi de ploaie atingând, în cădere, pământul. Toate interacţionează cu neurotransmiţătorii. Detensionează sistemul nervos, armonizează mintea, o încarcă de energie şi o ascut.

Culorile

Lumină simplă descompusă în unde. Diferite energii care ajung la nivelul retinei şi sunt percepute de creier ca fiind culori. Vegetaţie, faună, fenomene ale naturii – aceste îmbinări de unde luminoase fac din văz o experienţă vindecătoare în sine. Oferă creierului o realitate complexă de perceput şi semnificat. îi determină funcţionarea la un nivel cognitiv înalt, îl stimulează în a deveni activ şi creativ. Prin intermediul retinei, activează terminaţiile nervoase şi au o influenţă subtilă asupra stării de spirit.

Anticii considerau că prin culoare se pot controla emoţiile şi întregul organism. în templul din Heliopolis, camerele erau special amenajate astfel încât lumina care pătrunde să fie descompusă în cele 7 culori componente. Arhitectura moscheelor din Iran includea mozaicuri bogat colorate cu rol în curăţarea spiritului. Aliat incontestabil în eliminarea stresului, armonizează şi adăugă strălucire vieţii. Are efect asupra sistemului endocrin, a eliberării de hormoni şi a substanţelor organice din corpul uman.

Mişcarea

A ne afla în natură implică aproape automat mişcare fizică. Plimbare, alergat, mers pe bicicletă, pe role sau înnot – antrenează întregul corp într-un efort considerabil diminuat de către exponatele mediului natural afişate fără nicio inhibiţie. Focusul, de la numărat clasicele exerciţii repetitive la sală, se mută acum pe contemplarea frumuseţii înconjurătoare  Circulaţia sângelui şi a lichidului limfatic îmbunătăţite, densitatea osoasă, flexibilitatea şi puterea musculară crescute, toate alături de câştigul suplimentar al aerului proaspăt inundând plămânii.

Aerul

în mod esenţial diferit de aerul proaspăt, aerul pe care îl respirăm indoors conţine substanţele chimice expulzate în procesul de construcţie a clădirilor şi mobilierului din materiale, vopsele, adezivi, coloranţi, textile şi multe altele. Toate acestea, pe lângă acarieni, spori de mucegai şi alte entităţi vieţuitoare care, alături de noi, se bucură de Mama lor Natură: praful, ţevile sau spaţiile închise.

Nevoia de aer curat este înnăscută. Fiecare dintre noi ştie în mod intuitiv că aerul curat este mai sănătos decât cel aflat în interioare. Cum se face că această ştiinţă ne este atât de profund întipărită în subconştient?
Microbii

Medicina occidentală mizează pe ideea că apanajul siguranţei este constituit de mediile sterile, unde toţi microbii din mediu sau hrană sunt distruşi de produse antibacteriene.

însă cum rămâne cu acei microbi esenţiali pentru sănătatea noastră? Cum se face că perioadele în care înnotam în iazuri, ne jucam toată ziua în praf şi mâncam cu mâinile murdare nu păreau să aibă vreo legătură cu noţiunea de boală (pentru noi sau părinţi)? Acum totul trebuie să fie steril, iar unii copii, excesiv protejaţi de “murdărie”, microbi sau apele netratate ale râurilor şi izvoarelor, nu ajung să se bucure vreodată de funcţia vitală a acestora pentru starea de sănătate şi funcţionarea sistemului imun.


So what about the gifts of Mother Nature?

Iată deci, o colecţie întreagă de binefaceri care, pe cât de accesibile şi la îndemâna oricui par, pe atât de puţin sunt de fapt exploatate. Ce putem face totuşi? Schimbările de stil de viaţă rareori ne sunt la îndemână, cele de mediu şi mai puţin. Este şi motivul pentru care prima recomandare a metodelor de vindecare holistice în cazul afecţiunilor grave este ieşirea din mediu.

Însă nu întotdeauna avem nevoie de luni de vacanţă sau izolare pe crestele munţilor pentru a beneficia de darurile Mamei Natură. Dincolo de lumină, sunete, aer şi toate celelalte elemente curative, ea ne oferă ceva mult mai puţin tangibil: bio-energia organismelor vii.

Într-un mod încă neexplicat de ştiinţă, acestea ne reîncarcă corpul şi mintea dacă intrăm în contact fizic cu ele, fie şi pentru scurt timp. Ne întineresc şi ne regenerează.

Stop and smell the roses. Walk barefoot. Hug a tree. Touch a flower.

Putem oricând să ne deschidem simţurile pentru Natură, fie ea şi contopită cu betoanele.

Sau putem, precum aceşti numeroşi foşti oameni de carieră din Rusia, să ne mutăm din metropolă în iurte şi gata. 🙂



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Am fost crescută de o mamă narcisistă și un tată complet absent emoțional

Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro