Ce rost mai au bărbaţii, dacă femeile pot?

Dan St. Andrei

30 August 2011

V-am intrigat cu acest titlu? Permiteţi-mi să vă explic. Oricare ar fi orientarea lor sexuală la un moment dat, oamenii au fost împărţiţi în două: femei şi bărbaţi. Chiar şi homosexualii, anatomic vorbind, sunt tot bărbaţi şi femei. Nu vreau să creez o confruntare sentimentalo-religioasă, dar indiferent că a fost Creator, forţă mistică, întâmplare, natură, extratereştri sau cine s-o mai fi amestecat în ciorba primordială, cineva sau ceva a decis astfel cu majoritatea vieţuitoarelor, mai puţin cu câteva unisexuate, care se reproduc singure şi-au scăpat de-o grijă. Şi specia noastră a dus-o liniştită şi foarte mulţumită cu împărţeala asta a sexelor, aşa cum sunt liniştiţi bursucii, maimuţele, porumbeii, pinguinii, balenele sau şoriceii. Rânduiala era clară: femeile făceau copii şi aveau grija casei cât bărbaţii erau ocupaţi să hotărască soarta omenirii (inclusiv a femeilor, se înţelege). Şi atât am fost de importanţi milenii de-a rândul, că nici nu ne-a trecut prin minte că vreodată ele s-ar putea descurca şi fără noi.

Până când, prin secolul al XVIII-lea, a început să adie un vânt de schimbare. A fost, zic eu, clipa în care femeile au realizat că reprezintă cel puţin jumătate din procentul populaţiei şi s-au trezit la realitate. Au apărut primele mişcări de sorginte feministă, voci timide la început, care susţineau că femeia ar trebui totuşi să ia parte la deciziile care o privesc şi pe ea. A venit apoi timpul sufragetelor, mai vocale şi tot mai îndrăzneţe. S-au creat ligi şi alte organizaţii care militau pentru egalitatea socială a femeilor cu bărbaţii, ca apoi să lupte şi pentru drepturi politice. Dacă până şi Engels, comunistul acela bărbos care seamănă cu mine :), a susţinut în Originea familiei dezrobirea femeii… Şi s-a dezrobit!

Uite-aşa, sexul slab a devenit sexul frumos şi a pătruns în sfere ale societăţii până atunci inaccesibile. Participarea la viaţa cetăţii nu mai era un drept, ci o obligaţie. Avem acum femei comandant, pilot de aeronavă, de curse, cosmonaut, şef de partid, de guvern sau chiar de stat, preşedinte şi CEO de multinaţionale, filosof, preot… observaţi că meseriilor astea nici nu au forma pentru feminin? Veniturile s-au egalizat şi ele, ba uneori bărbaţii îşi iau concediu de paternitate fiindcă salariile soţiilor sunt mai mari. Şi iată pe scurt, cum, în numai 200 de ani, diferenţele sociale dintre sexe au devenit istorie, ba mai mult, uneori, vorba lui Orwell, femeile sunt mai egale decât bărbaţii.

Un alt semn de alarmă pentru bărbaţi vine şi din faptul că ar putea fi înlocuiţi şi în pat. Tot de femei. Din toate femeile pe care le-am cunoscut eu, peste 90% avuseseră sau erau interesate de un contact fizic cu o altă femeie (şi au fost mult peste 100, deci pot vorbi în procente). O femeie este mult mai interesată şi dispusă la o relaţie cu o altă femeie decât cu un bărbat. Culmea e că pe noi asta ne excită, dar pe ele ideea sexului între doi bărbaţi nu le atrage deloc. Despre ce egalitate mai vorbim? Sexual, noi suntem, în mare măsură, dependenţi de femei, pe când ele sunt mai puţin dependente de noi decât ne place nouă să credem. Deci iată-ne ajunşi la etapa în care femeile sunt independente şi stabile finaciar, dar, într-o oarecare măsură, şi sexual.

Şi asta nu e tot. O femeie poate da naştere unui copil folosind ingineria genetică fără a avea nevoie de un bărbat. Un fir de păr şi… ok, ştiu, încă nu e posibil, dar se va întâmpla curând şi se va duce naibii şi mitul că fără sămânţa noastră nu pot naşte. Deci femeile pot. Pot face tot ceea ce fac bărbaţii şi ceva în plus. Să recapitulăm: femeile îşi pot câştiga existenţa singure, pot şi sunt dispuse să facă dragoste între ele şi pot da naştere unui copil fără ajutorul unui bărbat.De aici şi întrebarea din titlu Ce rost mai au bărbaţii?

Pentru că, domnilor, chiar avem o problemă: care e rostul bărbatului începând de mâine? Şi acesta este sau ar trebui să fie punctul de pornire al unei schimbări radicale bazate pe o nouă filozofie de viaţă. Debutul unei alte etape din istoria omenirii, în care bărbaţii să se întreacă pe ei înşişi, să fie mai fermecători, mai curtenitori, să lupte inteligent ca să intre în graţiile unei femei. Să-i arate că e măcar plăcut, dacă nu şi util, pentru o femeie să aibă un bărbat alături. Pentru că a avea un bărbat alături se va dovedi din ce în ce mai relativ şi mai la discreţia femeilor. Bărbatul, domnilor, a devenit un obiect. Sper să ştim să facem din el un obiect dezirabil, altfel…Citiţi şi

Vrei să fii că ele, învaţă să fii curvă!

Despre feminism și verighetă

Cele 26 de orașe cu cea mai înaltă calitate a vieții din lume

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
19,767 views

Your tuppence

 1. mihaela lungu / 3 April 2015 13:05

  Oricat ar fi de frumoasa o relatie intre doua femei, mie mi se pare perfecta si divina relatia dintre o femeie si un barbat, UNDE SE NASTE O FORTA SPIRITUALA SI O COMUNIUNE TRUPEASCA IMPECABILA, RESTUL IMI PARE RAU SA SPUN TINE DE SOCIAL, SI INCAPACITATEA NOASTRA DE A-I FACE FATA….iar copilul perfect si normal cu toate cele nu cred ca poate rezulta din spermatozoizii inghetati a donatorilor verivicati si testati fizic, dar mai putin psihic…stim ca mancarea dezghetata nu mai are aceleasi calitati….aici orgoliul feminin incepe sa-l intreaca cu mult pe cel masculin, si oare unde va duce, si mai ales ce va aduce bun?

  Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 2
  Reply
 2. Mahima / 5 January 2015 22:28

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 8
  Reply
 3. fericita / 13 January 2014 8:55

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
  Reply
 4. Cătălin Ionescu / 13 January 2014 7:00

  Nu există femeie care să nu fie atrasă de acea prostie sinceră a bărbaţilor; acea neghiobie plină de candoare, care le face pe femei să-şi reconfirme titulatura de înţelepte, motiv pentru care-şi asuma rolul ghidării bărbaţilor în viaţă.
  Până şi lesbienele (chiar dacă nu-şi dau seama) au nevoie de exemplele testosteronului idiot din jurul lor.
  Într-o lume lipsită de bărbaţi, femeile ar înnebuni, pentru că se urăsc prea mult între ele… 😉 Au nevoie de noi pentru a-şi păstra echilibrul interior – noi suntem refularea lor.
  Cât despre titulatura de ‘obiecte’, mă tem că niciodată n-am fost altceva, doar că instinctiv ne-au îndrituit cu mai multe drepturi decât obligaţii, întrucât vor să se asigure de existenţa noastră în viaţa lor.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 2
  Reply
 5. Dan / 13 January 2014 1:22

  Pai sa vedem. Pentru ca automobile. Pentru ca tehnica. Pentru ca ridicat, carat, mutat, impins, tras, smuls. Ce? Mobila, automobile (iar), cauciucuri, cumparaturi, pe voi . Pentru ca nu cicluri. ( cum ar fi un cuplu cu ambii la ciclu, hm? ). Intr-un cuvant, pentru ca testosteron. Acestea toate doar la prima strigare. Mai e loc de sapat.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 5
  Reply
 6. Ana-Maria / 26 December 2013 13:27

  Sunt foarte multe femei care au inscrisa in gene dependenta afectiva, o nevoie de afectiune mai mare decat al unui card de pisici, care le face sa accepte orice pentru a-si gasi stapanul, fie el si mai slab decat ele.
  Cele care-si iubesc libertatea sunt deocamdata foarte putine.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
  Reply
 7. John Galt / 16 June 2013 23:39

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 15
  Reply
  • Mihaela Cârlan
   Mihaela Cârlan / 17 June 2013 10:20

   RETÁRD I. s. n. întârziere. ◊ (tehn.) amânare introdusă într-o transmisiune. ◊ (med.) stare a unei persoane a cărei dezvoltare este mai puțin evoluată decât a altora. II. adj. inv. (despre medicamente) cu efect prelungit, datorită acțiunii unor substanțe absorbite încet de organism. (< fr. retard)

   Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 4
   Reply
 8. enev / 9 September 2011 9:33

  Femeia fără bărbat, după 30 de ani, are mari probleme psihice. Numai mâinile bărbatului o fac rotundă, adică, perfectă, ca un ou.La maturitate, am înţeles asta, după ce mi-am văzut “curajoasele mele singuratice” pline de regrete şi nervi! Sigur, sunt foarte obosită, de multe ori, mamă, nevastă, angajată, dar mă simt împlinită. Câteodată, chiar cred că, dacă stăteam acasă, aş fi avut un urmaş mai fericit. Am o pisică în curte atât de atentă cu puiuţii ei,încât nu-i părăseşte până n-o lasă ei pe ea. Asta este menirea femelei, cred! Să nu mă împuşcaţi, dragele mele!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 14
  Reply
  • Mihaela Cârlan
   Mihaela Cârlan / 9 September 2011 9:35

   cine sa te impuste? fii pe pace! 🙂 foarte frumos ai scris si foarte adevarat. dar si foarte greu de realizat. felicitari ca ai reusit.

   Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 4
   Reply
  • Adi / 25 January 2012 3:06

   si totusi… vine un moment in viata femeii cand are nevoie de un barbat… La femme de 30 ans?

   Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 5
   Reply
 9. Mihaela Cârlan
  Mihaela Carlan / 9 September 2011 9:32

  …Dincolo de aceasta speculatie, Lipovetsky probeaza o intuitie fundamentala: „Femeile vor sa reuseasca sa se comporte ca barbatii. Dar in acelasi timp, ele nu doresc sa le semene“. Este aici, cred, singura forma de feminism acceptabil, grefata pe convingerea autorului ca „oricare ar fi forta culturii egalitatii si autenticului, femeia ramine de neinteles, enigma a carei seductie se pastreaza neschimbata“. Ceea ce nu-l impiedica totusi pe Lipovetsky sa denumeasca ultimul subcapitol (al unei carti despre femeie!) “Barbatii joaca si cistiga“, ba mai mult, sa-l incheie si cu aceste afirmatii „falocrate“: „Mai putin ranita decit reciclata, identitatea masculina le va permite barbatilor intotdeauna, in societatile deschise, sa-si asigure propria lor predominanta in ipostazele puterii. «Criza virilitatii» este mai curind o imagine literara decit un fenomen social de fond: barbatul reprezinta viitorul omului, iar puterea masculina, orizontul durabil al vremurilor democratice“. De-ar fi atit de simplu…”
  despre A treia femeie mai multe aici http://www.observatorcultural.ro/Intilnire-de-gradul-trei-cu-femeia-postmoderna*articleID_3345-articles_details.html

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 3
  Reply
 10. Anonymous / 5 September 2011 3:23

  […] Acest articol a fost publicat pentru prima data, saptamana trecuta, pe Catchy.ro […]

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply
 11. Night-elf / 3 September 2011 13:22

  Domnilor eu zic ca putem sta linistiti. Femeile pleaca de la premiza ca POT. Da, ele POT. Dar cate cunoasteti care chiar fac ceea ce scrie in manualul tehnic ca “pot” face? Personal, 90% din femeile pe care le cunosc sunt mai interesate de genti, sandale si farduri decat de inginerie, arte, stiinte, etc – adica fix cam ce-ar trebui lumii sa progreseze. Nu mai zic ca stiu femei care se tem de fluturi si care n-au batut in viata lor un cui. Hai sa fim seriosi, mai e mult pana sa ajunga toate pompieri, piloti de supersonic, senatori si presedinti.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 14
  Reply
  • magicInsight / 16 June 2013 23:01

   :)) oare, sa fim siguri ca ingineria, batutul de cuie si curajul in fata fluturilor, pilotii de supersonice si chiar pompierii sunt ceea ce ii trebuie lumii ca sa progreseze? cum ramane cu grija pentru viata, intelegerea nevoilor celui de langa tine, daruirea, compasiunea, iubirea… chestii de-astea, de femei? 🙂

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2
   Reply
 12. Grig / 31 August 2011 5:57

  Interesant, frumos şi bine scris articol! O singură remarcă mai am de făcut: Atât teoretic cât şi practic o femeie poate da naştere unui copil fără aportul vreunui bărbat, doar chestiuni de “etică” au împiedicat ca un astfel de experiment să fie făcut public (există o mare probabilitate ca el să se fi întâmplat în secret).
  Prin procedeul de “clonare” prin care a trecut celebra oaie “Dolly” O femeie poate da naştere unui copil folosind informaţia genetică a unei alte femei, caz în care ar rezulta un copil tot de sex feminin!
  Cu siguranţă Bărbaţii reprezintă o specie pe cale de dispariţie!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 2
  Reply
 13. dan andrei / 30 August 2011 15:38

  Asta era si ideea acestui articol… sa ne aducem aminte ca intr-un cuplu trebuie sa existe si lucruri frumoase, ca ambii parteneri sunt delicati si sensibili si ca iubirea e minunata…..

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 0
  Reply
 14. gabriela / 30 August 2011 10:44

  Avem nevoie de barbati pentru a ne astampara foamea de piele…”Tot cam la vremea aceea, un bărbat iubit, care bătuse drum lung, de dor, să-mi facă o surpriză, m-a găsit pregătindu-mă de duş. A uitat de oboseală, şi-a suflecat mânecile cămăşii şi m-a îmbăiat prelung, fără grabă. Nu mai eram femeia lui, ci copilul lui. M-a înfăşurat apoi în prosopul uriaş şi moale, m-a dus în pat şi am adormit în braţele lui. Aşa ne-au găsit zorii, iar hainele pe care nu le dezbrăcase i se uscaseră în somn. Din noaptea aceea nu m-am mai îndoit de dragostea lui. Pentru că un bărbat nu poate dărui asemenea dezmierdări non-sexuale fără să adore fiecare centimetru pătrat de piele, că este în talpa, în creştetul sau oriunde, între, pe trupul femeii iubite.”….macar odata in viata

  ..fragment din articolul Foamea de piele scris de Mihaela Cârlan

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 53 Thumb down 2
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro