Ce să faci cu așa un Rege?

15 December 2017

Andrei 2E emoționant și e târziu. Mulțimile care se reculeg astăzi la catafalcul Regelui Mihai I al României, tăcute și demne, sunt o demonstrație de decență care ne rămâne, totuși, străină.

Poporul român, popor de graniță, mereu între pașalâcuri și gubernii, mereu la marginile imperiilor, fără fond, între toate formele și toate modele, niciodată așezat pe un drum, își duce la groapă un Rege pe care l-a alungat, cu care n-a știut ce să facă. Un Rege inadecvat. Nimic strident, nimic vulgar, nimic obscen în alcătuirea Majestății Sale. Nimic de bâlci. Ce să faci cu așa un Rege?

Și ce răzbunare pe destin și pe istorie, toate aceste lacrimi care curg la moartea acestui Rege pe care nu l-am vrut, fiu al unui dictator rătăcitor și al unei mame de o loialitate marcată de o tristețe sfâșietoare, autor, fie și moral, al scurtării celui de-Al Doilea Război Mondial…

regele-mihai

Nu e greșit să constatăm că, odată cu Regele Mihai, se stinge și speranța întoarcerii la monarhie. Era monarhia bună pentru un popor atât de caragialesc? Nu suntem noi, în fibra noastră cea mai intimă, profund republicani? Bineînțeles că suntem, neicușorule. Dar!

Monarhia însemna nădejdea unui echilibru, iluzia că trăim într-o lume care își cunoaște rostul și în care suntem totuși și noi cineva pe acest continent bătrân. Firește, e un regim politic tarat (dar, ce, republica nu-i?). Dar!

Monarhia însemna credința într-o picătură de noblețe. Regele Mihai I ar fi avut – dacă secolul XX ar fi fost altfel, dacă tatăl său, capricios și instabil, nu s-ar fi întors pe tron, dacă Lenin n-ar fi dărâmat Imperiul Țarist, și dacă Germania nu s-ar fi predat unor nebuni periculoși – șansa celei mai lungi domnii din istoria oamenilor.

Începută în 1927, ea s-ar fi putut sfârșit acum, după nouăzeci de ani. Este, desigur, o fantezie, dar este și un exercițiu de gândire. România a ratat atât de multe în istorie, încât nu e de mirare că a ratat și șansa acestui monarh blând și bun.

Poate că Regele Mihai I nu a fost un mare om de stat, poate că nu a avut ceea ce un popor speră de la un suveran, poate că a avut de dus poveri peste puterile sale, dar ceva tot nu i se poate lua vreodată. Regele a fost un om bun.

De când n-a mai avut România un om fundamental bun în fruntea sa? Trebuie să ne întoarcem și să ne tot întoarcem în istorie, până dăm tot de un rege. Când n-am ales noi meschin și greșit?

România e astăzi o societate fără repere, drapată în ignoranță și răutate, poporul are ceva de turmă care trăiește într-un penitenciar în aer liber. Se mai evadează, mai au loc mici răbufniri, răscoale de ziua a șaptea. Dar!

Dar fărădelegea, hoția, lipsa de omenie, ticăloșia, nemernicia, turnătoria, lăcomia fără margini defilează fără rușine, ca în Demonii lui Dostoieveski.

Și mai sunt și aceste lacrimi de pe Calea Victoriei, atât de inadecvate și ele, în plină revoluție a borfașilor care sluțesc legile cât să le încapă în ele siluetele de pigmei.

Și în ultima sa zi pe pământ, Regele e tot în Exil în țara sa.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Un nou început

Toantă să fii să nu spui da. Așa exemplar, cum să ratezi?

Și îți scriu doar în gând…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Rasvan Roceanu / 18 December 2017 8:26

  Pacat ca fermitatea democratica a lui Mihai I s-a trezit doar dupa 1945.
  Nu stiu sa fi refuzat se semneze vre-o decizie a lui Antonescu, inclusiv masacrele din Transnistria si Odesa.
  Probabil ca fascismul si colaboarea cu Hitler erau mai acceptabile decat comunismul si colaborarea cu Stalin.
  De gustibus

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro