Covorul de mătase din Qum

28 August 2014

Norbert HauserCovorul de mătase este, probabil, unul dintre cele mai frumoase covoare. Fabricat manual, exclusiv din cele mai bune materiale, aceste covoare reprezintă ceva pentru cunoscători și iubitori de accesorii cu origine prețioasă.

Covoare din mătase naturală au fost făcute în Tabriz, Kashan și în alte orașe din Iran, dar orașul Qum, cunoscut și sub numele de Quom, Qom sau Ghom, este producătorul cel mai reputat de covoare persane de mătase țesute cu fibră luminescentă. Țesătorii din Qum folosesc și lână, și bumbac, dar covoarele de mătase pură Qum sunt cele mai faimoase produse de export ale orașului.

Istoria covoarelor din mătase Qum merge înapoi în anii 1930, când negustorii de covoare din Kashan au mutat războaiele lor de țesut în josul rutelelor comerciale istorice pentru oaza de vecinătate cu Qum, care este situat la aproximativ 90 km sud de Teheran. Fiind un centru de țesut care a apărut doar în ultimii o sută ani, desenele și tradițiile din Qum sunt adunate din diferite părți ale Persiei și din Caucaz.

Qum

Covoare persane de mătase din Qum dispun de o varietate imensă de stiluri si includ totul, de la medalionul elegant și desenele din colțurile covorului, reprezentând și aici grădina paradisului, până la modele fantastice de vânătoare și modele pictoriale care descriu scene din viața de zi cu zi. Densitatea nodurilor este de obicei de cca 100 noduri/cm², respectiv, 1 milion de noduri pe m²!

În timp ce multe covoare au designurile împrumutate, covoare picturale de mătase din Qum sunt printre cele mai ușor de recunoscut, având un “corporate identity” inconfundabil. Prin utilizarea de fibre de mătase ultra-fină, maeștrii țesători din Qum creează detalii fine, cum ar fi unghii, dar și pliuri în draperii și în îmbrăcăminte.

Qum 1

Qum este un centru religios cunoscut pentru repere importante și locurile sfinte. Deși covoare de rugăciune și design islamic cu influențe sunt de regulă produse la Qum, orașul a produs pe de altă parte covoare de mătase iudaice profund simbolice. Influențați de covoarele pictoriale create în Kashan, țesători semiți din Qum au făcut covoare cu descrierea unor povești religioase importante, folosind un pictorial – narațiune.

Fie că un covor de mătase Qum descrie o persoană sau o duzină de oameni, precizia și nivelul de detaliu au adus locului reputația de a găzdui unii dintre cei mai buni producatori de covoare de mătase din Persia.

Qum 3

Toate covoarele de mătase din Qum, care vin din manufacturi de renume, sunt semnate cu numele de familie al casei, Qum și Iran.

Având în vedere timpul, materialele necesare și calitatea lor impecabilă, covoarele de mătase din Qum – bucăți mai mici, potrivite pentru agățat, sau mai mari, covoare rotunde și alte forme mai neobișnuite – sunt foarte apreciate și vândute. Adevărata frumusețe a covoarelor de Qum este luminozitatea dată de firele de mătase naturală, care prind lumina și o reflectă…

Qum 2

Covoarele din poze și alte câteva sute le puteți găsi la Galeria Buhara din strada Octavian Moraru 1, Piața Dorobanți, sau pe www.buhara.roCitiţi şi

Istorii pe pâine – Eating out 5. Let them eat cake, she said

O femeie cu alcool! Vai, ce rușine!

Un ceas, Italia și marea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro