Cum ar arăta azi tânăra din trenul lui Bresson

8 September 2013

De când am început căutarea celor doi tineri din fotografia făcută de Henri Cartier-Bresson în 1975, n-am dat încă de niciun fir viabil. Câte ceva am mai aflat, dar neconfirmat. Sau, poate, nu încă. Continuu să am încredere în oameni și în buna lor credință. Dacă i-am găsi, nu va fi niciun avantaj pentru nimeni, altul decât bucuria, după cum nu văd vreun dezavantaj, în afara părerii de rău, în caz că n-am reuși să aflăm niciodată cine erau. Deci, dintre încercările noastre de-a elucida misterul face parte și concursul literar “Fotografiați de Bresson”, dar și “îmbătrânirea” femeii cu ajutorul singurului poliţist din Europa atestat în Arta Criminalistică, bihoreanul Florin Lăzău. Acesta a făcut cursuri de perfecționare în întocmirea portretelor robot cu nimeni alta decât Lois Gibson, “forensic artist” (artist criminalist) la Poliția din Huston, Texas, intrată în Cartea Recordurilor cu peste 1000 de criminali identificaţi şi arestaţi pe baza portretelor robot întocmite de ea.

Lois Gibson și Florin Lăzău, Oradea, 19-23 august, la un curs de întocmire a portretului robot, premieră europeană

Criminalistul orădean a susţinut pe 4 august examenul de certificare în Arta Criminalistică la Asociaţia Internaţională a Identificărilor, care atestă calităţile în desen facial de compoziţie, reconstrucţie facială, schimbarea facială a persoanelor o dată cu înaintarea în vârstă/modificarea facială a copilului şi probe grafice pentru instanţele judecătoreşti. Iar la cursurile de la Oradea a predat alături de Lois metode de desenare a trăsăturilor şi elementelor faciale din descrierea victimelor şi martorilor, anatomie facială, îmbătrânirea facială în cazul minorilor dispăruţi sau infractorilor care se sustrag urmăririi penale, tehnici de execuţie (viteza) a portretelor robot sau reconstrucţia facială după craniu. V-am spus atât de multe despre el ca să înțelegeți că atunci când am aflat că există, mi-am zis că mai norocoasă de-atât nu puteam fi decât dacă m-ar fi sunat femeia sau bărbatul din fotografie. Și încă un amănunt: Lois a fost cea care a decis prin expertiza ei unanim recunoscută identitatea marinarului din poza sărutlui din Times Square. Coincidență? Cine știe…

Cert este că l-am contactat imediat pe Florin Lăzău (mulțumesc celui care mi-a dat linkul pe Facebook, îmi pare rău că n-am reținut numele, dacă citești, dă-mi un mesaj, să te trec la colaboratori :)) și el a acceptat să lucreze. Dar numai pe portretul femeii (bărbatul avea prea puține semnalmente și ar fi anticipat prea mult) și cu condiția să nu anunțăm public încercarea până nu i-ar fi reușit cele două etape – reconstituirea și îmbătrânirea. Și azi am primit fotografiile.

Dragă necunoscută, de vei afla că te căutăm, să nu te superi că “te-am îmbătrânit” astfel. Poate timpul a trecut mai blând peste tine decât a făcut creionul artistului nostru. Nu-ți știm culoarea ochilor și nici cum îți străluceau când erai fericită. Sperăm doar că ai fost în toți anii aceștia mai mult senină decât înnourată. Arată-ni-te, te rugăm. 🙂Citiţi şi

O vară nebună, nebună de tot

Mie nu mi-e rușine că sunt româncă

Doi ani de la o moarte evitabilă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Cezy / 12 September 2013 17:34

  Super tareeeeee, acesta este un pas important

  0
  0
  Reply
 2. Belle d”Imagination / 8 September 2013 13:11

  Mihaela, da-mi si mie te rog un telefon – Mira

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro