Creativitatea este la fel de importantă ca alfabetizarea în procesul de educaţie şi ar trebui să se bucure de acelaşi statut.
Sir Ken Robison
Daniela Nane, alături de Gina Gherasim (psihopedagog) şi Katerina Nedelcu (fotograf), au pus la punct o serie de tabere si excursii superbe pentru vara lui 2011, care ar putea deveni amintiri de neuitat pentru copiii dumneavoastră. Cursuri de fotografie, de teatru şi de echitaţie, ateliere de pictură, sculptură şi artă dramatică, exerciţii de dezvoltare personală, excursii şi drumeţii, în câteva dintre cele mai frumoase zone ale României – Zărneşti (Braşov), Vulcanii Noroioşi (Buzău), Gura Portiţei (Delta Dunării), Tabăra Salina (Gura Humorului) şi Tabăra la Padis (Munţii Apuseni) – aşa ar putea arăta vara pentru copiii dumneavoastră.
Dacă ar fi organizat piramidal, în funcţie de importanţa acordată subiectelor, sistemul educaţional ar arăta cam aşa: la vârf, matematica şi limbile străine, apoi ştiinţele umaniste şi abia pe undeva pe la fund ar apărea şi artele. Dintre toate artele, cele mai puţin valorizate şi respectate de sistemul educaţional sunt teatrul şi dansul. Ken Robinson atrage atenţia asupra faptului că, pe măsură ce copiii cresc, sunt educaţi progresiv doar de la brâu în sus, până când atenţia şi eforturile se mută exclusiv pe cultivarea şi antrenamentul creierului. Mai ales pe cel al unei singure părţi a sa: partea stângă. Ce se întâmplă, însă, cu restul trupului şi capacităţilor înnăscute? Ne-au fost date pentru risipă?
Picasso spunea că toţi copiii se nasc artişti, provocarea fiind să rămână artişti şi când cresc. Ken Robinson este de aceeaşi părere, subliniind că nivelul de creativitate al individului nu creşte, ci scade – dacă nu este cultivat – odată cu timpul. El susţine că fiecare copil este înzestrat cu multiple talente, însă lipsa de interes a părinţilor şi a profesorilor faţă de explorarea şi valorificarea acestor talente are ca efect risipirea lor în neant.
Ar trebui să acordăm educaţiei importanţa cuvenită şi să o abordăm într-o manieră ceva mai deschisă. În mare parte şi pentru că, prin intermediul ei, contribuim la crearea unui viitor pe care astăzi nu putem nici măcar să ni-l imaginăm. Copiii care încep şcoala acum, vor ieşi la pensie în 2065. Având în vedere viteza cu care evoluează tehnologia şi societatea, nu putem şti cum va arăta lumea peste 5 ani, dar peste 50! Însă noi îi educăm pe aceşti copii pregătindu-i pentru un viitor pe care nu putem nicicum să-l anticipăm. Ce facem, deci?
Daniela Nane oferă nişte soluţii educaţionale complementare foarte frumoase, care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Pentru a primi programul complet al taberelor vă invităm să accesaţi www.danielanane.ro sau să scrieţi un mail pe adresa info@danielanane.ro.
Şi vă promitem o experienţă inedită prin ascultarea discursului următor :):
[yt]iG9CE55wbtY[/yt]
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.