De ce ne plac cărțile

8 September 2012

Felul în care sunt scrise cărţile, procesul publicării, cine le scrie şi pentru care public a cunoscut schimbări majore. Un singur lucru a rămas insa la fel: iubim să citim. Indiferent de forma pe care ar adopta-o – cărţi de buzunar, ediţii de lux, în format e-book sau audio – cărţile nu vor dispărea niciodată din peisaj. Iată câteva dintre motive:1. EntertainmentCărţile încă reprezintă unul dintre cele mai eficiente şi cele mai accesibile metode de a-ţi petrece timpul liber într-un mod plăcut.Ne putem documenta asupra oricărui subiect şi putem călători oriunde, în orice timp şi spaţiu,folosindu-ne imaginaţia.Putem “crea” chiar şi lumi paralele. Mai mult de atât, cititul e una dintre cele mai flexibile activităţi. Putem citi o carte în intimitatea casei noastre, online prin intermediul cluburilor virtuale de cărţi, sau împreună cu vecinii sau prietenii noştri în cenaclurile din oraşul în care locuim.

2.Socializare

Cititul, deşi este o activitate individuală, de fapt reprezintă prin propria sa natură o activitate de socializare. Citind, rezonăm cu un canon literar sau pur şi simplu cu ceea ce ne oferă literatura promovată în prezent. Dacă titlul unei cărţi ajunge la urechile noastre, sansele sint că aceasta a fost promovată şi vândută la o scară largă în societate. Mulţi dintre noi ne înscriem în cluburi de carte, ceea ce oferă ocazia de a petrece timp cu prietenii noştri, de a împărtăşi afinităţi şi de a discuta despre aspecte ale vieţii în general, nu doar despre ceea ce citim. Chiar mai mult, prin intermediul site-urilor precum Librarything.com, Shelfari.com şi Goodreads.com ne putem face noi cunoştinţe discutând interese comune.

3.Dobândim informaţii sau acumulăm cunoştinţe

Adesea citim cărţi despre cum să mâncăm corect, ce stil de modă să adoptăm, despre cum să ne educăm copiii: tot ce ţine de domeniul psihologiei, artei, ştiinţei, literaturii, dansului sau orice alt subiect care ne interesează. Desi în zilele noastre există o mulţime de surse online care oferă informaţii detaliate şi aprofundate, cărțile oferă o lectură mai amplă și uneori mai profundă.

Bibliotecara

4.Ne explorăm imaginaţia şi trăim vieţi paralele

Mulţi dintre noi presupunem că avem o singură viaţa pe Pământ. Pe măsură ce îmbâtrânim viaţa noastră se reduce la alegerile făcute în domeniul carierei, partenerilor şi familiei pe care ne-o clădim iar fiecare alegere, fie rea sau bună, ne trasează anumite direcţii şi elimină celelalte posibilităţi. Citind e cel mai uşor pentru noi să ne explorăm alter-ego-urile şi asta fără niciun risc. Cărţile ne poartă în locuri în care nici nu ne-am gândit că vom ajunge vreodată, prin diferite epoci şi stiluri de viaţă. Dintr-un anume punct de vedere, cititorii au un avantaj în faţa cinefililor deoarece îşi pun mai mult imaginaţia la contribuţie decât cei care se relaxează în faţa televizorului, având oportunitatea de a naştere unor caractere şi situaţii. A citi ficţiune, spre exemplu, ne ajută să intrăm în pielea unor personaje total diferite faţă de noi şi să pătrundem în stilul lor de viaţă. De aceea cititul nu reprezintă doar un exerciţiu uşor sau pasiv; este de asemenea un mod filosofic şi eliberator pentru a ne exersa imaginaţia. Cititul este o portiţă de scăpare din realitatea limitată care ne înconjoară spre imaginaţia noastră nelimitată, capabilă de a crea caractere, locuri şi situaţii diferite. Cartile ne oferă acel tip de libertate ontologică pe care puţine alte activităţi o pot oferi. De aceea cred că, deşi forma publicării cărţilor se va schimba substanţial în viitorul apropiat, noi vom continua să le iubim.

 traducere de Nicoleta DiaconeasaCitiţi şi

Geanta

Cum să-ţi fie ruşine în public la braţul lui Marilyn Monroe?

Farul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro