Degeaba

8 December 2019

Exceptând cazul în care eșți supertițios și, pentru superstiție, e musai să te minți singur, punându-ți ceva în ghete, exceptând acest caz, de care și tu eșți conștient, în toate celelalte cazuri, la oamenii singuri, ghetele vor fi goale dimineață. Poți să le dai tu și cu praf de aur în seara de ajun, cu praf de lună și de stele, degeaba.

Poți să fii bun și empatic tot anul, degeaba.

Poți să ții în brațe tot anul, dacă nu ții în noaptea aia, degeaba.

Poți să fii cald și primitor și prieten tot anul, dacă nu-ți intră nimeni pe ușă în seară aia, degeaba.

Poți săruta și poate poți face inimi să bată, dacă în seara aia nicio inimă nu bate pentru tine, degeaba.

De ești singur în seara aia, nu se va întâmpla nicio magie, nicio minune, nimic. Dimineața, singurule, ghetele tale vor fi goale.

Și-n dimineața de Crăciun, în jurul bradului, tot gol va fi. Și-n noaptea de Anul Nou, la fel.

Și știi de ce? Știi, sigur că știi. Pentru că magiile astea se întâmplă în doi. Știi. Sigur că știi.

Și mai știi că n-ai fost tu cel mai rău și insensibil om de pe pământ. Știi că ai ajutat, că ajuți, că ți-e milă și de-un câine, și de-un cerșetor și de vreun vecin mai amărât, îți plac oamenii, animalele, și plantele îți plac. Iubești cerul și pământul deopotrivă. Stai în loc și privești copiii și adolescenții. Crezi în ei și în viitorul cu ei. Per ansamblu, ești un om bun. Dar ești singur. Atât de singur că-ți auzi singurătatea. Și nu știi de ce. Nu înțelegi. Ți-o fi scăpat  norocul printre degete, s-or fi luat oamenii cu ale lor și de tine au uitat. S-a terminat dragostea chiar în fața ta. Și inelele s-or fi terminat. Toate: de aur, de argint, de toate metalele prețioase. Până și alea de tinichea s-or fi terminat. Poate nu-ți mai merge soneria la ușă și n-ai auzit când a venit cineva. Poate ai avut telefonul pe silent și nu i-ai simțit vibrația. Poate că te-ai uitat prea mult la artificiile altora și de la atâta zgomot n-ai auzit ușa.

Citiți și De ce ne simțim singuri de Sărbători

Uite, nici șampanie în frigider nu ai! Și nici pahare de șampanie. Hai, treacă, poți bea șampania și din alte pahare. Dar tu nu ai șampanie deloc, iar la ora asta din ajun e închis peste tot. Ai ratat-o și p-asta.

Poate că ai adormit. De fapt ai vrea să dormi. Să te culci acum și să te trezești la sfârșit de februarie, când toate sărbătorile astea vor fi trecut. Da’ nu, tu trezești a doua zi pe la 7. Miroase a cafea și a vanilie. A sărbători miroase. De la vecini. Și glasurile alea vesele tot de la ei vin.

Ghetele tale sunt pe hol, goale. Și-n jurul bradului tot gol. Și telefonul nu are nicio notificare, deși merge net-ul.

Dacă ai avea bani, ai pleca. Ți-ar decola avionul în ajun cu destinația “departe”. Da’ n-ai. Și stai aici și-nduri. Nu suni la nimeni, pentru că nu vrei să deranjezi. Îți priveșți singurătatea în ochi, cu gândul că poate eșți mai puternic decât ea. O priveșți dur și adânc, poate se sperie și fuge. Morții ei de singurătate!

La mulți ani, singurule!

La anu’ să nu te mai văd așa! șoptește, cald, la ureche, singurătatea. Te uiți la ea. Zâmbește. Ce singurătate o mai fi și asta? Ți-o fi devenit prietenă?

Îi zâmbești și tu. În fond, nu strică nimănui, de sărbători, o clipă de pace.

#sărbătorideunulsingur

Guest post by Mirela Florea

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Iubire, minciuni și magie…

„Vrei să mori cu chiloții în vine?” „Și ce, nu e asta cea mai frumoasă moarte?”

Ce înseamnă demența digitală și cum se transformă creierul tinerilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Yammer / 10 December 2019 11:44

  cam asa. din pacate. si la mine.. 🙁

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro