Economisirea costurilor cu încălzirea locuinței: Beneficiile utilizării centralelor pe lemne și pe peleți

1 September 2023

În această iarnă, economisirea costurilor cu încălzirea poate fi o adevărată provocare. Cu toate acestea, există soluții inovatoare care te pot ajuta să reduci costurile fără să renunți la confortul termic. În acest articol, vom discuta despre beneficiile utilizării unor centrale pe lemne și pe peleți pentru a diminua costuri de încălzire. Vei afla pentru ce locuințe se pretează aceste tipuri de centrale termice și cum să alegi cel mai bun model pentru nevoile tale și ale familiei tale.

sursă foto

Centrala pe lemne: avantaje și dezavantaje

Din ce în ce mai mulți proprietari de locuințe caută soluții de încălzire ecologice care să le asigure independența termică. Desigur, această tendință era de așteptat, date fiind ultimele creșteri ale costurilor pentru curent electric și gaze. Astfel că, opțiuni excelente se arată a fi centralele pe lemne. Descoperă argumentele pro și contra care să te ajute să iei cea mai bună decizie:

Avantaje:

  • Obții autonomie energetică deoarece nu vei mai fi dependent de sistemul de termoficare local
  • Se pretează pentru locuințe cu suprafețe extinse, de până la 480mp
  • Costurile de mentenanță ale centralelor termice pe lemne sunt mult mai mici comparativ cu modelele pe gaz

Dezavantaje:

  • Ai nevoie de un spațiu special destinat depozitării lemnelor pentur a le proteja de umiditate
  • Necesită încărcarea cu combustibil cel puțin o dată pe zi
  • Nu poate fi oprită imediat, fiind necesară arderea combustibilului deja încărcat, timp în care trebuie supravegheată

Ce cantitate de combustibil lemnos consumă o centrală pe lemne într-o lună

Pentru a putea estima cât consumă o centrală pe lemne trebuie să iei în calcul mai multe aspecte precum: gradul de izolare al locuinței, temperatura ambientală dorită, dar și regimul de utilizare al acesteia depinzând dacă este folosită doar pentru încălzire sau și pentru producerea de apă caldă.

Desigur, firmele producătoare consemnează consumul centralei pe lemne în fișa tehnică a centralei. Astfel, vei afla câte kilograme de combustibil solid arde centrala pe parcursul unei ore. Desigur, de aici identifici cu ușurință, în funcție de prețul de achiziție al lemnului, cât costă să te încălzești cu o astfel de centrală.

Centrala pe peleți: avantaje și dezavantaje

O altă alternativă la centralele pe gaz sau electrice sunt centralele pe peleți. Acestea utilizează drept combustibil solid peleții, adică rumegușul obținut în urma prelucrării lemnului care este deshidratat și comprimat. Mulți proprietari se declară extrem de mulțumiți de decizia de a cumpăra și instala o astfel de centrală, dar cel mai bine este să afli care sunt beneficiile și inconvenientele pentru a fi 100% sigur de alegerea făcută:

Avantaje:

  • Combustibilul utilizat este ecologic, rentabil și certificat
  • Emisiile de fum degajate în urma arderilor peleților sunt foarte scăzute
  • Poate fi controlată electronic

Dezavantaje:

  • Costurile inițiale de achiziție și montaj sunt mai mari comparativ cu cele pentru o centrală pe lemne
  • Este necesară montarea exterioară într-o cameră tehnică și instalarea unui coș de fum
  • Ai nevoie de un spațiu generos de depozitare pentru sacii de peleți pentru a-i proteja de umiditate

Cât consumă o centrală pe peleți într-o lună

Chiar dacă peleții sunt un combustibil solid ieftin, ușor de procurat, este necesar să știi și cât consumă o centrală pentru a încălzi și a produce apă caldă pentru tine și familia ta. Desigur, acesta variază în funcție de clima exterioară, eficiența termică a casei, puterea centralei, suprafața care trebuie încălzită, ba chiar și calitatea tâmplăriei.

Totuși, putem estima că pentru o iarnă blândă vei putea utiliza cam un sac de peleți pe zi, adică circa 15 kg de peleți de rumeguș, iar pentru zilele geroase vor fi necesari circa 30-45 kg în 24 ore.

În concluzie, economisirea costurilor prin utilizarea centralelor pe lemne și pe peleți este una dintre cele mai bune decizii financiare pe care le puteți lua. Utilizând centrale pe lemn sau peleți ca sursă de încălzire, vei beneficia de costuri reduse privind combustibilii, investiția inițială amortizându-se în primii 2-3 ani. În plus, aceste tipuri de centrale aduc cu sine și o serie de beneficii pentru mediu, precum: reducerea emisiilor de carbon, diminuarea poluării aerului și îmbunătățirea calității vieții. Vei identifica rapid un salt pozitiv în eficiența energiei utilizate, ba chiar și în calitatea vieții în general.



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro